Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Писателят Халед Хосейни: Талибаните не са представители на афганистанската воля

ПОЗИЦИЯ

Писателят Халед Хосейни: Талибаните не са представители на афганистанската воля

Сънародниците ми се страхуват, че "ще живеят, управлявани от режим, изявил се като крайно жесток", каза още авторът на бестселърите "Ловецът на хвърчила" и "Хиляда сияйни слънца"

Световноизвестният писател Халед Хосейни (Снимка: Getty Images)

Афганистанците, които си спомнят за жестокостта на режима на талибаните, се страхуват с право от завръщането им на власт, каза американско-афганистанският писател Халед Хосейни, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Афганистанците познават талибаните. Те си спомнят какво се случи предишния път, когато те бяха на власт и имат право да се страхуват" - каза авторът на романа "Ловецът на хвърчила" пред Би Би Си, като припомни за "ексцесиите" и "драконовските ограничения", преживени тогава от населението.

Embed from Getty Images

Още

Назад или напред, разруха или градеж: Колко струва Афганистан

Колко струва Афганистан

Действителността, пред която са изправени сънародниците му, е "незавидна", защото те "ще живеят, управлявани от режим, изявил се като крайно жесток през 90-те години на миналия век", добави Хосейни. Той подчерта, че "талибаните не са представители на афганистанската воля".

Халед Хосейни е на 56 години. Той е роден в Кабул, но през 80-те години се мести със семейството си в САЩ след съветското нашествие. Хосейни обясни, че е говорил с близки в Херат. Те са му разказали как са чули изстрели, шум от сражение и са видели знамена на талибани.

Embed from Getty Images

"Сега те си стоят в къщи, притеснени са, тревожат се, страх ги е като милиони други афганистанци", добави той.

Халед Хосейни, който ръководи фондация за помощ на Афганистан, написа на сайта й, че се бои от "хуманитарна криза". Той призова САЩ и международната общност да окажат натиск върху талибаните, за да не проявят "наказателна жестокост" и да уважават човешките права, особено тези на жените и момичетата:

Embed from Getty Images

"Наблюдавах развитието на Афганистан с голяма тъга. Дълбоко съм разочарован и сериозно загрижен за страната. Последните двадесет години бяха изпитание, но усърдният напредък сега е застрашен. САЩ и международната общност като цяло трябва да предприемат стъпки за предотвратяване на хуманитарна криза в Афганистан. Те трябва да упражнят натиск върху талибаните да зачитат основните човешки права на афганистанците, особено на жените и момичетата, и да се въздържат от използване на насилие срещу афганистанските граждани.

Тук, във фондацията сме в контакт с нашите стипендианти, за да следим за тяхната безопасност и техните нужди. Няма да изоставим жените и децата в Афганистан и признаваме, че те се нуждаят сега от нашата подкрепа повече от всякога."

Embed from Getty Images

Халед Хосейни е афганистански писател и лекар, избрал за своя втора родина САЩ. Роден е на 4 март през 1965 година в Кабул. Той е най-голямото от петте деца в семейството - има трима братя и една сестра. Баща му гради кариера като дипломат в Афганистанското външно министерство, а майка му е преподавател в голяма девическа гимназия.

През 1976 г. външното министерство премества семейство Хосейни в Париж. Те са били готови да се върнат в Кабул през 1980 г., но тогава в родината им има кървав комунистически преврат и нашествие на Съветската армия. Хосейни търсят и получават политическо убежище в САЩ, а през септември 1980 г. се преместват в Сан Хосе, Калифорния.

Халед Хосейни завършва гимназия през 1984 г. и се записва в университета в Санта Клара, където през 1988 г. получава бакалавърска степен по биология. На следващата година постъпва в Калифорнийския университет, Сан Диего, Медицински факултет, където получава медицинска степен през 1993 г.

Embed from Getty Images

Макар да живее в чужбина от години, активната му писателска дейност е свързана със сюжети от родината и детството му, а фондацията му "Халед Хосейни" предоставя хуманитарна помощ на хората в Афганистан.

Дебютната му книга "Ловецът на хвърчила" излиза през 2003 г. и се превръща в международен бестселър, постигайки над 10 милиона копия, издаден в над 48 страни. С този дебют стартира една от най -големите литературни кариери на нашето време. Днес Халед Хосейни е един от най-признатите и най-продавани автори в света.

Embed from Getty Images

Вторият му роман, "Хиляда сияйни слънца" е издаден през май 2007 година. През 2008 книгата става бестселър в Обединеното кралство с над 700 хиляди продадени екземпляра. Издадена е в над 40 страни. Книгите на писателя са публикувани в над седемдесет държави и са продадени в над 40 милиона копия по целия свят.

Днес той живее в Северна Калифорния със съпругата си и двете си деца.

Още

ЮНЕСКО призова за защита на обектите на световното наследство в Афганистан

ЮНЕСКО призова за защита на обектите на световното наследство в Афганистан

Още

Как талибаните превзеха дворци, фитнеси и увеселителни паркове (снимки, видео)

Как талибаните превзеха дворци, фитнеси и увеселителни паркове (снимки, видео)

Още

Талибаните изпитват огромна нужда от финансова помощ

Талибаните изпитват огромна нужда от финансова помощ

Още

Северни вождове се надигат против талибаните и викат Запада на помощ: Но имат ли шанс

Северни вождове се надигат против талибаните и викат Запада на помощ: Но имат ли шанс

Още

Талибаните обявиха "обща амнистия" за всички държавни служители

Талибаните обявиха "обща амнистия" за всички държавни служители

Още

Първа пресконференция на талибаните: Много сме различни от преди 20 г., жените ще имат права

Първа пресконференция на талибаните: Много сме различни от преди 20 г., жените ще имат права

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Акварелистът Атанас Мацурев спечели златна награда от международен конкурс в Канада

"Художниците в България са в дълбоките сенки", смята художникът

Херман Хесе: Всичко се повтаря, всичко, което не е било изстрадано до край и изкупено

"Задължение на духовните типове е да стоят до духа и да не пеят, когато хората започнат да пеят патриотичните песни, които техните лидери са им наредили да пеят.", пише Хесе, ужасен от настъпването на нацизма

Оперната прима Красимира Стоянова: Да имаш нужда от красотата

Виолета Тончева разговаря с българските певци от световния оперен елит Красимира Стоянова, Владимир Стоянов, Милен Божков и с диригента маестро Павел Балев, които в ММФ "Варненско лято" 2022 ще поднесат на 17 август концертно изпълнение на "Отело" от Джузепе Верди.

Рене Магрит - илюзионистът на изображенията

55 години от смъртта на художника-сюрреалист

Почина авторът на "Повелителят на конете" Никълъс Еванс

Литературната агенция на писателя, сценарист и журналист уточни, че той е починал на 9 август, след инфаркт