Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Айнщайн се "прероди" в 23-годишна кубинка

КРАСИВ УМ

Айнщайн се "прероди" в 23-годишна кубинка

Сабрина Пастерски е на 14, когато конструира самолет

Все повече се разчува името на 23-годишната Сабрина Пастерски. Още като тийнеджърка, тя отива в Масачузетския университет за сертификат за летателна годност на конструиран от нея едномоторен самолет. "Не можех да повярвам на очите си!", признава учен от университета. "Не само защото бе толкова млада, а защото е момиче!..", споделя мнението му и колежката му Пеги Уден.

На 14 конструира едномоторен самолет

През 2003 г. Сабрина започва да учи летателно дело, през 2005 г. лети като втори пилот, а през 2007 г. сама конструира самолет. През 2010 г. завършва Илинойската академия по математика и физика. В момента следва в Масачузетския технологичен институт, а вече е удостоена с докторска степен по физика от Харвард. Вече няколко американски института я наричат "новият Айнщайн". Девойката отсега има предложения за работа в НАСА.

Сабрина Гонсалес Пастерски е родена през юни 1993 г. в Чикаго, но по произход е кубинка. Тя е на 5, когато я приемат да учи в Центъра за надарени деца, на името на Едисън. През 2010 г. от Авиопромишлената асоциация на Илинойс я награждават с наградата "За достижения". Тогава е само на 17. До 2015 г. получава няколко награди за млад учен, премия от Конференцията на Нобеловите лауреати в Линдау, стипендия "Орлофф"на факултета по физика, и е записана в списъка на "Форбс" на "30-те знаменитости под 30".

Сабрина води доста аскетичен живот - не пие, не пуши, спазва строга диета на хранене и принава, че до 23-тата си годишнина още не е имала гадже. Обяснява, че това не е проблем, защото преди всичко иска да бъде в крепко здраве, за да може да работи с бистър ум.

В малкото си свободно време уникалната Сабрина мечтаела да кара... мотоциклет. Тя има свой сайт, в който публикува всичко, което я вълнува. Пише за черните дупки, за свои наблюдения върху квантовата гравитация и отношенията пространство-време. Главната си цел определя като задачата да обясни феномена на гравитацията, в контекста на квантовата механика. Откритията й в тази посока може да променят радикално разбирането ни за Вселената.

Като пилот

Научен ръководител на феноменалната девойка е Андрю Строминджер - известен теоретик по теория на елементарните частици и съавтор на Стивън Хокинг, който обясни изпаряването на черните дупки на микроскопично ниво. И двамата големи учени говорят с ентусиазъм за Пастерски и са категорични, че тя има бъдещето на голям физик.

Уникалното й присъствие в науката накара някои да се обърнат към статистиката. Броят на жените астрономи и физици е в пъти по-малък от този на мъжете. Много от жените учени са буквално дискриминирани от мъжете. Сабрина обаче приема това с усмивка: "Все пак има една Мария Кюри, която е първият лауреат на Нобелова награда и една от първите жени с докторска степен, нали?!", казва тя. И има право. Именно Мария Кюри въвежда термина "радиация", който трансформира разбирането ни за света, в който живеем, и е призната за един от най-великите умове в историята на науката. Сабрина очевидно има добър пример пред себе си. Онези, които познават, твърдят, че е лишена от суетата за слава. "Просто някакъв стимул "отвътре" я кара да търси и разбере какво се крие Отвъд видимото за очите", казват научните й ръководители. Дали пък Сабрина наистина не е "прероденият Айнщайн"?

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Сабрина е вече доктор по физика на "Харвард"

Като пилот

На 14 конструира едномоторен самолет

Календар

Препоръчваме ви

Музеят "Гугенхайм" в Билбао отново приема посетители

Киносалоните, театрите и търговските центрове също могат да работят, но с намалена посещаемост

Колизеят в Рим отвори врати

"Това е символичен момент за Рим и за Италия" - каза директорът на археологическия парк към Колизея Алфонсина Русо

Древни римски мозайки бяха открити насред лозе в Италия

Снимките, публикувани онлайн, показват "девствената мозайка", както и основите на римска вила

Хотелски стаи се превръщат в оперни ложи във Виена

На 30 май оперните певици Моника Медек и Дагмар Декановски ще зарадват почитателите на класическата музика с концерт на едно необичайно място

Италия отваря най-емблематичния си туристически обект на 1 юни

Величественият Колизей в Рим ще приема посетители при спазване на адекватни санитарни мерки, включващи маски и измерване на температурата, обезопасени преходи, задължителна резервация и променено работно време

Археологическият парк Помпей отвори врати (галерия)

Руините на древния град са втората най-посещавана от туристи историческа забележителност в страната след Колизеума в Рим