Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Наш учен разкрива "секретния език" на мозайките в книга с 430 изображения от 24 страни

ХРИСТИЯНСКОТО ИЗКУСТВО

Наш учен разкрива "секретния език" на мозайките в книга с 430 изображения от 24 страни

В "Символи на християнските мозайки" проф. Табаков изтъква не само ролята на трако-римското изкуство, но и влиянието на римските императори с произход от Тракия и Илария за узаконяването на религията

проф. Славик Табаков на представянето на книгата (Източник: Фондация Приятели на базиликата - Пловдив)

Защо римския император Филип I Араб, който е от арабски произход и е властвал само 5 години, и до сега се счита за национален герой на Сирия, а за многото велики римски императори с произход от Тракия и Илирия (като Свети Император Маркиан и Свети Император Лъв I Тракиец) дори не се акцентира, че са родени на Балканите, че от земите на българите идват хората, ковали основите на християнството в Римската империя?

Това е само един от въпросите, които засяга в книгата "Символи на християнските мозайки" проф. Славик Табаков. Той представи най-големия Образен справочник на раннохристиянските символи, съдържащ 430 изображения от 24 страни, в Епископската базилика на Филипопол пред отбрана немногобройна публика /заради ограниченията, свързани с коронавируса/.

проф. Славик Табаков на представянето на книгата (Източник: Фондация Приятели на базиликата - Пловдив)

Доц. Елена Кантарева-Дечева, директор на общински институт "Старинен Пловдив" и ръководител на екипа, реставрирал античните мозайки в най-посещавания български музей, откри срещата с кратко резюме за дейността на нашия световно признат учен.

Проф. Славик Табаков е български и британски специалист, издигнал се до най-високата позиция в професията си - президент на Международната организация по медицинска физика (2015-2018), обединяваща всички 30 000 медицински физици в света. През 1991 г. той е поканен за главен медицински физик на Университетската болница на Кралския колеж Лондон, след което посвещава професионалната си кариера на образованието по медицинска физика.

Проф. Табаков ръководи екипа, който създава първите в света електронни книги - първата енциклопедия и първия научен речник по медицинска физика /вече преведен на 31 езика/, проекти, в които са се включили над 400 специалисти от 51 страни.

Още

Учени разгадаха една от загадките на Леонардо да Винчи

Учени разгадаха една от загадките на Леонардо да Винчи

"Натрупаният научен опит за квалификация и систематика ми беше от огромна полза за този Образен справочник за символите в християнските мозайки", сподели на срещата ученият. "В малкото книги по въпроса се цитират предимно мозайки от Западна Европа, Северна Африка и Близкия изток, а тези от Балканите "се прескачат". Затова в моя справочник над 20% от изображенията са от този регион, акцентирайки върху факта, че именно римските императори от Тракия и Илирия са основните генератори за узаконяването на християнството и превръщането му от една малка религия / в края на 3-ти век християните са едва 10% от населението на Римската империя/ в държавна религия на най-голямата империя в Европа", посочи проф. Табаков.

проф. Славик Табаков на представянето на книгата (Източник: Фондация Приятели на базиликата - Пловдив)

Той подчерта, че само за краткото време от Сердикийския едикт в 311 г. до Солунския едикт в 380 г. Христовото учение се превръща от религия на малцинството в религия на цялата Римска империя. Тези исторически 70 години са носени на раменете на императорите от Тракия и Илирия.

Любовта на проф. Табаков към християнското изкуство запалват мозайките в Пловдив и Аквилея, Италия, - двата града съдържат най-голямата концентрация на църковни подови мозайки от 4-ти век - началото на интензивния строеж на църкви. Четвърт век професорът обикаля по света и снима най-старите цветни предмети на изкуството.

От тези "срещи" с творенията на древните мозаисти той свързва основните християнски символи с част от колекцията си от снимки в книгата, която ориентира към неспециалистите.

проф. Славик Табаков на представянето на книгата (Източник: Фондация Приятели на базиликата - Пловдив)

Проф. Табаков смята, че Пловдив се превръща в един от световните центрове на раннохристиянските мозайки, такъв потенциал имат и София, Стара Загора, Девня и др. "Това със сигурност ще даде тласък за развитие на мозаечното изкуство у нас, както е например в Италия. Може би този скромен Образен справочник ще бъде една малка част от този път напред", надява се професорът.

Част от приходите от продажбата на книгата "Символи на християнските мозайки" той дарява на фондация "Приятели на базиликата - Пловдив" за организирането на културно-образователни събития в Епископската базилика. "Освен този благотворителен жест, проф. Табаков със съпругата си д-р Ася Табакова и дъщеря им Добринка Табакова /един от най-изявените творци в съвременната музика и резидентен композитор на оркестъра на ВВС/ са сред първите дарители в кампанията "Подари си птица" за Епископската базилика, като "осиновиха" за 5 000 лева мозаечно изображение на птица", припомни Катя Стайкова, директор на фондацията.

Тя се надява в началото на ноември желаещите да могат да закупят това книжно съкровище в Епископската базилика.

Още

Учени потвърдиха, че тайната на цигулките Страдивариус е в химикалите

Учени потвърдиха, че тайната на цигулките Страдивариус е в химикалите

Сред присъстващите на представянето бяха проф. д-р Мариана Мурджева - ректор на Медицински университет-Пловдив, доц. д-р Светла Димитрова - президент на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, Добрина Проданова - председател на Търговско-промишлената камара - Пловдив, Мирослав Беляшки - началник отдел "Канцелария на кмета и протокол" към Община Пловдив, проф. Дамян Попхристов, Красимир Лозанов - търговски директор на издателство "Жанет 45", журналисти и др.

Медицински университет - Пловдив организира онлайн лекция на 18.10.2021 г. от 16.30 часа с представяне на книгата "Символи в Християнските Мозайки (Образен Справочник)" на проф. Славик Табаков. Линк за присъединяване към срещата: ТУК 

Корица на книгата

КРАТКО ОПИСАНИЕ НА КНИГАТА:

Книгата "Символи в християнските мозайки" на проф. Славик Табаков е базирана на многогодишен труд - колекциониране и систематизиране на изображения на мозайки в християнския свят и на информация за символите в християнското изкуство. В книгата са обяснени 280 основни християнски символа, следващи утвърдената богословска традиция, които са илюстрирани с над 430 цветни снимки (предимно мозайки) от 24 страни. Освен многото цветни илюстрации са включени и над 350 бележки, цитати от Библията, богослови, историци и изкуствоведи.

Книгата е Образен справочник, написан с цел да популяризира християнското изкуство, което е особено важно за България, където са открити и реставрирани изключителни раннохристиянски мозайки, включително най-голямите на място - в Епископската базилика в Пловдив.

Справочникът съдържа информация за историческото време, когато тези изящни образци на изкуството са създадени, както и за църквите, манастирите и музеите, където тези мозайки и обекти могат да се видят на място.

Изтъква се и значението на Римските императори от Тракия и Илирия за превръщането на християнството в основна религия на цялата империя. Книгата е най-големият справочник на раннохристиянските символи, илюстриран с реални изображения на мозайки. Изключително малкото такива книги по света обикновено почти не включват мозайки от България и другите Балкански страни, докато над 20% от изображенията в Справочника са от този регион и съпоставят тези Трако-Римски мозайки с такива от Западна Европа, Средния Изток и Северна Африка.

Тези паралели показват уникалността на някои от раннохристиянските мозайки в България и техния принос в християнското изкуство и символика. Книгата е с концентриран текст и написана на достъпен език за широката публика, като показва християнската символика заедно с факти от живота по времето на ранното християнство.

проф. Славик Табаков на представянето на книгата (Източник: Фондация Приятели на базиликата - Пловдив)

ЗА АВТОРА:

Проф. Славик Табаков, PhD, Dr h.c., FIPEM, FHEA, FIOMP, FIUPESM е специалист по физика на образната диагностика към Кралския колеж Лондон, ICTP Триест и Медицински университет - Пловдив, Вицепрезидент на Международния съюз на физическите и инженерни науки в медицината (IUPESM). Проф. Табаков е почетен член на международни научни колегии в България, Великобритания, Индия и Доктор хонорис кауза на Медицински университет -Пловдив и ВУАРР.

Паралелно с академичната си работа, от над 25 години проф. Табаков посвещава цялото си свободно време за изучаване на раннохристиянското изкуство.

Още

Ученик намери уникална древна статуетка на 2500 години

Ученик намери уникална древна статуетка на 2500 години

Още

Древни римски мозайки бяха открити насред лозе в Италия

Древни римски мозайки бяха открити насред лозе в Италия

Още

Античният град Зеугма – Градът на Римските мозайки в Анадола

Античният град ЗеугмаГрадът на Римските мозайки в Анадола

Още

Цветни мозайки от Древен Рим показват в Археологическия музей

Цветни мозайки от Древен Рим показват в Археологическия музей

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Нови открития в Помпей хвърлят светлина върху живота на хората от средната класа

Останки от купи, отворен сандък, легло и други вещи са намерени в сграда, открита преди време, обявиха от управата на археологическия парк

Какви "Видения от древността" се крият из непознатите кътчета на българската природа?

Авторът на "Повторени сънища", "Времето гледа с десет очи" и "Намерени от чудесата" Николай Н. Нинов с нова книга за любителите на древни тайнства в България

Българският филм "Бягство" се отказва от надпреварата за "Оскар"

Не искаме да участваме в състезание, чийто победител е предварително известен, се казва в писмо, подписано от Виктор Божинов - режисьор на "Бягство", и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов

Великите писатели от Средновековието до Френската революция: Познай кои са те!

Проверете знанията си за най-популярните автори от този период

Почина писателката Мелиса Банк

Писателката, чиято книга "Лов и риболов за дами" от 1999 г. се превърна в бестселър сред младите читатели, почина на 61 години

Музиканти протестират с концерт срещу разширение на магистрала в Берлин

Организаторите на протеста, наречен "Звуци на живота", уточниха, че строителните дейности били прекратени и участниците в демонстрацията свирили в импровизиран концерт