Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Синдикалистката" - историята на силната ръка, между чиито пръсти изтича истинската история

ФИЛМОВИ НАХОДКИ

"Синдикалистката" - историята на силната ръка, между чиито пръсти изтича истинската история

Това е история за блъфиране и недоверие, за отричане, прикриване, корупция и несправедливост, поети изцяло от една жена, която просто си върши работата

"Синдикалистката" (ор. LA SYNDICALISTE) е трилър на Жан-Пол Саломе, проследяващ историята на Морийн Карне, попаднала в правилния момент на правилното място. Или пък точно обратното (Източник: Синелибри)

"Синдикалистката" (ор. LA SYNDICALISTE) е трилър на Жан-Пол Саломе, проследяващ историята на Морийн Карне, попаднала в правилния момент на правилното място. Или пък точно обратното.

Това е история за блъфиране и недоверие, за отричане, прикриване, корупция и несправедливост, поети изцяло от една жена, която просто си върши работата.

Изабел Юпер представя филма "Синдикалистката" на 79-ия кинофестивал във Венеция (Снимка: Getty Images)

Изабел Юпер влиза в изключителния образ на Морийн, привидно хладнокръвен и спокоен. Oбраз, който успява да понесе повече, отколкото изглежда, че би могъл, и който разкрива възможностите за разтягане на човешкото съзнание в критични и уязвими моменти.

Карне е преизбрана за своя шести мандат в енергийната компания АРЕВА, където отдава цялата си енергия и защитава интересите и позицията си с думите:

"Всички, които ме познават, знаят, че не се предавам".

Още

Изабел Юпер няма да може да получи наградата си на Берлинале

Изабел Юпер няма да може да получи наградата си на Берлинале

Нейната работа е да защитава десетки хиляди европейски работници и тя го прави дяволски добре до момента, в който разбира за предстояща тайна производствена сделка, заплашваща АРЕВА и досегашните ѝ стойности и служители. Още начина, по който Карне научава за сделката, навежда към последващите събития и теми във филма.

Опитите ѝ да я осуети биват възпрепятствани от поредица от събития, които малко по малко ескалират, достигащи още по-отговорно количество гранични точки и територии.

Между предупрежденията да не подлага крак, отправени от всички възможни страни, счупеното стъкло на личния ѝ автомобил и открадната чанта Карне запазва самообладание и се движи плавно и целеустремено към набелязаната от нея цел, а именно - успешното прекратяване на застрашителната договорка на АРЕВА с Китай, предвиждаща построяването на нови енергийни центрове.

Изабел Юпер и режисьора Жан-Пол Саломе на представянето на филма "Синдикалистката" на 79-ото издание на кинофестивала във Венеция (Снимка: Getty Images)

Още

Актрисата Изабел Юпер ще бъде почетена на Берлинале

Актрисата Изабел Юпер ще бъде почетена на Берлинале

Забележителен акцент на филма е развитието на физическата и психическата натовареност на Морийн, които все повече се обтягат. Тя бива замерена със стол, пада по стълбите, подхлъзвайки се и нанясайки си тежки щети. Физиката ѝ е изправена пред също толкова огромно предизвикателствто, както и непрекъснато заетия ѝ и ангажиран с проблема ум.

Това обаче не разколебава синдикалистката. Балонът на преодоляването се опъва до такава степен, но зрителят не остава с усещане, че ще се спука, заради безкомпромисната игра на Изабел Юпер в непоклатимия образ на Карне.

Преди всичко Морийн е и жена, майка, съпруга. "Още две години и напускам" - заявява тя с непоколебимото си излъчване на несломим дух в крехко женско тяло. Въпреки безпрецедентната подкрепа от страна на семейството си Морийн не открива начин да помогне на АРЕВА, а напротив - навлиза в игра, която преобръща живота ѝ. До този момент Карне излъчва надмощие, дори в ситуациите, които се опитват да я подчинят и препънат.

Изабел Юпер представя филма "Синдикалистката" на 79-ия кинофестивал във Венеция (Снимка: Getty Images)

Леденото ѝ лице, умерените, но резки жестове, походката и стойката на тялото ѝ демонстрират стоицизма на крехкостта в неговата пълнота. За зрителя Морийн е протагонистът не само заради набезите, заплахите и жертвите, които излизат извън неин контрол, но и заради неотстъпчивата ѝ натура, склонна да защити правотата си посредством невъобразим самоконтрол и готовност да преследва идеите си докрай.

Нейната работа е нейният адреналин. Адреналин, който довежда Морийн Карне до може би най-грозния момент в нейния живот. Тя бива брутално нападната и практически изнасилена в собствения си дом. Историята на Морийн тепърва започва, белязана от огромна буква "А", издълбана с нож върху слабините и корема ѝ.

Още

Изабел Юпер: Актьорската игра е среща със себе си под различни маски

Изабел Юпер: Актьорската игра е среща със себе си под различни маски

Полицията започва разследване, но с напредването му малката жена претърпява колосални поражения. Тя бива описана като луда, появяват се медицински досиета, деклариращи я за алкохолик, изплува информация, допускаща, че Морийн сама е организирала покушението срещу себе си. И така нататък.

За една нощ тази смазана от обстоятелствата жена се превръща от жертва в заподозряна. Тя бива съдена, получава огромна глоба и животът ѝ е практически разбит. Необясним пожар избухва в къщата ѝ, тя преживява многобройни унизителни медицински прегледи и разследвания. Какво следва оттук нататък?

Изабел Юпер представя филма "Синдикалистката" на 79-ия кинофестивал във Венеция (Снимка: Getty Images)

Жан-Пол Саломе фокусира целия филм върху деликатната фигура на Юпер. Едно след друго, той създава достатъчно обстоятелства крехкото тяло на Морийн Карне да рухне под напора на порочни практики и дълбоки държавни тайни. Метафората за порочната държава минава през живота и историята на един човек, още повече - на една жена. Жена, която има своите лични изпитания и множество премеждия, има своята семейна любов, която споделя със спокойния си съпруг и страстно лоялната си дъщеря. Жена, които обича да играе карти, да блъфира и да прави нещата за себе си.

Още

"Вишнева градина" с Изабел Юпер открива театралния фестивал в Авиньон

"Вишнева градина" с Изабел Юпер открива театралния фестивал в Авиньон

Неведнъж Юпер е определяна като актриса, която може да предаде "океан от чувства с потрепване на веждата си".

Нейната героиня подбужда поредица от въпроси, сред които: кой движи тайните операции в АРЕВА, който сплашва и върши поредицата от злодеяния и безичнства, как документи се фалшифицират, а един живот е превърнат в същински ад, може ли тази символно натоварена нишка да бъде разплетена.

Сюжетът на филма тече последователно и тази информация изглежда затънала под още повече тайни и става все по-трудна за откриване, но именно това подхранва интереса върху нея. Морийн Карне въплъщава своя безпогрешен героизъм толкова ефективно в личната си драма, че в опита си да намерят отговори на тези и още въпроси зрителите едва забелязват, че една много по-голяма история е оставена да изтече между пръстите.

"Синдикалистката" получава номинация за награда "Хоризонти" за най-добър филм от кинофестивала във Венеция за 2022 година. Филмът е част от подбора на тазгодишното издание на фестивала за кино и литература "Cinelibri". Гледайте го и научете повече за него тук: Синдикалистката - Cinelibri - Кино-литературен фестивал

Още

5 италиански филма, които да гледате тази есен

5 италиански филма, които да гледате тази есен

Още

Синелибри 2022: Международен конкурс за пълнометражен игрален филм

Синелибри 2022: Международен конкурс за пълнометражен игрален филм

Още

Изабел Юпер като Кръстницата на всички гангстери

Изабел Юпер като Кръстницата на всички гангстери

Още

Наполовина полицай, наполовина наркодилър, или 100% Изабел Юпер - "Кръстницата" е вече в киносалоните

Наполовина полицай, наполовина наркодилър, или 100% Изабел Юпер - "Кръстницата" е вече в киносалоните

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Игра на доверие" изненадва с емоционален нов трейлър и премиера на 17 февруари

Филмът по идея на Яна Маринова е вдъхновяваща история за силната жена, която отстоява свободната си воля

Гледаме филми от германската киноиндустрия от 30-те

В началото на декември месец Гьоте-институт България представя селекция от три черно-бели филма от периода на 30-те години и подема на германската киноиндустрия

Уилко Джонсън, китарист на рок групата „Доктор Фийлгуд“, почина на 75-годишна възраст

Освен музикант Джонсън беше и актьор. Той изпълни ролята на Илин Пейн в сериала "Игра на тронове"

Берлинале ще връчи почетната Златна мечка на Стивън Спилбърг

Фестивалът обяви, че ще излъчи най-новия филм на режисьора "Семейство Фабелман"

Филм на bTV Репортерите е „Най-добър късометражен документален филм“ на фестивал в Цюрих

„Аз съм Бурнеша“ на Радиана Божикова и Добромир Иванов бе отличен сред 840 филма от цял свят

Микеле Плачидо иска да снима следващия си филм в България

"Снощи имах изключително приятна среща с Виктор Чучков, който беше сътрудник на Енио Мориконе", разказа Плачидо