Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На 25 август започва най-мащабното издание на фестивала "Master of Art"

КИНО НАДЪЛБОКО

На 25 август започва най-мащабното издание на фестивала "Master of Art"

50 пълнометражни и 18 късометражни документални филми за изкуство са включени в програмата на лятното издание на фестивала

Снимка: НДК

Шестото издание на филмовия фестивал "Master of Art" ще се проведе в 6 града- София (25 август - 12 септември), Пловдив (25 август -12 септември),Варна (14 - 22 септември), Стара Загора (26 август - 2 септември) Бяла и Копривщица (25-29 август).

50 пълнометражни и 18 късометражни документални филми за изкуство са включени в програмата на лятното издание на фестивала в областите архитектура и дизайн, музика, литература, театрално и танцово изкуство, фотография, кино, съвременно и кулинарно изкуство, както и любопитната селекция "Изкуство и власт".

Традиционен партньор на фестивала е Националният дворец на културата.

Официалното откриване в София ще бъде в кино "Люмиер" с два български филма.

"Необикновеният живот на един сладкар" на режисьора Мария-Виктория Кузманова разказва за историята на Александър Цеков, който се стреми да намери баланс между сладкарската кариера и страстта към сцената (Снимка: НДК)

Още

"Форман срещу Форман" е най-добрият филм на фестивала Master of Art

"Форман срещу Форман" е най-добрият филм на фестивала Master of Art

"Необикновеният живот на един сладкар" на режисьора Мария-Виктория Кузманова разказва за историята на Александър Цеков, който се стреми да намери баланс между сладкарската кариера и страстта към сцената, а "Рoдени от огъня" на Саша Хаджиева, представя танцово-театралното изкуство с огън в България. Прожекциите са една след друга на 25 август от 19:00. Повече информация за прожекциите в кино Люмиер, както и билети ще намерите на касите на НДК и онлайн на https://www.tickets.ndk.bg.

Едно от най-очакваните заглавия на фестивала е шведският документален филм "Най-красивото момче на света", който идва в България само няколко месеца след премиерата му на фестивала в Сънданс, САЩ. Лентата представя необикновената съдба на Бьорн Андресен, избран през 1970 г. да изиграе ролята на Тадзио в шедьовъра на Лукино Висконти "Смърт във Венеция", който също ще може да бъде видян на голям екран по време на фестивала в София.

"Рoдени от огъня" на Саша Хаджиева, представя танцово-театралното изкуство с огън в България (Снимка: НДК)

Още

"Елиът Ъруит: Тишината звучи добре" е безспорният фаворит на публиката в онлайн изданието на Master of Art

"Елиът Ъруит: Тишината звучи добре" е безспорният фаворит на публиката в онлайн изданието на Master of Art

Може би малцина знаят, че през 1974 г. германския режисьор Вернер Херцог изминава пеша пътя от Мюнхен до Париж като акт на вяра за предотвратяване смъртта на неговата наставничка Лоте Айснер. През 2020 г. Младият испански режисьор върви по стъпките на Херцог в акт на любов към един от най-големите режисьори на нашето време и създава документалния филм-пътуване "Скъпи Вернер Херцог".

"Марина Абрамович и нейните деца: завръщане у дома" е сръбски филм за Абрамович и нейното завръщане в родния Белград, което се оказва повод за дълбока преоценка. Този филм ни кани да влезем в света на творец-новатор и да оценим как се е развивала тази артистична кариера.

"Марина Абрамович и нейните деца: завръщане у дома" е сръбски филм за Абрамович и нейното завръщане в родния Белград, което се оказва повод за дълбока преоценка. Този филм ни кани да влезем в света на творец-новатор и да оценим как се е развивала тази артистична кариера (Снимка: НДК)

Друг любопитен филм от категория "Съвременно изкуство" е "Мери Бауермайстер - 1+1=3". Тя е считана за майка на движението Флуксус. В таванска стая на "Линтгасе" в Кьолн тя сътворява история в началото на 60-те години с личности като Карлхайнц Щокхаузен, Джон Кейдж, Ханс Хелмс и Нам Джун Пайк. Днес, вече 85-годишна, Мери Бауермайстер въобще не мисли да се оттегля. Един филм за изкуствата и обществото, за пределността на живота и красотата на света.

Още

Премиери на български филми на Master of Art

Премиери на български филми на Master of Art

Оставаме в 60-те години, за да ви напомним, че през 1968 г. комунистическа България отказва на Бийтълс да вземат участие на IХ Международен фестивал на младежта и студентите. Но къде са те през тази година? Отговорът на този въпрос е в заглавието на филма "Бийтълс в Индия". Режисьорът Пол Салцман проследява пътуването си отпреди повече от 50 години, когато прекарва повратен момент заеднос Бийтълс в ашрама на Махариши Махеш Йоги на брега на река Ганг. 50 години по-късно се свързва с Дейвид Линч и Морган Фрийман, за да станат част от този неочакван документален филм за Бийтълс.

Любопитен поглед върху историята на луксозните стоки предлага документалния филм "Създаването на френския лукс". За да може през вековете Франция да се издигне до водещ европейски пазар за луксозни стоки, са били използвани специални кралски пратеници, които не са се свенели да се забъркват в шпионски афери, отвличания и подкупи.

Наградата най-добър български документален филм за изкуство тази година се връчва от Държавния културен институт към Министъра на външните работи. 11 са българските заглавия, които ще се състезават в този конкурс.

Още

"Master of Art" с дългоочаквано физическо издание в София, Пловдив и Варна

"Master of Art" с дългоочаквано физическо издание в София, Пловдив и Варна

Някои от тях публиката вече имаше възможност да гледа по време на онлайн изданието и на пролетното издание на "Master of Art"- 2021 г. Сред новите български заглавия е "Одисей"- документален разказ за създаването на едно от най-вълнуващите и мащабни театрални събития в програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата - 2019". С филма "Тенор" ще бъде отдадена почит на непрежалимия Камен Чанев, който почина през 2020 г.

Прожекция на филм, последвана от концерт на живо в зала Vivacom Art Hall (ул. Оборище 5)- така ще бъде представен филмът "Димитър Ненов и измеренията на изяществото". Режисьор на продукцията е пианистката Венета Нейнска, която след представянето на филма ще изпълни произведения на Димитър Ненов.

Още

Хитови филми за изкуство ще видим в първото онлайн издание на фестивала Master of Art

Хитови филми за изкуство ще видим в първото онлайн издание на фестивала Master of Art

Други премиерни заглавия в категория "Музика и Танц" са германските "Андрис Нелсън - само музиката" и "Бетовен: Презареждане".

Голямата награда "Master of Art - Aurubis Award", както и носителите на другите награди по категории ще бъдат обявени на 11 септември 2021 г.

Разширяването на нашата публика е приоритетен въпрос за нас. За първи път фестивалът ще има прожекции в Стара Загора, Бяла и Копривщица. От 25 до 29 август в Копривщица "Master of Art" ще се превърне във Фестивал на Изкуствата.

В продължение на 5 дни във възрожденския град ще кипи културен живот, където ще се прожектират документални филми за изкуство, a за първи път в историята на Копривщица на живо ще свири симфоничен оркестър. На откритата сцена до Старото училище всяка вечер от 20:00 часа е предвиден изключителен спектакъл.

Още

Хитови филми за изкуство ще видим в първото онлайн издание на фестивала Master of Art

Хитови филми за изкуство ще видим в първото онлайн издание на фестивала Master of Art

На 25 август е представлението "ПОЕТИТЕ", в което едни от най-изтъкнатите български актьори ще рецитират великолепната българска поезия, на 26 август Люси Дяковска ще представи своята "Вечер на мюзикъла", на 27 август е оперният концерт-спектакъл на Александрина Пендачанска "Това съм аз", а на 28-и е концерт-спектакъла на Хилда Казасян "Да послушаме кино". Последният ден на "Master of Art" в Копривщица, 29-ти август, ще започне с Детско утро - "Да послушаме и да поиграем с песните на композитора Андрей Дреников" и ще завърши с концерт на АКАГА, посветен на 30 годишния юбилей от създаването на групата.

На 28 август от 20:30 е една от най-очакваните премиери на фестивала "Хелмут Нютън: Лошият и красивият", в който звездите на неговите иконични портрети и влиятелни модни редактори - от Ана Уинтур до Грейс Джоунс, от Шарлот Рамплинг до Изабела Роселини - най-после представят своята интерпретация на живота и творчеството на този скандален гений (Снимка: НДК)

За първи път фестивалът ще има прожекции и в зала МаксиМ в БТА, медиен партньор на фестивала. Паралелно с прожекциите в кината в София "Master of Art" ще представи акценти от своята програма и на открито - на сцената на Sofia Summer Fest от 26 до 29 август, както и в кино-двора на Културен център "G8" и в двора на ул. Шипка 23.

В първата вечер на фестивала на открито на 26 август на Sofia Summer Fest ще видим фаворит на публиката от зимното ни издание "Елиът Ъруит: Тишината звучи добре" от 17:00 следват"Бетовен: Презареждане"  от 18:30 и "Най-красивото момче на света" - от 20:30. На 27 август от 20:30 своя среща с публиката под звездите ще има и "Ван Гог и Япония" - освежаващ и различен поглед към изкуството на Ван Гог, който разкрива влиянието на японското изобразително изкуство върху творчеството на нидерландския художник.

В последната вечер на открито на 29 август предстоят "Клаудия Кардинале: Мистериозната" от 17:00 (Снимка: НДК)

Още

Легендарният топ модел Бенедета Барзини и култовият архитект Волф Прикс - на Master of Art 2020

Легендарният топ модел Бенедета Барзини и култовият архитект Волф Прикс - на Master of Art 2020

В събота и неделя ни очакват и две събития, подходящи за родители с деца - филмите "Хартиеният човек" на 28 август от 11:00 и "В Тел Авив няма лъвове" - на 29 август от 11:00. В програмата под открито небе на 28 август от 20:30 е една от най-очакваните премиери на фестивала "Хелмут Нютън: Лошият и красивият", в който звездите на неговите иконични портрети и влиятелни модни редактори - от Ана Уинтур до Грейс Джоунс, от Шарлот Рамплинг до Изабела Роселини - най-после представят своята интерпретация на живота и творчеството на този скандален гений.

В последната вечер на открито на 29 август предстоят "Клаудия Кардинале: Мистериозната" от 17:00, "Алвар Алто" от 18:30 и "Burning Man: Изкуство върху огън" от 20:30. Билетите за прожекциите на откртито са вече в продажба на място и онлайн.

Още

MASTER OF ART 2020 представя филми за Готие, Леонардо, Бунюел и "Стихията Медея"

MASTER OF ART 2020 представя филми за Готие, Леонардо, Бунюел и "Стихията Медея"

Филмовият фестивал "Master of Art" е част от Календара на културните събития на Столична община и е подкрепен от Национален фонд "Култура". Голямата награда за най-добър филм за изкуство се връчва от Аурубис България.

Наградата за най-добър български филм за изкуство се връчва от Държавния културен институт към Министъра на външните работи.

Фестивалът на Изкуствата "Master of Art" Копривщица - 2021 се организира от Община Копривщица.

Още

Хелмут Нютън: “Аз съм професионален воайор”

Хелмут Нютън: “Аз съм професионален воайор”

Още

Клаудия Кардинале отбеляза 80-ия си рожден ден на сцената

Клаудия Кардинале отбеляза 80-ия си рожден ден на сцената

Още

Нова версия на "Ромео и Жулиета" ще снимат във Верона

Нова версия на "Ромео и Жулиета" ще снимат във Верона

Още

Загадъчното и мрачните краски в човешкия характер в "Две сестри" на Давид Фоенкинос (откъс)

Загадъчното и мрачните краски в човешкия характер в "Две сестри" на Давид Фоенкинос (откъс)

Още

Вълшебно с "ClassicArt String Quartet"

Вълшебно с "ClassicArt String Quartet"

Още

Илиян Джевелеков оглавява журито на "Любовта е лудост" във Варна

Илиян Джевелеков оглавява журито на "Любовта е лудост" във Варна

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Аржентинският режисьор Федерико Луис бе отличен с Голямата награда на "Седмицата на критиката" в Кан

В "Симон от планината" 25-годишният актьор Лоренцо "Тото" Феро е в образа на Симон, който се сприятелява с група младежи с умствена изостаналост в градче в Андите. Във филма участват актьори с умствени ограничения

Паоло Сорентино, Гари Олдман и вечната любов Неапол

"Партенопа" е най-новият филм на родения в Неапол италиански режисьор, който имаше премиера на кинофестивала в Кан

Френският актьор Венсан Лендон ще се снима с Киану Рийвс и Кирстен Дънст в новия филм на Рубен Йостлунд

Действието се развива на презокеански полет, по време на който бордовата система за забавление се поврежда и пътниците са изправени пред ужасна скука

Минисериалът "Дарителите" с премиера по БНТ1

В седмицата след Деня на българската просвета и култура, в четири последователни дни между 27 и 30 май, ще се излъчи минисериалът “Дарителите”, който всяка вечер от 22:30 ч. ще запознава зрителите на националната ни телевизия с едни от най-големите български дарители и техните невероятни истории, въплътили националния ни дух

Венсан Касел и Дейвид Кроненбърг с поразяваща физическа прилика в "Покров"

Филмът "Покров", включен в конкурсната програма на фестивала в Кан, е трето поред сътрудничество между Венсан Касел и Дейвид Кроненбърг

Актрисата Кейт Бланшет призова да се правят филми за живота на бежанците

Винаги ме е смущавал фактът, че няма повече филми на тази тема, каза Бланшет по време на конференция под надслов "Върховния комисариат за бежанците: историите на изселените" "HCR: histoires de dеplacеs"