Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Айнщайн се "прероди" в 23-годишна кубинка

КРАСИВ УМ

Айнщайн се "прероди" в 23-годишна кубинка

Сабрина Пастерски е на 14, когато конструира самолет

Все повече се разчува името на 23-годишната Сабрина Пастерски. Още като тийнеджърка, тя отива в Масачузетския университет за сертификат за летателна годност на конструиран от нея едномоторен самолет. "Не можех да повярвам на очите си!", признава учен от университета. "Не само защото бе толкова млада, а защото е момиче!..", споделя мнението му и колежката му Пеги Уден.

На 14 конструира едномоторен самолет

През 2003 г. Сабрина започва да учи летателно дело, през 2005 г. лети като втори пилот, а през 2007 г. сама конструира самолет. През 2010 г. завършва Илинойската академия по математика и физика. В момента следва в Масачузетския технологичен институт, а вече е удостоена с докторска степен по физика от Харвард. Вече няколко американски института я наричат "новият Айнщайн". Девойката отсега има предложения за работа в НАСА.

Сабрина Гонсалес Пастерски е родена през юни 1993 г. в Чикаго, но по произход е кубинка. Тя е на 5, когато я приемат да учи в Центъра за надарени деца, на името на Едисън. През 2010 г. от Авиопромишлената асоциация на Илинойс я награждават с наградата "За достижения". Тогава е само на 17. До 2015 г. получава няколко награди за млад учен, премия от Конференцията на Нобеловите лауреати в Линдау, стипендия "Орлофф"на факултета по физика, и е записана в списъка на "Форбс" на "30-те знаменитости под 30".

Сабрина води доста аскетичен живот - не пие, не пуши, спазва строга диета на хранене и принава, че до 23-тата си годишнина още не е имала гадже. Обяснява, че това не е проблем, защото преди всичко иска да бъде в крепко здраве, за да може да работи с бистър ум.

В малкото си свободно време уникалната Сабрина мечтаела да кара... мотоциклет. Тя има свой сайт, в който публикува всичко, което я вълнува. Пише за черните дупки, за свои наблюдения върху квантовата гравитация и отношенията пространство-време. Главната си цел определя като задачата да обясни феномена на гравитацията, в контекста на квантовата механика. Откритията й в тази посока може да променят радикално разбирането ни за Вселената.

Като пилот

Научен ръководител на феноменалната девойка е Андрю Строминджер - известен теоретик по теория на елементарните частици и съавтор на Стивън Хокинг, който обясни изпаряването на черните дупки на микроскопично ниво. И двамата големи учени говорят с ентусиазъм за Пастерски и са категорични, че тя има бъдещето на голям физик.

Уникалното й присъствие в науката накара някои да се обърнат към статистиката. Броят на жените астрономи и физици е в пъти по-малък от този на мъжете. Много от жените учени са буквално дискриминирани от мъжете. Сабрина обаче приема това с усмивка: "Все пак има една Мария Кюри, която е първият лауреат на Нобелова награда и една от първите жени с докторска степен, нали?!", казва тя. И има право. Именно Мария Кюри въвежда термина "радиация", който трансформира разбирането ни за света, в който живеем, и е призната за един от най-великите умове в историята на науката. Сабрина очевидно има добър пример пред себе си. Онези, които познават, твърдят, че е лишена от суетата за слава. "Просто някакъв стимул "отвътре" я кара да търси и разбере какво се крие Отвъд видимото за очите", казват научните й ръководители. Дали пък Сабрина наистина не е "прероденият Айнщайн"?

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Художник рисува пандемията в Перу

Персонажите на Хименес показват "жестоката несправедливост на перуанския живот", казва Виктор Вич, професор по културология в Папския католически университет на Перу, който е автор на пролога за книгата на художника

Писмо, в което Айнщайн е написал прочутото си уравнение, беше продадено за 1,2 милиона долара

Уравнението, според което енергията е равна на масата по скоростта на квадрат, промени физиката като демонстрира, че времето не е абсолютно, а масата и енергията са равностойни

Откриването на Големия египетски музей ще бъде събитие с мащаба на парада на мумиите

Сред експонатите ще бъдат над 5000 артефакта от гробницата на фараона Тутанкамон, които ще бъдат показани на едно място за първи път от откриването им преди столетие

Археолози откриха неандерталски останки в пещери близо до Рим

При разкопките са намерени и животински останки, сред които на турове - изчезнали едри рогати бозайници

Откриха загадъчна лампа на 2000 години

Бронзовата маслена лампа, намерена в Йерусалим, е с формата на половин лице, което според археолозите я прави уникална

Носна кърпа и кичур коса на Наполеон се продават на търг край Париж

Освен тези реликви от Св.Елена, аукционна къща "Осенат", известна с търговете на предмети, свързани с монархията и империята, предлага и други вещи и картини