Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Известният оперен певец проф. Павел Герджиков почина на 84 години

IN MEMORIAM

Известният оперен певец проф. Павел Герджиков почина на 84 години

Изкуството му е познато в десетки страни по света, водещ педагог, възпитал поколения оперни артисти и оперни режисьори, пишат за него възпитаниците му

Проф. Павел Герджиков (Снимка: BulFoto)

Известният оперен певец проф. Павел Герджиков почина на 84 години. Той бе епоха в оперното изкуство - професор в Националната музикална академия по актьорско майсторство и режисура - над 50 години, изтъкнат оперен певец. 

По личното желание на Герджиков поклонение няма да има. Близките ще уважат тази негова воля, научи БТА от проф. Свилен Райчев, заместник-ректор на Националната музикална академия.

Постъпва в Софийска опера през 1962 г., когато е на 23 години, изкуството му е познато в десетки страни по света, водещ педагог, възпитал поколения оперни артисти и оперни режисьори, пишат за него възпитаниците му.

Има над 100 роли като солист, сред които са Фигаро в "Сватбата на Фигаро", Папагено във "Вълшебната флейта", Галицки в "Княз Игор".

Изпълнява оперна, камерна и кантатно-ораториална музика, има рецитали със симфонични оркестри на меси, оратории, симфонии. Изключителен артист, човек с голямо сърце, ерудит, чийто уроци - за операта и живота, никой от неговите ученици няма да забрави.

Роден е на 21 май 1938 г. в гр. Кърджали, където е удостоен със званието "почетен гражданин".

Негова баба е актрисата Кина Герджикова - звезда на Народния театър в началото на XX в., роднина на Петко Славейков. Прадядо му - Иван Герджиков, е депутат в Първото народно събрание на Източна Румелия.

Реализирал е десетки постановки като режисьор. Добре познат е на публиката от оперните театри в Париж, Виена, Мадрид, Неапол, Копенхаген, Белград. Носител е на ордените "Стара планина" и "Св. св. Кирил и Методий", наградите "Марин Големинов", "Златен будилник" на БНР.

 Поклон пред паметта му!

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Номинации "Икар" 2023, Антон Радичев получава отличието за изключителен принос

Вижте всички номинации за тазгодишните награди "Икар"

Почина режисьорът Стефан Мушатов

В Златния фонд на БНТ се съхраняват стотици негови предавания – телевизионни поредици, фолклорни програми, концерти, портрети

Израелецът Лахав Шани стана главен диригент на Мюнхенската филхармония

Въпреки младостта си, 34-годишният Шани има значително признание. Той беше предпочитаният от филхармонията кандидат

Радослав Спасов с Наградата на София на 27-ия София Филм Фест

Операторът, режисьор и сценарист ще отпразнува през 2023 година своята 80-а годишнина

Ерос Рамацоти пред Dir.bg: Изключително срамежлив съм, но на сцената бариерите падат

Надявам се да дам своя мъничък принос, за да мога да оставя на децата си по-добър свят от този, в който днес живеем, изповяда голямата световна звезда

"Бащата" на Форсайтови: Ако не мислите за бъдещето, няма да имате бъдеще

90 години от смъртта на Нобеловия лауреат Джон Голсуърти