Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Преживейте една различна абитуриентска нощ с "18" на Атанас Христосков

ПРЕМИЕРА

Преживейте една различна абитуриентска нощ с "18" на Атанас Христосков

Онова, което прави младите хора интересни герои, е фактът, че те се променят много по-динамично от възрастните, казва режисьорът

Десислава Касабова (Снимка: София Филм Фест)

Новият филм на режисьора Атанас Христосков "18" ще се срещне за първи път със софийската публика по време на 21-вото издание на Международния София Филм Фест. Специалната премиерна за София прожекция е на 13 март от 18.30 ч. в кино "Люмиер", съобщават организаторите.

Милена Ерменкова, Мартин Димитров, Десислава Касабова и Теодор Христов (Снимка: София Филм Фест)

Четирима съученици, избягали от шума и суетата на абитуриентския си бал, за последен път са заедно в колата на Ник. Изправени пред предизвикателството да споделят всички свои тайни мисли, копнежи и страхове, те поемат на вълнуващо пътешествие с много опасни завои и любовни страсти в проливния дъжд.

Филмът e показан за първи път на Фестивала на българското кино "Златна роза" във Варна миналата година.

Мартин Димитров и Теодор Христов (Снимка: София Филм Фест)

"Онова, което прави младите хора интересни герои, е фактът, че те се променят много по-динамично от възрастните. Именно такава промяна се случва в "18". Вечерта на абитуриентския бал е вечер на лудо парти. Но за героите във филма тя е момент на израстване и самоосъзнаване", мотивира избора си на тема режисьорът. По думите му това са онези хора, които с един клик откриват всичко за света около себе си, но са изправени пред все същата голяма въпросителна, когато става въпрос за света в самите тях.

Атанас Христосков намира вдъхновение в работата си с млади актьори и поверява ролите на Милена Ерменкова, Мартин Димитров, Десислава Касабова и Теодор Христов. Оператор е Мартин Балкански, музиката е на Георги Стрезов.

Атанас Христосков

Режисьорът е носител на наградата "Златна роза" от 2011 г. за най-добър пълнометражен български игрален филм - "Номер 1".

"В същината си двата филма си приличат - разказват за млади хора, търсещи себе си. Но докато "Номер 1" е филм на действието, "18" е филм на вътрешното действие и е далеч "по-интровертен". Героите разкриват себе си през взаимоотношенията и вътрешните си монолози. "Номер 1" беше суров филм, "18" е поетичен", обяснява Христосков.

"18" е създаден за четири години, проследявайки израстването и на самия режисьор.

Заснет е в нощна София и градът присъства по специфичен начин - с нощните светлини и рефлекси на мокрите улици, със звука от тъпаните и клаксоните на абитуриентите, които обикалят града нощем.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Радиограмофон" или кой би заложил на карта живота си за едно радио?

Невероятна история от социализма в България, която в днешни дни е леко сюрреалистична, можете да гледате онлайн в платформата gledam.bg

Филмът за Боян Петров "Отново съм тук" с голяма награда от Фестивала в Трендо, Италия

Лентата проследява опита на алпиниста да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата му. Именно там Боян изчезва и въпреки безпрецедентната спасителна акция, не е открит

Големи промени в асоциацията на Златните глобуси

Инициаторите на наградите одобриха множество реформи, които ще доведат до повече етническо многообразие и прозрачност

На 9 май ще гледаме манифестация за 9 септември в "Порталът"

Във втория епизод на сериала „влизат“ героите на Татяна Лолова и още много любими български актьори

Лесбо-монахинската драма "Бенедета" на Пол Верховен е включена в конкурсната програма в Кан

Филмът ще бъде показан премиерно в Кан на 9 юли, когато ще тръгне и по кината

Продуцентите на "Сноудън" ще адаптират "Демиан" на Херман Хесе във филм

"По време на пандемията много хора бяха принудени да преразгледат себе си и да погледнат по-навътре", добавя Копелов. "Това същото чувство е толкова актуално, както и преди 100 години" споделя един от продуцентите