Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Готвят нов, четвърти филм за оцелялата след падане от 3 000 метра височина

ЧОВЕШКИТЕ ИСТОРИИ

Готвят нов, четвърти филм за оцелялата след падане от 3 000 метра височина

Джулиан Кьопке е била на 17 при самолетната катастрофа, в момента е на 63

Днес Джулиан смята джунглата за свой дом

За Джулиан Кьопке има три документални филма. Но ето че нейната невероятна история отново е привлякла вниманието на кинематографисти. След режисьора Вернер Херцог, който според Джулиана най-вярно е предал на екрана историята й, сега и американски екип проявявал интерес към случая на Джулиан, с идеята да направи по него игрална новела, а може би и пълнометражен филм?..

Джулиан Кьопке е 17-годишно момиче, когато пътническият самолет на компанията "Lansa", излитащ от столицата на Перу точно в нощта на Бъдни вечер 1971 г. , влиза в гръмотевична буря и е разбит от мълния. Загива целият екипаж и 92-мата пътници в самолета.

Оцелява единствено Джулиан, която пада от височина 3 000 метра заедно със стола си в... джунглата.

Още

Какво е да снимаш сред човекоядци, разказва продуцентът Марио Марков

Какво е да снимаш сред човекоядци, разказва продуцентът Марио Марков

Катастрофата се случва половин час след излитането на самолета от летището в Лима. Когато прелита над тропическите гори на Амазонка, захваща гръмотевична буря. Мълния удря резервоарите за гориво и откъсва дясното крило на самолета. Самолетът се разбива във въздуха. Джулиан си спомня последния момент преди трагедията - как седи до майка си от страната на прозореца и през него вижда мълнията.

Паметта й "изважда" и болката, която изпитала - предпазният колан се врязал в корема й. В документалния си филм, направен 30 години по-късно, режисьорът Вернер Херцог майсторски пресъздава момента на падането на Джулиана - спираловидното въртене над короните на дърветата и изпадането на момичето в безсъзнание.

Така е изглеждала 17-годишната Джулиан в годината на катастрофата

Още

Десет ключови изобретения, направени от жени

Десет ключови изобретения, направени от жени

Джулиан е намерена 10 дни след катастрофата - на 3 януари 1972 г.от дървосекачи в джунглата. Тя е жива, макар и с мозъчно сътресение, рани по краката и ръцете, счупена раменна ключица. Най-интересната част от нейния разказа е как е оцеляла в джунглата, след като разумът й се "събужда"? - Девойката е ранена, сама сред джунглата, където опасностите дебнат отвсякъде. Единствената й храна са бонбоните, които открила сред отломките на самолета. Оцеляването й е чудо, което смайва света.

Медиите така я преследват и дотолкова изкривяват разказаното от Джулиан, че тя се принуждава сама да опише историята си в книга. Книгата "Когато паднах от небето" излиза първо в Германия, после във Великобритания и Америка.

По местата, където пада през 1971 г.

Още

Първата жена, прекосила света с яхта

Първата жена, прекосила света с яхта

Джулиан е родена през 1954 година в семейството на немски зоолози, работещи в природонаучния музей в Лима, Перу. Пътуването във фаталната нощ е било по желание на самата Джулиан, която искала да види приятелите си в родината, между Бъдни вечер и Коледа. Всички полети, обаче, се оказали резервирани, и майката на Джулиан се принудила да вземе билети за пътнически самолет на второкласната авиокомпания "Lansa".

Гръмотевичната буря е страшна. "Бяхме само на 15 минути от приземяването, спомня си Кьопке, когато самолетът започна да се тресе от турбуленцията. Паникьосахме се всички. Чух мама да казва: "Товае краят, всичко е свършено!"...Беше много шумно, и в един момент стана тихо, много тихо!.." - Очевидно това е усещането на Джулиан за момента, в който тя изпада в безсъзнание.

Още

Айнщайн се "прероди" в 23-годишна кубинка

Айнщайн се "прероди" в 23-годишна кубинка

След като излиза книгата на Джулиан "Когато паднах от небето", заснемат 3 филма по историята й: "Чудесата още се случват", "Крилете на надеждата" и документалния филм на Дискавъри "Авиокатастрофи: строго секретно. Лоши природни условия". Така че, замисленият нов проект ще реализира четвърти филм за оцеляването на Джулиан, която вече е на 63.

Как се развива животът на Джулиан след катастрофата? - Тя дълго време ходи на психотерапевт. "Физическите травми утихнаха, но не и душевните!..", казва тя. Никога повече не е летяла със самолет.

Завършва зоология, като родителите си, и изучава джунглата.

Тя е зоолог, също като родителите си

Сама тренира волята си да бъде там, където са най-лошите спомени в живота й. "Джунглата бе моето спасение и моето призвание. Получих просветлението за това по лош начин, но човек трябва да се научи да разчита знаците на съдбата!..", казва Джулиан, която твърди, че в джунглата се чувства като у дома си!..

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Брайтън 4 на Леван Когуашвили в основния конкурс в Трайбека

Филмът е копродукция с България, подкрепена от Националния филмов център

"Поглед от ръба" омагьосва с красиви танци сред българската природа

Световната премиера на филма ще бъде в София на 29 април в Дом на киното в София от 19.30 часа като част от кинофестивала Master of Art

Филмът "Девятаев" открива Московския международен кинофестивал

Една от специалните програми е посветена на южнокорейския режисьор Ким Ки Дук, който почина през 2020 г. от Ковид-19

"Голата истина за група Жигули" прегази "Годзила срещу Кинг Конг"

Най-новият филм на Виктор Божинов е заглавие номер 1 в родния бокс офис с близо три пъти повече зрители от втория

Номинираният за "Оскар" "Без звуци в живота" фокусира вниманието върху културата, създадена от глухи хора

Създателите на филма обаче бяха разкритикувани, че са наели хора с нормален слух - Риз Ахмед и Пол Раджи, в ролите на глухи

Пролетното издание на Master of Art с нови филми за изкуство

Български филм за създаването на художествените медали и филм за култовия фотограф Хелмут Нютън откриват пролетното издание на Master of Art на 22 април 2021 г. в кино „Люмиер“