Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Палома Пикасо става управител на наследството на Пабло Пикасо

НАСЛЕДСТВО

Палома Пикасо става управител на наследството на Пабло Пикасо

Палома Пикасо е дъщеря на испанския творец и френската художничка Франсоаз Жило, на 74 години, тя е бизнесдама, модна икона и дизайнер на парфюми, аксесоари и бижута

Палома Руис-Пикасо, най-малкото от четирите деца на Пабло Пикасо, е назначена за управител на организацията, която се грижи за наследството на художника (Снимка: Getty Images)

Палома Руис-Пикасо, най-малкото от четирите деца на Пабло Пикасо, е назначена за управител на организацията, която се грижи за наследството на художника, контролира правата, свързани с него и творчеството му, съобщи адвокатът им Жан-Жак Ньое пред AФП, цитиран от БТА. 

Тя замества на поста брат си Клод.

Още

Картина на Пабло Пикасо беше продадена за 3,4 млн. евро на аукцион в Кьолн

Картина на Пабло Пикасо беше продадена за 3,4 млн. евро на аукцион в Кьолн

Палома Пикасо е дъщеря на испанския творец и френската художничка Франсоаз Жило, която почина през юни. Тя е на 74 години. Палома Пикасо е бизнесдама, модна икона и дизайнер на парфюми, аксесоари и бижута.

Заставането на тази личност начело на най-голямото художествено наследство в света е "много важно за сферата на изкуството", коментира адвокат Ньое.

Наследството на Пикасо е обща неделима собственост на Клод и Палома Пикасо и внуците на художника - Марина Пикасо, Бернар Руиз-Пикасо, Оливие, Диана и Ричард Видмайер-Пикасо.

Тази организация държи монопола върху авторските права и правата за възпроизвеждане на творбите на Пикасо, правата върху търговските марки, както и всякакви други права, свързани с наследството. Тя издава сертификати за автентичност и се бори с фалшификатите, като редовно предприема съдебни действия.

Още

Испанският министър на културата: Това е Пикасо и той не може да бъде цензуриран

Испанският министър на културата: Това е Пикасо и той не може да бъде цензуриран

През последните години най-голямото й постижение е възстановяването на 271 рисунки на Пикасо от бивш електротехник на художника, който твърди, че ги е получил като подарък от вдовицата му. През 2019 г., след деветгодишно производство, бившият електротехник и неговата съпруга - защитавани по това време от Ерик Дюпон-Морети, сега министър на правосъдието на Франция - са осъдени за укриване на крадени вещи на две години затвор условно.

Клод Руис-Пикасо, който е на 76 години, сам поиска да се оттегли и да остави ръководството на сестра си, посочи адвокатът. Той беше управител от 1989 г.

Петдесет години след смъртта на Пикасо, починал през април 1973 г. , интересът към творчеството му не намалява. Музеите по света, особено във Франция и Испания, са предвидили около петдесет изложби, посветени на него през тази година.

Още

Пикасо - най-скъпият и най-краденият...

Пикасо - най-скъпият и най-краденият...

Още

Откриха скрито изображение в шедьовър на Пикасо

Откриха скрито изображение в шедьовър на Пикасо

Още

Палома Пикасо: Наследството на баща ми е "тежко, но изпълнено с любов"

Палома Пикасо: Наследството на баща ми е "тежко, но изпълнено с любов"

Още

Портрет на дъщерята на Пикасо бе продаден на търг за над 21 милиона щатски долара

Портрет на дъщерята на Пикасо бе продаден на търг за над 21 милиона щатски долара

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Версайският дворец разкрива тайни за 400-годишния си юбилей

Управата му реши да повдигне още малко завесата и да представи на аудиторията непознати късчета от дългата история на Версайския дворец, започнала по времето на управлението на крал Луи XIII, минала през Френската революция и достигнала до днес

Момчил Карамитев: Баща ми вървеше много бързо напред и непрекъснато търсеше нови неща

Това каза във Варна синът на великия ни актьор, който присъства на прожекцията на своя документален филм "Апостол Карамитев" на фестивала "Златна роза". С нея бе отбелязана 100-годишнината от рождението на Апостол Карамитев

Напълно изследваха светилището на Орфей при момчилградското село Татул

Обект на научната дейност през тази година, както и през предходната, е било липсващото звено от данни за това какво се е случило със светилището след 3-4-и век

Откриха неизвестни досега помещения в пирамидата на древноегипетския фараон Сахура в Абу Сир

Комплексът се състои от пирамидите на четирима фараони от Старото царство и там е намерена най-голямата колекция от папируси до момента

Гроб от времето на цивилизацията на маите беше открит в Мексико

Находката е в район, където работници приключиха строителството на голям туристически железопътен проект

Гримове от римската епоха са открити в древния град Айзаной в Западна Турция

Айзаной е известен със своя добре запазен храм на Зевс, който е включен в предварителния списък на световното наследство на ЮНЕСКО през 2012 г.