Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Осемнадесетото издание на Европейската нощ на музеите 2022 ще се състои днес

ОТВОРЕНИ ВРАТИ

Осемнадесетото издание на Европейската нощ на музеите 2022 ще се състои днес

Близо 70 държавни и общински музеи и художествени галерии в 24 области в страната ще участват тази година

Национален исторически музей (Източник: Национален исторически музей)

Още

42 музея и художествени галерии от 21 области в страната се включат в "Нощ на музеите"

42 музея и художествени галерии от 21 области в страната се включат в "Нощ на музеите"

Близо 70 държавни и общински музеи и художествени галерии, както и техните филиали в 24 области в страната ще участват в Осемнадесетото издание на инициативата "Европейска нощ на музеите" тази година, информират от Министерството на културата (МК) на своята интернет страница.

Събитието за първи път се организира през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото издание.

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма към възможно най-много хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора, с акцент - младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви, посочват от МК.

Френски институт

Националната програма за отбелязване на събитието през 2022 г., изготвена от дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" на Министерството на културата, включва тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви, посветени на Нощта. В нея ще участват общо 69 държавни и общински музеи, както и художествени галерии.

Още

Повече от 50 галерии и музеи ще участват в Европейската нощ на музеите в София

Повече от 50 галерии и музеи ще участват в Европейската нощ на музеите в София

Организатори на "Европейска нощ на музеите - София 2022" са Френският институт в България в партньорство с Министерството на културата и Столичната община.

В София в инициативата ще се включат 48 музеи и галерии с изложби, ателиета, прожекции и многобройни артистични прояви, за които пълна информация има на сайта на Френския институт. Голяма част от събитията ще започнат към 18:00 ч. и е предвидено да завършат до полунощ.

Филиалите на Националната галерия - Двореца и Квадрат 500, Софийската градска художествена галерия, Националният исторически музей, Националният военноисторически музей, Националният археологически институт с музей при БАН, Националният етнографски музей на БАН, Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство, галериите "Васка Емануилова", "Дечко Узунов", "Сeрдика", "Ракурси", "Plus 359", са само част от всички, включили се в инициативата галерии и музеи.

По повод събитието, Френският институт в България представя документалния филм "Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи". Заснета специално за киното, тази нощна, режисирана и озвучена обиколка на изложбата на Леонардо да Винчи, в празните зали на Лувъра, е в компанията на двамата куратори на експозицията Венсан Дельовен и Луи Франк.

Техните разкази дават възможност за по-доброто разбиране на светогледа и артистичната практика на Леонардо. Билетите за филма са 7 лв. и 4 лв. или вход с абонаментна карта. Лентата ще бъде излъчена от 19:00 ч., в зала "Славейков".

В Нощта на музеите желаещите ще могат да се запознаят с Micro-folie - френски дигитален музей, който е инсталиран в една от залите на Регионалния исторически музей - София по случай Председателството на Франция на Съвета на Европейския съюз. Замислен от "Ла Вилет" - Париж, този дигитален музей е отворена врата към многообразните съкровища на човечеството - изобразително изкуство, архитектура, научноизследователски култури, сценични изкуства.

Още

Вълнуващата  Европейска нощ на музеите - София 2020 г. е на 14 ноември

Вълнуващата Европейска нощ на музеите - София 2020 г. е на 14 ноември

Той ще представи Европейската колекция, която разкрива историята на културата и изкуствата на Стария континент посредством повече от 200 различни творби от престижни институции на 27-те страни членки на ЕС. От Панагюрско съкровище до Версай, от Тициан до Ван Гог, от Моцарт до хип-хоп - колекцията предлага пълна панорама на знаковите творби, белязали Европа и богатата история на народите, които я населяват.

Сред участващите институции ще са и музеите на Българската академия на науките. В аулата на Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ - БАН ще бъде представен цикъл от научно-популярни беседи, посветени на интересни и социално значими антропологични и медицински проблеми. Учени ще извършват измервания за определяне на антропологичен тип и плоскостъпие при деца. За гостите ще се организират беседи в обновената постоянна експозиция на Музея.

Националният природонаучен музей при БАН предлага свободен достъп до експозицията си от 18:00 до 23:30 часа. Постоянната изложба на НПМ-БАН представя биологичното и минералогично разнообразие на Земята, а също проби от Луната и метеоритни проби от Марс. Артистите от екипа на "36 маймуни" канят "В малкия голям свят на прилепите" - временна изложба във фоайето на музея.

Националният археологически институт с музей при БАН отваря за посещения от 18:00 до 24:00 ч. (последен вход в 23:30 ч.). Посетителите ще могат да разгледат временните изложби "Българска археология 2021","Време, материя и дух. Реставрацията в НАИМ-БАН" и "Доспехите на тракийските воини".

Националният етнографски музей ще участва с изложбите "Пътят до трапезата" и "Времена и хора - живите традиции на България". От 20:00 ч. е планирана прожекция на филма "От "Къщата с куклите" до жълтите павета", посветен на Националния етнографски музей. Музеят ще е отворен за безплатни посещения от 19:00 до 24:00 ч. (последен вход в 23:30 ч.).

Още

Възстановка от изоставена селска къща в "Археология на забравата"

Възстановка от изоставена селска къща в "Археология на забравата"

Националният исторически музей ще работи с вход свободен от 18:00 до 24:00 (в 23:00 ч. спира допускането на посетители). Освен постоянната експозиция на музея, желаещите ще могат да видят изложбите "Вълчитрънското златно съкровище" и "La Belle Rose. Мистичната сила на малкото цвете". Музейният обучителен център организира специални ателиета за деца през целия съботен ден.

Националният музей "Земята и хората" е подготвил нова временна експозиция "Метеорити", специално за Европейската нощ на музеите. Освен това ще може да се разгледа "Раждането на Луната" и българският принос за разгадаване на геоложката й история, както и експозициите "Нови постъпления във фондовете на Музея", "Минерали и скъпоценни камъни във филателията", "Злати Златев - 40 години посветени на събирането на български минерали". Предвидени са и специални лекции на учени от катедра "Астрономия" на СУ "Св. Климент Охридски". Ще има и концерт на Росен Драганов и Янко Маринов - изпълнения на орган и пиано, с акцент "Лунната соната".

Книжна среща с драконче, техника от времето на "Флинстоун до смартфона" и урок в специалния кабинет по физика са предвидили в Националния политехнически музей (НПТМ). Инициативата НПТМ ще е със свободен вход от 18:00 до 23:00 ч., като приемът на посетители се преустановява в 22:30 ч. 

Лятно кино, добавена реалност и концерт ще има в Нощта на музеите в Националния военноисторически музей. Входът е свободен, а подготвената програма ще насърчи активното участие на посетителите в музейния живот. Екипът на НВИМ ще отправи и предизвикателство към гостите си да станат част от кураторския екип на бъдещата изложба, посветена на 110-ата годишнина от Балканската война, като определят най-интересните теми, които да бъдат включени в нея.

Регионалният исторически музей в София участва в Европейската нощ на музеите за осми пореден път. Включва се с постоянната си експозиция, временни изложби и специални събития. Входът е свободен. Постоянната и временните изложби са отворени от 12:00 до 22:00 ч. (последен час на влизане); Археологическото ниво на базиликата Света София (ул. "Париж" 2) - от 10:00 до 18:00 ч. (последен час на влизане 17:30);

Из залите на НИМ (Източник: Национален исторически музей)

АККК "Сердика", експозиция "Антична Сердика" (бул. "Княгиня Мария Луиза" 2) - от 12:00 до 22:00 ч.; Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16) - от 12:00 - 22:00. Специалните събития включват игри и весели инициативи за деца, разнообразни беседи и обиколки във вътрешните пространства и на открито.

Още

Учени разгадаха една от загадките на Леонардо да Винчи

Учени разгадаха една от загадките на Леонардо да Винчи

Още

Рисунка на мечка от Леонардо да Винчи беше продадена на търг за 8,8 милиона британски лири

Рисунка на мечка от Леонардо да Винчи беше продадена на търг за 8,8 милиона британски лири

Още

Вълчитрънското златно съкровище гостува в Националния исторически музей

Вълчитрънското златно съкровище гостува в Националния исторически музей

Още

"Българска археология 2019" - откритите артефакти през най-активната година за последните две десетилетия

"Българска археология 2019" - откритите артефакти през най-активната година за последните две десетилетия

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Играй и спечели новия албум на легендарните Depeche Mode!

"Memento Mori" e 15-ият студиен албум на култовата банда и първият като състав от две части - Dave Gahan и Martin Gore

Археолози откриха "зоопарк" от мумифицирани животни в древноегипетския град Абидос

Находката хвърля светлина върху непознати досега култове обреди

Австрийските погребални агенти са обявени от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство

Те са активните носители на погребалната и гробищната култура, която се характеризира с местни и религиозни ритуали, надхвърлящи официалните разпоредби

"Сотбис" очаква рекордна продажба на древна еврейска Библия за над 30 млн. долара

Кодексът на Сасун, подвързан с кожа и написан на ръка пергаментен том, съдържащ почти цялата еврейска Библия, ще бъде продаден на търг в "Сотбис" в Ню Йорк през май

Откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Сред находките са части от статуя от кварцит на смятания за последен фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал между около 1319 и 1292 г. пр.н.е.

Откриха гробница в центъра на Лимасол в Кипър

Древната гробница датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове