Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Топ журналистът Мариана ван Зелер пред Dir.bg: Без истината хората не могат да направят правилния избор

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Топ журналистът Мариана ван Зелер пред Dir.bg: Без истината хората не могат да направят правилния избор

Втори сезон на документалната поредица "ТРАФИКАНТИ С МАРИАНА ВАН ЗЕЛЕР" се завръща премиерно на 27 февруари от 22 ч. по National Geographic, с епизоди всяка неделя в същия час

Втори сезон на документалната поредица "ТРАФИКАНТИ С МАРИАНА ВАН ЗЕЛЕР" се завръща премиерно на 27 февруари от 22 ч. по National Geographic, с епизоди всяка неделя в същия час.

Журналистката Мариана ван Зелер, носителка на награди "Пийбоди" и "Дюпон", продължава да разследва най-опасните "черни пазари" в подземния свят. Въоръжена с безпрецедентния вътрешен достъп, отличителен за National Geographic, във всеки епизод тя проучва различен "черен пазар" или мрежа за незаконен трафик.

© 2022 NGC Network US, LLC All Rights Reserved

Ван Зелер се среща с участниците в операциите и се осведомява за търговията им в опит да разкрие как функционира световната черна икономика с трилиони долари годишен оборот.

Още

Най-опасните черни пазари в света отблизо

Най-опасните черни пазари в света отблизо

Вторият сезон на "ТРАФИКАНТИ С МАРИАНА ВАН ЗЕЛЕР" включва 10 епизода. Те отвеждат зрителите на мисии до места, които малцина са виждали, надникват зад завесата и предлагат детайлен поглед отблизо към слабо познатите мрежи за трафик. В този сезон Ван Зелер разкрива схемите на романтичните измамници и проследява коридор за трафик на метамфетамин от огромна картелна лаборатория в Синалоа през границата и до американските потребители. Тя поема на диво пътешествие из черния пазар на "трева"  в Калифорния, който се е разраснал неимоверно след легализирането на марихуаната преди четири години.

© 2022 NGC Network US, LLC All Rights Reserved

В друг епизод проследява канал за нелегален износ на коли, откраднати в САЩ. Автомобилите се товарят в контейнери и се доставят в западна Африка, където търсенето е огромно.

Ван Зелер пристъпва и в потайния свят на незаконните престъпни рокерски банди, познати още като клубовете на 1%, където интереса ѝ събуждат поредица от случаи на насилие, упражнявано от мотористи. Освен това тя проучва тъмните кътчета на черния пазар за нелегалната пластична хирургия, в който алчността и социалните медии подтикват пациенти да се подлагат на опасни операции в евтини хотелски стаи.

Докато Америка се опитва да превъзмогне спомените си за господството на бялата раса, Ван Зелер бърза да изобличи едно подземно движение, решено да наложи още по-жестоко бъдеще. Тази организация си служи с идеологии, опасни колкото наркотиците и оръжията, една от които отговорна за масови убийства по целия свят.

© 2022 NGC Network US, LLC All Rights Reserved

Мариана ван Зелер е кореспондент и разследващ журналист, носителка на редица награди. В Разследването си "Смърт от фентанил" за медийната група Fusion разкрива фармацевтичните и нелегалните източници на опасния опиоид и наскоро беше отличена с награда "Дюпон". За репортажа си "Изнасилване в резервата", който разказва за зачестилите случаи на сексуално насилие в резерватите на коренните американци, тя получава престижната награда "Ливингстън" за млади журналисти.

Документалният ѝ филм "Оксиконтин Експрес" за злоупотребата с лекарства с рецепта и трафика на хапчета е удостоен с награда "Пийбоди", с отличие на Американската академия за телевизионни изкуства и науки и номинация за "Еми".

© 2022 NGC Network US, LLC All Rights Reserved

© 2022 NGC Network US, LLC All Rights Reserved

През 2011 г. Мариана започва да отразява нарковойната в Мексико. В продължение на години тя прави опити да интервюира наркобоса Хоакин Гусман - Ел Чапо, но е изпреварена от Шон Пен. За нейно успокоение, Пен съобщава, че с Гусман са обсъждали документалния ѝ филм "По следите на Ел Чапо" от 2015 г. Мариана е водила предаването "Breaking Borders" на Travel Channel, в което пътува до конфликтни зони по света с известния готвач Майкъл Волтаджио.

В момента работи с National Geographic Explorer, Fusion и ESPN. Мариана започва журналистическата си кариера в родната си Португалия. Владее свободно португалски, английски, испански, италиански и френски език.

За нейното вълнуващо пътуване до журналистиката, за трудния път на разследващия, за придимствата да си жена в този "занаят", за истината, която е нужна на всеки, разговаряме с Мариана ван Зелер - специално за Dir.bg.

 - Как се запалихте по журналистиката и какъв път извървяхте до нея, г-жо Ван Зелер?
- Реших, че искам да стана журналист, когато бях на 12 години, докато гледах вечерната новинарска програма със семейството си в Португалия, където израснах. Тогава си мислех, че водещите са най-умните хора, чудех се как е възможно да знаят толкова много за това, което се случва по света. Тогава не подозирах, че четат от аутокю. Така реших, че искам да бъда като тях.

© 2022 NGC Network US, LLC All Rights Reserved

© 2022 NGC Network US, LLC All Rights Reserved

Разбира се, отне ми много време, за да го постигна. Исках да постъпя във Висшето училище по журналистика на Колумбийския университет. Първия път не ме приеха, втория път попаднах в списъка на чакащите, но отново не влязох. На третия реших да замина директно за Ню Йорк

и ... почуках на вратата на декана.

Представих се, разговаряхме, и същата година вече ме приеха. Така научих един много ценен урок по журналистика. Това е постоянството - много важна характеристика за всеки журналист.

© 2022 NGC Network US, LLC All Rights Reserved

- Как бяхте провокирани от трафикантите и "черните" пазари в различни области?
- Следя "черния пазар" от почти 20 години, през цялата си кариера като журналист. Причината за това е, че осъзнах нещо, което повечето хора не знаят, а то е, че

почти половината от световната икономика е в тези черни и сиви пазари.

Въпреки че половината от населението в света всъщност работи на тези пазари, ние знаем твърде малко за тях. Ето защо аз мисля, че това е интригуваща и важна част от света, която трябва да бъде проучена.

Привлечена съм от тези тъмни и тайни кътчета, тъй като те имат пряко въздействие върху ежедневието ни, независимо дали го знаем или не.

И мисля, че е важно да знаем как работят и кои са трафикантите, кои са хората, които "дърпат конците". Винаги съм била заинтригувана от това.

- Как избирате темите си?
- Различно е. Когато например говорим за "черните пазари" в нашите разследвания, нашият основен мотив е информацията за тях да получи широк, глобален отзвук и да достигне до повече хора.

Достъпът до информация за тях винаги е най-предизвикателната част от нашата работа. Без необходимия достъп до тези много потайни и тъмни кътчета на света е много трудно да разказваме историите си. 

© 2022 NGC Network US, LLC All Rights Reserved

- Колко време провеждате разследване преди да започнете снимките? Как работите по отделните епизоди?
- Обикновено предпродукцията за всеки епизод, когато проучваме темата и влизаме в контакт с определени хора, за да получим достъп до информацията, продължава до три месеца, понякога много повече от три месеца, а понякога дори години. След това снимаме всеки епизод за около три седмици до един месец, след което прекарваме около четири месеца в редактиране на всеки епизод. 

- Представете накратко екипа, с който работите в "Трафиканти"?
- Ние сме голям екип от невероятни продуценти, невероятни режисьори, невероятни организатори в офиса, които всъщност карат всичко това да работи. На терена, когато снимаме, обикновено сме аз, режисьорът, продуцентът, а също един фотограф, оператор и асистент и аудио специалист. Така че ние сме шестима на терен, плюс местният екип, частен продуцент и журналист, който обикновено ни помага и много често е "невъзпятият" герой в работата, която вършим. Тези колеги разследват историите на място, разкриват ни своите източници и знания и ние много зависим от тях.

© 2022 NGC Network US, LLC All Rights Reserved

- Кой е най-интригуващият епизод, който зрителите ще видят във 2 сезон на поредицата "Трафиканти с Мариана ван Зелер"?
- Мисля, че всички те са доста интригуващи, но знаете ли, този, който ме шокира най-много, е за неонацистите, пропагандиращи "превъзходството на бялата раса."

© 2022 NGC Network US, LLC All Rights Reserved

Когато мислите за тях, вие не ги възприемате като част от света на "черните пазари" или мрежите за трафик на оръжия и наркотици.

Но това, което осъзнах, докато снимах този епизод, беше, че тези групировки действат точно като мрежа за трафик, само че

вместо да инжектират наркотици в телата на хората или да поставят оръжия в ръцете им, те насаждат омразна идеология в мозъците им.

Това, че те са глобализирани, нахъсват се един друг, дори се обучават помежду си и се подготвят за "расова война", е наистина опасна дейност и за мен беше един от най-страшните за снимане епизоди.

- Какви са предимствата и недостатъците да си жена разследващ журналист?
- Мисля, че предимствата са повече. Това че съм жена, ми помага изключително много. Често ни възприемат леко снизходително. Ние, жените винаги сме някак недооценени и мисля, че това може да има много обезоръжаващ ефект.

© 2022 NGC Network US, LLC All Rights Reserved

Обичам да казвам, че използвам пола си в своя полза и това обикновено работи. Но също така смятам, че жените имат едно много важно качество, което помага да разказваме историите в "Trafficked". Ние сме много съпричастни, емпатията е много женска черта и аз наистина използвам това, когато разказвам историите си.

Казвам на всеки от моите "герои", до когото се приближа, че не го съдя, че съм там от любопитство, че съм там, защото искам да науча колкото се може повече за конкретния човек, искам да чуя историите му и да се опитам да го разбера.

© 2022 NGC Network US, LLC All Rights Reserved

© 2022 NGC Network US, LLC All Rights Reserved

- Нашият интернет портал Dir.bg организира вече пета година конкурса за добра журналистика Web Report. Изданията му дават поле на авторски материали с достоверна, обективна и впечатляваща информация по обществено значими теми, включително и журналистически разследвания. Какво е вашето определение за "добра журналистика"? Какво бихте ни казали?

- Мисля, че нашата роля като журналисти е да откриваме истината, да откриваме фактите. И с тези факти и с тази истина да информираме хората. Информацията е невероятно важна. Без истината, без правдива информация хората не са способни да направят избор.

Имате нужда от истинската информация, за да направим правилния избор, независимо дали сме обикновени хора, дали сме популярни личности или сме членове на правителството. И така, работата на журналиста е да предоставя тази истина, да предоставя тази информация, така че хората да могат да направят правилния избор и това да е полезно за цялото общество.

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Още

Арена за журналисти, а не марионетки: Започва Web Report 2022

Арена за журналисти, а не марионетки: Започва Web Report 2022

Още

Иван Григоров: "Шотландския боец" на българската фотожурналистика

Иван Григоров: "Шотландския боец" на българската фотожурналистика

Още

Ваня Николова и голата истина за българската журналистика

Ваня Николова и голата истина за българската журналистика

Още

Добрина Чешмеджиева: В журналистиката няма значение какво си успял вчера - днес всичко започва отначало

Добрина Чешмеджиева: В журналистиката няма значение какво си успял вчера - днес всичко започва отначало

 

Коментирай 13

1/1

Още ВИДЕО

Прощалният филм "Опус" на японския композитор Рюичи Сакамото с премиера във Венеция

Прочувствената лента е снимана в продължение на няколко дни, само половин година преди смъртта на Рюичи Сакамото на 28 март на 71-годишна възраст

Откриха гробница на жрец в Перу на 3000 години

Свещеникът, наречен "Жрецът на Пакопампа", беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст

Неолитно селище е открито във Франция след 150-годишно търсене

"Това е последното парче от пъзела, което ни липсваше", казва Реми Мартино от Националния център за научни изследвания (CNRS), който открива селището заедно със своя екип

Гледаме "I Wanna Dance with Somebody: Филмът за Уитни Хюстън" в HBO Max

Това 148-минутно пътешествие през живота и кариерата на Уитни Хюстън отвежда зрителите на вдъхновяващо, трогателно и емоционално пътуване

Роб Мъни от C-Block: Музиката разпръсква любовта най-добре, а мирът ни прави човеци

"Горд съм и съм благословен да бъда част от това страхотно събитие в България", казва вокалистът от C-Block, които са част от фестивала RETROVERSE: Retro Lovers Fest в София

Спечели билети за масивния рок абордаж в края на лятото на REBEL REBEL By The Sea

Цветът на българския алтернативен рок превзема Варна на 8-9 септември

Виж всички

Календар