Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Първо издание на награда "АртАкция на годината"

ОТЛИЧИЯ

Първо издание на награда "АртАкция на годината"

В контекста на една безпрецедентна за XXI век атака срещу разума, свободата и демокрацията АртАкция обявява първо издание на наградата "АртАкция на годината"

"Целта ни е да отличаваме достойни творци и общественици с хуманна гражданска позиция, безусловно трансформиращи средата, в която живеем" казват организаторите от сайта АртАкция

Защо учредяваме тази награда? Защото в България липсват награди с изцяло прозрачен регламент, които обединяват артисти от различни области на изкуството и културния живот. Защото ни се иска да вярваме, че изкуството все още притежава мощ да спаси света, стига светът да не схваща изкуството като чиста форма на забавление. И защото... когато "сънят на разума започне да ражда чудовища", настава време за РеАкция!

И преди, и сега - дори повече от всякога, най-важната мисия на изкуството е да държи разума буден. Да изостря човешката чувствителност за всичко, което ни заобикаля.

Да възпитава критично мислене и непримиримост към всякакви форми на тирания и безправие.

Мотивацията за тази награда черпи сили от заветите на пацифисти като Стефан Цвайг, един от гигантите на изтънчената словесност, според когото и най-възвишената идея става низка и нищожна, когато дребни хора са овластени да безчинстват от нейно име.

Още

Носителят на "Гонкур" Ерве Льо Телие: Инстаграм не създава уникални хора, а прави еднакви идентичности

Носителят на "Гонкур" Ерве Льо Телие: Инстаграм не създава уникални хора, а прави еднакви идентичности

Пак по думите на Цвайг, за един човек с нравствено чувство собственото му съществуване винаги би изглеждало празно и незначително без утешителната мисъл и окриляващата илюзия, че и той като индивид може да допринесе за общото нравствено усъвършенстване на света. Защото никоя идея, колкото и гениална да е тя, не е по-голяма от човешкия живот.

Целта ни е да отличаваме достойни творци и общественици с хуманна гражданска позиция, безусловно трансформиращи средата, в която живеем. Наградата ще се връчва в няколко категории, обвързани с различните области на изкуството, културната журналистика и социалната ангажираност.

Очакваме артистите, номинирани за съответните арт инициативи, да са хора с ярки творчески инвенции и доказан интегритет, непримирими към всяка проява на незачитане на основни човешки права и към всяка форма на агресия.

Още

Ешкол Нево: Освобождение, рокендрол и човешки тревоги

Ешкол Нево: Освобождение, рокендрол и човешки тревоги

Водещи критерии за излъчване на победителите: оригиналност и значимост на инициативата/събитието/проекта, принос за обогатяване на обществения и културния живот, художествена стойност и потенциал за развитие, ангажираност с благородни каузи.

Награда "АртАкция на годината" ще се връчва в 5 категории, обособени в съответствие с рубриките в дигиталната медия: АвангАрт, РеАкция, СмАрт, ИнтерАкция, РестАрт. Отговорност за разпределението на отличията ще носи почетното жури, съставено от утвърдени, независими професионалисти в сферата на културата и изкуството.

Още

Филмът "Събитието" получи голямата награда на "Синелибри"

Филмът "Събитието" получи голямата награда на "Синелибри"

Отличените във всяка от категориите печелят:

Участие в бляскава церемония по връчване на наградите, която тази година ще се състои на 22 юни
Парична награда на стойност 1000 лв.
Изящна статуетка и почетна грамота
Ваучер за книги на стойност 100 лв
Ваучер от Fashion Days
Акредитация за предстоящото издание на кино-литературния фестивал "Синелибри"
Безплатен едногодишен достъп до събития, организирани от Artvent
Медийна подкрепа и отразяване на следващи проекти

Проектите и инициативите, номинирани за награда в рамките на първото издание, следва да са реализирани от съответните артисти в интервала 1 април 2021 - 1 април 2022.

Кандидатстването става чрез платформата awards.atrakcia.bg, където можете да подадете заявка до 30 май. За награда в съответната категория можете да номинирате себе си или друго лице. Номинацията следва да бъде придружена с кратка мотивация на кандидатурата.

Такса за регистрация при заявяване на една кандидатура: 30 лв.

На посочената онлайн платформа предстои да бъдат обявени и представителите на журито за тазгодишното издание на наградите.

Краткият списък на номинираните артисти и събития ще бъде оповестен на 1 юни 2022 г.

Първото издание на награда "АртАкция на годината" се организира със съдействието на Fashion Days, ArtVent, CineLibri и издателство "Колибри".

Още

Бляскав старт на Синелибри 2021

Бляскав старт на Синелибри 2021

Още

Наближава фестивалът Синелибри, който ще ни отведе към света на киното и литературата

Наближава фестивалът Синелибри, който ще ни отведе към света на киното и литературата

Още

Синелибри 2021 с филми по Филип Рот и Стефан Цвайг

Синелибри 2021 с филми по Филип Рот и Стефан Цвайг

Още

Най-добрите заглавия от европейското кино за тази година на Синелибри 2021

Най-добрите заглавия от европейското кино за тази година на Синелибри 2021

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Спечели двойна покана за концерта на легендарния барабанист Ник Мейсън и бандата му

Българската публика ще има удоволствието да види групата Nick Mason"s Saucerful of Secrets, ръководена от емблематичния музикант от Pink Floyd, на 8 юни в Зала 1 на НДК

Летният фестивал на София се завръща от 1 юли до 30 септември

"Подготвяме се за най-мащабния ни фестивал до момента. 90 дни културна програма е сериозно предизвикателство, но от опита ни с предишните две издания сме уверени в успеха", споделя Борислав Чучков, програмен директор на Sofia Summer Fest

За 27-ми път "Кантус Фирмус" в партньорство с Classic FM радио връчиха отличието "Златно перо"

"Благодаря на целия български народ, защото усещам тяхната обич. Желая на всички здраве, а също силата и куража да удържаме българщината", каза прочутата певица Валя Балканска

Знаете ли кой е най-големият реформатор в операта?

Проверете знанията си за Вилхелм Рихард Вагнер

Президентът Радев: Владимир Димитров-Майстора продължава да ни провокира, да ни задава въпроси

"Всеки един от нас, когато застане пред платната му, няма начин да не се смири, да не попие от мъдростта, която се излъчва от неговото творчество, да не затаи дъх и да не се обърне към себе си, към своята същност, каза държавният глава