Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Европейски кинодейци отдават почит на Иржи Менцел

ГОЛЕМИТЕ РЕЖИСЬОРИ

Европейски кинодейци отдават почит на Иржи Менцел

Отиде си един добър приятел на България, отбеляза София филм фест

Още

Отиде си носителят на "Оскар" Иржи Менцел

Отиде си носителят на "Оскар" Иржи Менцел

Европейски кинодейци и любители на киното отдават почит на живота и творчеството на чешкия режисьор Иржи Менцел, който почина на 82 години в събота.

Съпругата му Олга съобщи на страницата си във Фейсбук късно в неделя вечер, че Менцел е издъхнал в дома си в събота, съобщиха световните агенции. Преди три години режисьорът претърпя мозъчна операция и прекара няколко седмици в изкуствена кома. След това почти не се е появявал публично.

"Благодаря ти за всеки ден, който можах да прекарам с теб. Всеки от тях беше изключителен", написа съпругата му, която е филмов продуцент, във Фейсбук.

Менцел е автор на двадесет филма и бе един от водещите представители на новата вълна в чехословашкото кино през 60-те години на миналия век. Филмите му са в рязък контраст със социалистическия реализъм, отбеляза АП. За разлика от колегите си Милош Форман, Иван Пасер и Ян Немец, той не емигрира на Запад след съветското нахлуване в Чехословакия през 1968 г.

Неговият филм от 1966 г. "Строго охранявани влакове" по романа на Бохумил Храбал печели "Оскар" в категорията за чуждоезиков филм. Сътрудничеството между двамата творци продължава и в други филмови проекти. "Чучулиги на конец" от 1969 г. е забранен от чехословашките власти, самият Менцел също получава забрана да снима. Филмът получава "Златна мечка" на Берлинале през 1990 г. Носител е и на множество други филмови награди. Менцел режисира и в театъра, работи и като актьор.

"Благодаря му за всичко, което направи за нас. Сбогом, сър!", написа в туитър чешкият филмов режисьор Ян Хребейк, който бе номиниран за награда "Оскар" през 2000 г.

Филмовият фестивал в Берлин почете с публикация в Туитър покойния режисьор. Скърбим за загубата му, пише в акаунта на Берлинале. Международният филмов фестивал в Солун благодари на Менцел за "горчивата мъдра усмивка". Менцел бе председател на журито на кинофестивала през 2007 г.

Почит към твореца отдадоха в туитър от филмовия фестивал в Анкара, от еврейския филмов фестивал в Маями, кинофестивала в Триест, испанската филмотека.

Актрисата Ема Сметана написа във Фейсбук, че си отива човек с огромно сърце, служил за прмер за много поколения. Той бе любим на всички, които имаха късмета да го познават, написа тя.

"Светът загуби велик режисьор, а аз загубих приятел", написа в Туитър индийският режисьор Шивендра Сингх Дунгарпур.

Отиде си един голям майстор на световното кино - Иржи Менцел, добър приятел на България, София и "София филм фест". Това казва директорът на фестивала Стефан Китанов по повод кончината на големия чешки режисьор, починал на 82-годишна възраст.

Първата визита на пан Менцел в Дома на киното бе в средата на 90-те години, когато бе организиран "Фестивал на световната комедия според Менцел" и той представи лично филма си "Животът и невероятните приключения на войника Иван Чонкин", припомня Китанов

"През 2007 Иржи Менцел получи Наградата на София и ни въведе в света на "Служих на английския крал", а през 2014 година той представи в кино Люмиер последния си филм "Донжуановците". Благодарим ти, пан Менцел!", допълва Китанов.

Още

Иржи Менцел - 50 години в световното кино

Иржи Менцел - 50 години в световното кино

Още

Легендата Иржи Менцел в България през декември

Легендата Иржи Менцел в България през декември

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Жените наистина плачат" е в конкурсната програма на международния кинофестивал в Триест

Kопродукциите с българско участие - "Мрак" на Душан Милич и "Докато мога да вървя" на Стефан Арсениевич също са в конкурсната програма на 33-ото издание на фестивала

Кинофестивалът "Сънданс" се завръща и отново ще е изцяло онлайн

Световният кинофорум се завръща онлайн с девет дни, изпълнени с документални филми за знаменитости от Кание Уест до принцеса Даяна, Люсил Бол и Бил Козби, дебютни филми, виртуални срещи и разговори с кинематографи

"Смирен" - още едно българско заглавие в международния конкурс на 26-ия София Филм Фест

Дебютният игрален филм на Светослав Драганов среща зрителите с 40-годишен режисьор, който влага цялата си енергия в нов проект, разказващ за скъсаната семейна връзка на монах и неговата майка

"Мрак" - със специална гала-прожекция на 26-ия София Филм Фест

Новият филм на Душан Милич е копродукция между Сърбия, Дания, България Италия и Гърция

"Рибена кост" на Драгомир Шолев влиза в Балканския конкурс на 26-ия София Филм Фест

Най-новият филм на режисьора проследява драматичните девет истории, огледали се в окото на умиращ делфин, 9 гледни точки към един абсурден свят

Награда за Кино 355 на Фондация "Стоян Камбарев" с ново звездно жури

До 1-ви февруари, младите филмейкъри, може да кандидатстват при пълна творческа свобода, като има само едно ново условие - филмите им трябва да бъдат с Неочакван край