Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Петима големи режисьори в зимното издание на Европейско кино за учащи

ОБРАЗОВАТЕЛНИ КИНО АКЦЕНТИ

Петима големи режисьори в зимното издание на Европейско кино за учащи

Началото е на 1 март, а входът за петте филма е свободен за ученици и студенти

"Цирк Колумбия" на на босненския режисьор и носител на Оскар за "Ничия земя" Данис Танович (Снимка: София Филм Фест)

Томас Винтерберг, Данис Танович, Кшищоф Зануси, Никита Михалков и Джафар Панахи са петте имена включени в зимното издание на образователната програма ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ в Дома на киното.

Кадър от "Празненство" на режисьора Томас Винтерберг (Снимка: София Филм Фест)

Откриването е на 1 март от 18:00 с филма "ПРАЗНЕНСТВО" на Томас Винтерберг от 1998 г. Авторският сценарий на Винтерберг представя един семеен празник - 60-годишнината на главата на семейството Хелге. Във фамилната къща са дошли децата му - собственикът на ресторант Кристиан, сестра му Хелене и най-малкият брат Михаел. На трапезата гневният Кристиан уж вдига тост, но вместо това произнася стряскаща реч...

Още

Световният хит "Още по едно" на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест

Световният хит "Още по едно" на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест

"ЦИРК КОЛУМБИЯ" на босненския режисьор и носител на Оскар за "Ничия земя" Данис Танович ще бъде представен на 4 март от 18:00. Историята започва с предаването на властта от комунистите и Дивко Бунтич, който пристига в малкия град на своето детство, за да заживее отново в родния си дом.

След 20 години изгнаничество в Германия той се завръща с лъскавия си червен мерцедес, младата и секси приятелка Азра, черния котарак Бони, който му носи щастие, и пълен джоб със западногермански марки. Дивко използва парите и връзките си да изгони от дома съпругата си Луция, но в същото време се опитва да се сближи наново с 20-годишния си син Мартин.

Още

Кшищоф Зануси: Съвременното кино разказва твърде много истории, но често качеството му  е много ниско

Кшищоф Зануси: Съвременното кино разказва твърде много истории, но често качеството му е много ниско

Полският режисьор Кшищоф Зануси присъства в програмата с филма "ЖИВОТЪТ КАТО СМЪРТОНОСНА БОЛЕСТ, ПРЕДАВАНА ПО ПОЛОВ ПЪТ" от 2000 г. с прожекция на 8 март от 18:00. Заглавието му е взето от надпис на стена близо до дома на режисьора. Сюжетът се върти около лекар, който след сблъсъка си с неизлечима болест преосмисля живота си.

Пред лицето на неизбежната смърт той започва да си задава въпроси за убежденията, които е следвал винаги, и с чувството на някаква фаталистка освободеност започва да експериментира както със своя, така и с чуждия живот.

"НЕЗАВЪРШЕНА ПИЕСА ЗА МЕХАНИЧНО ПИАНО", шедьовърът на Никита Михалков от 1977 г., пък ни връща в зората на 20-и век. Семейство и приятели се събират в провинциалното имение на генералската вдовица Анна Петровна. София, новата съпруга на доведения син на Анна, разпознава Миша, шурей на един от обожателите на вдовицата.

Преди години те са имали романтична връзка и сега тя не може да повярва, че той се е задоволил с невзрачна съпруга и работа като учител... Прожекцията е на 10 март от 18:00.

Още

Джафар Панахи с  Наградата на София на 25-ия София Филм Фест

Джафар Панахи с Наградата на София на 25-ия София Филм Фест

Финалът е на 12 март от 18:00 с прожекция на "ТРИ ЛИЦА" на иранския режисьор Джафар Панахи. Известната актриса Беназ Джафари вижда видео апела на едно момиче от провинцията, което има нужда от помощ - семейството ѝ не приема тя да учи актьорско майсторство в Театралната академия в Техеран.

Беназ прекъсва снимките на новия си филм и се свързва с режисьора Джафар Панахи, за да може с негова помощ да реши проблема на младото момиче. Джафари и Панахи пътуват до северозападната част на страната, където ги очакват забавни срещи с очарователните местни хора от планинското градче, в което живее момичето.

Прожекциите са специална част от юбилейната програма на 25-ия София Филм Фест, а ученици и студенти могат да гледат при вход свободен с покана от касата на Дома на киното. Във връзка с намаления капацитет молим за разбирането на всички желаещи да присъстват.

Част от филмите ще са придружени със специални видеообръщения от техните автори, а филмите на Михалков и Зануси ще бъдат с дигитално реставрирана версия.

Проектът е подкрепен от "Програма култура" на Столична община.

Още

25 легендарни режисьори на 25-ия София Филм Фест

25 легендарни режисьори на 25-ия София Филм Фест

Още

"3 лица" на "забранения" режисьор Джафар Панахи на 23-тия София филм фест

"3 лица" на "забранения" режисьор Джафар Панахи на 23-тия София филм фест

Още

13 впечатляващи регионални филма в Балканския конкурс на 25-ия София Филм Фест

13 впечатляващи регионални филма в Балканския конкурс на 25-ия София Филм Фест

Още

София Филм Фест и Киномания обединяват усилия в името на българското кино

София Филм Фест и Киномания обединяват усилия в името на българското кино

Още

"Като за последно" с Мария Бакалова на "София Филм Фест"

"Като за последно" с Мария Бакалова на "София Филм Фест"

Още

Кои са филмите в Международния конкурс на София Филм Фест?

Кои са филмите в Международния конкурс на София Филм Фест?

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

12 филма участват в конкурсната програма на 30-ия фестивал "Любовта е лудост"

Откриването ще бъде с френската драма "Млади завинаги" на режисьорката Валерия Бруни Тедески, която е участвала в конкурсната програма на фестивала в Кан през 2021 г.

"φ1.618" - първият пълнометражен филм на Теодор Ушев, с премиера тази есен

Лентата е вдъхновена от "Пумпал" на Владислав Тодоров, чиято история пренася зрителите в мистериозния свят на биотитаните, а главните роли са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова

Питър Джаксън твърди, че от "Амазон" са го канили да се включи във "Властелинът на пръстените: "Пръстените на силата"

Режисьорът разкрива, че студиото го е помолило да участва в предстоящия мегабюджетен сериал, след което никога повече не се е свързало с него

Виктор Божинов: Нямаме намерение да се бутаме да бъдем туристи на държавна издръжка

"От това, че български филми всяка година биват номинирани за "Оскар", българското кино спечелило ли е нещо?", задава риторичен въпрос изтъкнатият режисьор

Мини кинофестивал "Без обектив"

Обичаш киното? Имаш какво да кажеш на света, но не знаеш точно как да го направиш? Е, ние имаме точното предложение за теб!

Джеймс Франко ще бъде Фидел Кастро във филм за дъщерята на кубинския лидер

Режисьор на "Алина от Куба" е Мигел Бардем, братовчед на испанския актьор Хавиер Бардем. Снимките започват на 15 август в Колумбия