Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Съдът в Ню Йорк върна 42 археологически артефакта на Италия

Съдът в Ню Йорк върна 42 археологически артефакта на Италия

Сред върнатите артефакти са и две рисунки върху плочки от етруската епоха, датиращи от 440 г. пр. н. е. и плячкосани в Централна Италия през 80-те години на миналия век. Впоследствие те попадат при Саймс, който през 1992 г. ги продава за 1,6 милиона долара на двама колекционери от Ню Йорк, Шелби Уайт и Леон Леви

Снимка: iStock by Getty Images

Съдът в Ню Йорк върна на Италия 42 ограбени и продадени контрабандно археологически артефакта на стойност 3,5 милиона щатски долара, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Американският мегаполис е център на международния трафик на антики.

Четиридесет и двата изключителни артефакта на около 2500 години са върнати на италианските власти от американски следователи на церемония в Ню Йорк, се посочва в изявление, направено от прокурор Алвин Браг.

"Продължаваме да поправяме щетите, причинени от десетилетия от много добре организирани мрежи за контрабанда на антики през Италия" каза Браг, отбелязвайки, че над 200 антики са върнати в Рим, откакто е поел ръководството на прокуратурата в Манхатън през 2022 г.

Още

Съд в Ню Йорк върна на Китай две скулптури, конфискувани от музея "Метрополитън"

Съд в Ню Йорк върна на Китай две скулптури, конфискувани от музея "Метрополитън"

Командирът на карабинерите Винченцо Молинезе приветства "големия успех на разследването благодарение на италианско-американското сътрудничество".

Сред намерените и върнати антики е ваза от италианския регион Пулия, датираща от 335 г. пр. н. е. Според нюйоркските съдебни власти тя е открадната от гробище в Южна Италия, преди да бъде изнесена нелегално в чужбина от трафиканта на произведения на италианското Джакомо Медичи.

Творбата, преминала през ръцете на вече опозорения британски търговец на антики Робин Саймс, е иззета през юли от частен колекционер в Ню Йорк.

Сред върнатите артефакти са и две рисунки върху плочки от етруската епоха, датиращи от 440 г. пр. н. е. и плячкосани в Централна Италия през 80-те години на миналия век. Впоследствие те попадат при Саймс, който през 1992 г. ги продава за 1,6 милиона долара на двама колекционери от Ню Йорк, Шелби Уайт и Леон Леви.

Още

Нидерландия върна на Панама повече от 300 артефакта

Нидерландия върна на Панама повече от 300 артефакта

Загрижени за произхода на антиките, Уайт и Леви ги връщат през 1999 г. на търговеца, който ги съхранява в Ню Йорк до март миналата година.

Робин Саймс беше разкрит като ключов играч в международна престъпна мрежа, която търгува с плячкосани археологически съкровища.

В Ню Йорк - културната и икономическа столица на САЩ и дом на известни институции като музея "Метрополитън" и богатите аукционни къщи "Кристис" и "Сотбис", от 2017 г. прокуратурата в Манхатън провежда кампания за връщане на артефакти, ограбени от цял свят в периода 1970-1990 г., внесени контрабандно в Европа и САЩ и иззети от музеи и частни колекции в Ню Йорк.

Под егидата на прокурор Браг над 1000 антики на стойност 185 милиона долара са върнати в 19 държави, сред които Камбоджа, Китай, Индия, Пакистан, Египет, Ирак, Гърция, Турция и Италия.

Още

Германия върна на Франция книги на Волтер, откраднати от нацистите

Германия върна на Франция книги на Волтер, откраднати от нацистите

Още

Низвергнатата заради Путин Анна Нетребко се завърна на европейска сцена под бурни овации

Низвергнатата заради Путин Анна Нетребко се завърна на европейска сцена под бурни овации

Още

Франция върна на Бенин 26 произведения на изкуството

Франция върна на Бенин 26 произведения на изкуството

Още

Актрисата Кармен Маура се завърна на парижка театрална сцена след близо 30 години

Актрисата Кармен Маура се завърна на парижка театрална сцена след близо 30 години

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Повече от 6000 антики и произведения на изкуството, станали обект на трафик, са заловени в Европа

Испанските власти, в сътрудничество с украинските си колеги, са конфискували по време на операцията 11 златни скитски предмета с приблизителна стойност 60 млн. евро

Жертвите в Помпей се дължат не само на вулкана Везувий, но и на земетресение

От десетилетия учените спорят дали сеизмичната активност е възникнала по време на изригването на Везувий преди близо 2000 години или непосредствено преди това

Русия обяви и виртуоза Евгений Кисин за чуждестранен агент

Роденият в Москва пианист е на 52 години, лауреат е на водещи творчески награди и се смята за един от най-добрите пианисти в света

Проучват южната стена на крепостта Кастра Мартис в Кула

В момента се открива нейният цокъл и началото на ходовото ниво от IV век - времето през което стената е изградена

В Рим са открити останки на папски дворец от времето на император Константин I

При други разкопки в близост до Ватикана, свързани с разширяването на пътен тунел, бяха открити следи от древноримска пералня и градина с портик, за която се смята, че е била използвана от император Калигула

Показаха находките от средновековните некропол и селище в подножието на крепостта Ряховец

До момента на обекта, открит случайно през 2021 г. при изкопни дейности за рекултивация на депо за битови отпадъци, са допроучени и разкрити близо 70 археологически структури