Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Над 16 млн. лева са инвестирани в последните 5 години за голямата базилика в Пловдив

КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Над 16 млн. лева са инвестирани в последните 5 години за голямата базилика в Пловдив

Епископска базилика на Филипопол, античният предшественик на днешния Пловдив, е най-големият раннохристиянски храм в страната

Снимка: БТА

Над 16 милиона лева са инвестирани в последните 5 години за голямата базилика в Пловдив. Това проф. Николай Овчаров казва по повод откриването на обекта днес.

Сумата е отпусната от местната община и от фондацията "Америка за България", за да се направи цялостна реставрация и консервация на находките. Построена е покриващата сграда и е облагородено площадното пространство.

Още

С "Високи сини планини" Херо Мустафа откри Епископската базилика в Пловдив (снимки)

С "Високи сини планини" Херо Мустафа откри Епископската базилика в Пловдив

Голямата базилика в Пловдив е една от най-значителните находки на българската археология - с мащабите си и невероятните мозайки, съхранени много добре, тя е сред най-важните паметници от епохата на късната Римска империя, коментира Овчаров, цитиран от БТА.

Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки през 80-те години на 20-и век, когато се строи подлезът на централната поща в Пловдив. Следва период на начално проучване и замразяване на обекта, до пълното му разкриване през 2017 г. "За съжаление, през това време се стигна до пълно занемаряване, заплашващо откритите великолепни мозайки да бъдат загубени", допълва археологът.

Снимка: БТА

Снимка: Стефан Марков/BulFoto

По думите му разкриването и експонирането на голямата базилика е пример как трябва да се работи за опазване на археологическите паметници у нас. Формулата на пръв поглед е проста, но не е толкова лесно постижима, а тя е - тясно сътрудничество между професионалистите (археолози, реставратори и т. н.), държава, общински власти и неправителствени организации, коментира Овчаров.

Още

Мозайките от Малката базилика на Филипопол

Мозайките от Малката базилика на Филипопол

Както писа БТА, днес в Пловдив официално бе открит най-новият музей в града - Епископската базилика на Филипопол. И то в деня, когато ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата. На 20 януари 2018 г. сградата е включена в Индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Най-новият културен център на Пловдив ще отвори врати за посетители веднага след облекчаване на противоепидемичните мерки.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: Стефан Марков/BulFoto

Още

"Приятелите на базиликата" поемат грижата за Епископската базилика в Пловдив

"Приятелите на базиликата" поемат грижата за Епископската базилика в Пловдив

Базиликата е уникален обект, който е открит по време на спасителни археологически разкопки в периода 1982 - 1986 г. До 2002 г. е проучена почти половината от сградата, а през 2016 - 2017 г. е доразкрита изцяло.

Общата дължина на базиликата е 82,80 м., а ширината ѝ е 36 м., което я прави най-голямата базиликална сграда от IV - VI век на територията на България и една от най-големите на Балканите.

Базиликата е функционирала от средата на ІV в. до края на VІ в., а през Средновековието върху нейните руини възниква християнски некропол.

Още

Цветни мозайки от Древен Рим показват в Археологическия музей

Цветни мозайки от Древен Рим показват в Археологическия музей

Подовете на Епископската базилика на Филипопол са покрити с два слоя многоцветни мозайки, с площ надхвърляща две хиляди кв. м.

Мозаечните подове притежават свой специфичен облик, съчетал различните влияния с местната култура, традиции и ресурси, като обогатяват знанията ни за разпространението и развитието на мозаечното изкуство в Късната античност.

Всичко интересно около Епископската базилика на Филипопол можете да следите ТУК: WEBSITE | FACEBOOK

Още

Древни римски мозайки бяха открити насред лозе в Италия

Древни римски мозайки бяха открити насред лозе в Италия

Още

Откриха централния вход на римския град Бонония от IV-VI век

Откриха централния вход на римския град Бонония от IV-VI век

Още

Античният град Зеугма – Градът на Римските мозайки в Анадола

Античният град ЗеугмаГрадът на Римските мозайки в Анадола

Още

Римски бокал доказва, че в древността са познавали нанотехнологиите?

Римски бокал доказва, че в древността са познавали нанотехнологиите?

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Сред находките са части от статуя от кварцит на смятания за последен фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал между около 1319 и 1292 г. пр.н.е.

Откриха гробница в центъра на Лимасол в Кипър

Древната гробница датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове

Музеят "Кунстхаус" в Цюрих ще изследва произхода на част от експонатите си

Целта е да се установи дали няма артефакти, конфискувани от нацистите

Германският философ Ернст Тугендхат почина на 93-годишна възраст

Тугендхат е смятан за един от най-важните съвременни философи

Играй и спечели двойна покана за церемонията по откриването на София Филм Фест в Зала 1 на НДК

27-ото издание на международния фестивал ще бъде открито на 16 март с филма "Повелителят на горите" на легендарния германски режисьор Фолкер Шльондорф, носител на "Оскар" и "Златна палма"

Венецианското биенале ще почете британския музикант Брайън Ино

Известният британски музикант и визуален артист Брайън Ино, работил с "Тalking Heads", U2 и Дейвид Боуи, ще получи "Златен лъв" за цялостни постижения на тазгодишното издание на форума за изкуство