Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

С нови открития, с находки от злато и сребро приключи археологическото лято на крепостта "Мисионис" край Търговище

АРХЕОЛОГИЯ, НАХОДКИ

С нови открития, с находки от злато и сребро приключи археологическото лято на крепостта "Мисионис" край Търговище

През този сезон разкопките са насочени към главната улица на богатия античен град, създаден през V-VI в. като търговско средище на римските провинции в днешна Североизточна България

Години наред проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов водят разкопките на "Мисионис" (Снимка: проф. Николай Овчаров)

Още

Уникалната находка от Мисионис е част от сребърна епископска огърлица от 11 век

Уникалната находка от Мисионис е част от сребърна епископска огърлица от 11 век

С нови открития, с находки от злато и сребро приключи археологическото лято на крепостта "Мисионис" край Търговище. Това съобщи днес проф. Николай Овчаров при закриването на сезона.

И тази година държавата отказа да финансира археологическите проучвания на нашумелия античен и средновековен център "Мисионис", посочи той. Разкопките са факт, благодарение на финансирането от Община Търговище, а на терен работят археолозите Стефан Иванов от Регионалния исторически музей в Търговище, който е ръководител на разкопките и научният консултант проф. Николай Овчаров.

През XIII-XIV в. древното селище се възражда, вече като средновековен град с името Косово, припомни проф. Овчаров.

Опожареното от монголите жилище на Мисионис/Косово

По думите му неговите жители строели къщите си направо върху изоставените антични улици и площади. Именно там са установени останките от масивни каменни жилищни сгради, датирани в епохата на Второто българско царство. Според намираните монети някои от тях са съществували само до средата на XIII в., когато са били опожарени. Във вътрешността им се откриват изгорели ракли с покъщнината и полустопени накити от благороден метал. Този пожар се свързва с едно събитие, за което историците отдавна търсят доказателства, допълни Николай Овчаров.

Още

Обществена сграда за административни цели е разкрита на крепостта "Мисионис"

Обществена сграда за административни цели е разкрита на крепостта "Мисионис"

Той уточни, че става дума за нашествието в Европа на наследниците на монголския владетел Чингис Хан. Създадената от него само за няколко десетилетия огромна империя се простира от Тихия океан до Източна Европа. Археологът допълни, че в 1240 г., командваната от внука на Чингис Хан - Бату, армия превзема Киев и останалите руски градове и започва настъпление в Източна и Централна Европа. Християнските армии търпят повсеместни поражения от монголите, с изключение на една-единствена победа над тях, постигната през пролетта на 1241 г. от българските войски, водени от цар Иван Асен II.

Сребърна позлатна апликация с тегло 4 г за скъпоценен колан на благородник, открит през 2023 г. (Снимка: Николай Овчаров)

Скоро обаче той умира, а след като са разгромили Полша и Унгария, през 1242 г. монголите решават да накажат България. Те се възползват от това, че на престола вече е малолетният Коломан І, обяснява специалистът.

Още

Сребърна монета на цар Иван Шишман откриха при разкопките на крепостта Мисионис

Сребърна монета на цар Иван Шишман откриха при разкопките на крепостта Мисионис

При нашествието вероятно са превзети някои от големите градове на царството. Персийският историк Рашид ад-Дин Хамадани, сочи като командващ монголската армия друг внук на Чингис Хан на име Кадан. Той завладял "...след големи сражения" много български градове и дори столицата Тирнин (Търновград). Според проф. Николай Овчаров нападението на Кадан е оставило следи от разрушения в северните провинции на Българското царство. Археологическите находки показват, че животът замира за известно време в много центрове на Северна България. Важно доказателство са заровените монетни съкровища, намерени в Ловеч, Велики Преслав, Велико Търново, Шумен и Варна. Дебели слоеве пожарища с монети от това време се откриват в Дръстър (Силистра), Свищов и царския дворец в Търновград.

Позлатена сребърна обеца от Второто царство, намерена при разкопките

Сега следи от тези драматични събития се откриват и в "Мисионис". "Явно градът е бил превзет и опожарен от монголите на Кадан през пролетта или лятото на 1242 г. Азиатските нашественици не се задържат и заминават за Монголия, където е трябвало да изберат нов велик хан.

А средновековният град край днешния Търговище бързо се възражда от пепелта, за да достигне нов разцвет през XIV в. в епохата на цар Иван Александър Асен. Точно от това време са откритите през тази година множество сребърни монети, уникални сребърни позлатни апликации за мъжки аристократични колани и сребърни позлатени обеци на богати благородни дами, каза в края на сезона проф. Николай Овчаров.

Още

Израелски археолози откриха порта, датираща отпреди 5500 години

Израелски археолози откриха порта, датираща отпреди 5500 години

Още

Германски археолози откриха изключително добре запазен меч от бронзовата епоха

Германски археолози откриха изключително добре запазен меч от бронзовата епоха

Още

Археолози откриха съдове с останки от 5000-годишно вино в древноегипетския град Абидос

Археолози откриха съдове с останки от 5000-годишно вино в древноегипетския град Абидос

Още

Археолози откриха "зоопарк" от мумифицирани животни в древноегипетския град Абидос

Археолози откриха "зоопарк" от мумифицирани животни в древноегипетския град Абидос

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Започна реставрация на една от сградите на античния музеен комплекс "Цари Мали град"

Реставриращата се сграда е долепена до западната крепостна стена и до този момент е била зарината

Природонаучният музей в Лос Анджелис показва вкаменелости от единствения открит динозавър със зелени кости

Динозавърът е живял преди 150 милиона години в края на Юрската епоха, което означава, че е по-стар от Тиранозавър рекс, живял преди 66-68 милиона години

Започва новият сезон на археологически проучвания и реставрационни дейности на тракийския укрепен град Хелис

Разкриването в дълбочина на Вътрешната крепостна стена бе акцент в проучванията на тракийския укрепен град Хелис в Археологическия резерват "Сборяново" през изминалия археологически сезон

Картини, представени като творби на Пикасо, предизвикаха война между половете в музей в Австралия

Решението на австралийски музей да ги покаже в изложба, предназначена само за жени, предизвиква съдебно дело за полова дискриминация

В Пловдив откриха каменен фрагмент от античен надпис от времето на император Септимий Север (193 - 211 г.)

Фрагментът е намерен при археологически наблюдения, предхождащи строителни дейности в частен имот, разположен на територията на Трихълмието

Средновековен сребърен пръстен със златен обков бе открит в крепостта Кокалянски Урвич

Оекипа допускат хипотезата, че пръстенът е принадлежал на аристократ живял през втората половина на XIV век