Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Аня Пенчева и Деян Донков "излизат от пътя" в новия филм на Николай Волев

ПРЕМИЕРА

Аня Пенчева и Деян Донков "излизат от пътя" в новия филм на Николай Волев

Именитият режисьор се завръща към игралното кино след 16-годишно мълчание

19-годишната Салия (Сали Ибрахими) и 55-годишния Стефан (Деян Донков) са в опасна привързаност (Снимка: Яна Блажева)

Премиерата на филма "Извън пътя" ще бъде на 21-ия "София филм фест" - на 11 март в зала 1 на НДК, който е един от копродуцентите на филма.

В главните роли ще видим Деян Донков, Сали Ибрахим и Аня Пенчева. Оператор е Орлин Руевски.

Аня Пенчева и Деян Донков са главните герои в тази любовна драма (Снимка: Яна Блажева)

"Сюжетът е съвременна любовна история. Разказвам за проблемите на една дългогодишна брачна двойка, за застаряването, за творческото изхабяване, за необходимостта от свежест в личните отношения, както и за избора на път в живота - дали да съхраниш духовността си, или да преследваш материалното, парите", казва Николай Волев.

По думите му идеята за продукцията се е зародила, когато е заменил Странджа и морето с Банско.

Режисьорът (вдясно) дава указания на Деян Донков (Снимка: Яна Блажева)

"За моя радост в този район е останала някаква чистота. Подейства ми обнадеждаващо природата, съхранена и неунищожена от съвремието и печалбарски пориви", отбелязва режисьорът на "Двойникът", "Господин за един ден", "Да обичаш на инат", "Маргарит и Маргарита" и много още любими на българския зрител игрални и документални филми.

Снимка: Яна Блажева

Главният герой в "Извън пътя" е драматург с отминала слава, който търси изгубеното си вдъхновение сред спиращата дъха красота на българските планини. По време на една от експедициите си неочаквано среща прелестна муза на прага на женствеността. Близостта между 19-годишната циганка Салия и 55-годишния Стефан прераства в силна привързаност.

Чувствената им връзка се движи по ръба на бръснача и причинява дълбоко страдание на дългогодишната и предана съпруга на драматурга, актрисата Лидия.

Аня Пенчева и Николай Волев на снимачната площадка (Снимка: Яна Блажева)

Николай Волев е роден на 10 април 1946 г. в София. Две години е следвал архитектура. Завършва кинорежисура в Лондонското филмово училище през 1972 г. За първи път хваща камера именно в Лондон. Има опит и с фотографията. Както казва самият той, "с една чудна "Лайка" отпреди войната предпочитах да запечатвам неподправени неща, мигове от всекидневието. Надявах се да уловя нещо, което да подсказва същността на човека."

През 1985 г. документалният му филм "Грънци" печели "Сребърен дракон" на фестивала в Краков и "Златен ритон" за най-добър филм в Пловдив. През същата година печели Специалната награда на журито и наградата "Дон Кихот" в Карлови Вари за филма "Да обичаш на инат", обявен за най-добър български филм за 1985 г. Две години по-късно Николай Волев печели наградата Нордерн-Вестфален в Оберхаузен за "Дом номер 8". От 2000 до 2006 г. е член на борда на директорите на "Бояна филм".

Николай Волев и Деян Донков по време на снимките (Снимка: Яна Блажева)

Сред забележителните му филми са и "Козият рог" (1994), "Вечният любовник" (1999), "Огледалото на дявола" (2001).

"Изкуството трябва да стимулира чувствата. Правя игрални и документални филми, макар че са напълно различни. Обединява ги едно - любовта. Няма ли я - към екипа, темата, героите, нищо не се получава. Без любов нищо не става", убеден е Николай Волев.

 

Коментирай 0

1/1

19-годишната Салия (Сали Ибрахими) и 55-годишния Стефан (Деян Донков) са в опасна привързаност (Снимка: Яна Блажева)

Режисьорът (вдясно) дава указания на Деян Донков (Снимка: Яна Блажева)

Аня Пенчева и Николай Волев на снимачната площадка (Снимка: Яна Блажева)

Снимка: Яна Блажева

Аня Пенчева и Деян Донков са главните герои в тази любовна драма (Снимка: Яна Блажева)

Николай Волев и Деян Донков по време на снимките (Снимка: Яна Блажева)

Календар

Препоръчваме ви

Пет шедьовъра на Уди Алън гледаме на Лятната Киномания

Прожекциите на хитовите класики ще бъдат единствено на Платформа А6 в три поредни дни – между 4 и 7 август, а целият фестивал продължава до 10 август

Емблематичните коктейли в киното

От златните години на Холивуд, през инди филми до блокбъстърите, тайните звезди на много филми са именно коктейлите, които се консумират и култовите реплики, с които са съпроводени

Топ 10 на най-добрите филми на Педро Алмодовар

Кипяща в огън страст и бохемско отношение към живота - такова е киното на Алмодовар

Кинофестивалът във Венеция ще премине под знака на италианското кино и на Ковид-19

Британската актриса Тилда Суинтън и режисьорката от Хонконг Ан Хуей ще получат награди "Златен лъв" за цялостно творчество, а председател на журито ще бъде Кейт Бланшет

Тери Гилиъм е адаптирал изгубена идея на Кубрик преди пандемията

В интервю в рамките на филмовия фестивал Вентотене, Гилиъм е заявил, че точно преди да удари пандемията, сценарият и актьорският състав на филма били готови

16 дни пътешествия по света

От безкрайните пясъци на Сахара, през прашните пътища на Етиопия до красивите културни паметници на Исфахан и от колоритните пазари из Средиземноморието до труднодостъпните върхове на Хималаите - "Кино за пътешественици" от 1-ви август всяка вечер в "Културен център G8" и "Евро синема" в София