Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-опасните черни пазари в света отблизо

ТРАФИКАНТИ С МАРИАНА ВАН ЗЕЛЕР

Най-опасните черни пазари в света отблизо

Разследващата журналистка Мариана ван Зелер се среща очи в очи с ключови играчи от света на трафика

Мариана ван Зелер е забележителна личност и журналист, отличаван с множество награди за работата си. В продължение на 15 години тя прави разследвания за някои от най-опасните черни пазари и трафикантски мрежи в света.

Още през 2011 г. започва да отразява нарковойната в Мексико и години наред се опитва да вземе интервю от наркобарона Хоакин "Ел Чапо" Гусман, но е изпреварена от Шон Пен. Като утеха Пен съобщава, че с Гусман са обсъдили документалния филм на Мариана от 2015 г. "Chasing El Chapo".

"Трафиканти с Мариана ван Зелер" (Снимка: © National Geographic, Muck Media)

Тя посвещава кариерата си на типа журналистка, който дава на хората по-задълбочена представа за това какво се случва в света около тях.

Вероятно всеки, който стане свидетел на работата ѝ и типа хора, които интервюира, ще си каже, че Мариана ван Зелер е безстрашна. Тя обаче съвсем не е безразсъдна в дейността си.

С години изгражда доверени контакти на местно ниво и старателно се подготвя за разследванията си, преди с екипа ѝ да стъпят на терен. Страхът не ѝ е чужд, но както самата тя споделя в интервюта - любопитството ѝ винаги надделява.

Този януари журналистката се заема с нелеката задача да отдръпне завесата на подземния свят и да представи на широката публика най-опасните черни пазари отблизо, така както ги вижда тя по време на пътешествията и разследванията си.

"Трафиканти с Мариана ван Зелер" (Снимка: © National Geographic, Muck Media)

В специална продукция на National Geographic от осем части тя разглежда сложната и често белязана от насилие вътрешна динамика на различни контрабандни мрежи. В желанието си да представи темата през множество гледни точки, Мариана се среща и прекарва време с основни играчи в различни нелегални дейности - от трафиканти на тигри през международните измамници и фалшификатори до търговци на оръжие и фентанил. Докато се потапя все по-дълбоко в подземния свят, тя открива, че хората, които управляват тези канали, всъщност много приличат на нас самите.

"Хората не си дават сметка, че черните пазари са навсякъде около нас, скрити под носа ни. Това, което най-много ме впечатлява, е как най-обикновени хора, като вас и мен, биват въвличани в тези криминални светове." - споделя Мариана ван Зелер.

"Трафиканти с Мариана ван Зелер" (Снимка: © National Geographic, Muck Media)

Всяко от разследванията, част от поредицата "Трафиканти с Мариана ван Зелер" е посветено на различни трафикантски мрежи и черни пазари, които акумулират трилиони долари в сивата икономика, но често в същността си са непознати за обществото. Журналистката ще разкрие скритите канали, по които се придвижват нелегалните стоки и ще се срещне с хората въвлечени пряко или косвено в престъпната дейност.

Ето и поглед към темите, засегнати в поредицата:

ТИГРИ

Мариана се заема с наричаната от неин източник "недосегаема история на контрабандата". Черният пазар на тигри и части от тях е толкова доходоносен, потаен и опасен, че малцина са се опитвали да разкрият грозните детайли, свързани с него. Мариана пътува наблизо и далеч, за да се срещне с контрабандистите лице в лице.

"Трафиканти с Мариана ван Зелер" (Снимка: © National Geographic, Muck Media)

КОКАИН

Разследващата журналистка проследява един от най-трудните за разкриване пътища за контрабанда.

Тя следва пътя на кокаина от далечна перуанска долина през карибското крайбрежие на Колумбия чак до улиците на Маями. Въпреки продължаващата десетилетия война срещу наркотиците в САЩ, производството на кокаин е в своя апогей и Мариана се среща с някои от производителите, контрабандистите, шофьорите и разносвачи, които рискуват живота си, за да доставят любимия парти наркотик на Америка.

 

"Трафиканти с Мариана ван Зелер" (Снимка: © National Geographic, Muck Media)

ФАЛШИФИКАТОРИ НА ПАРИ

Мариана се впуска в дълбините на перуанския подземен свят, за да се срещне с изкусните гангстери, които правят и продават най-добрите фалшиви американски долари в света.

Междувременно тя научава, че много от фалшификаторските дейности се управляват от престъпни фамилии в Лима, които печелят цели състояния въпреки всички усилия за борбата с фалшифицирането от страна на американските Тайни служби и перуанската национална полиция.

"Трафиканти с Мариана ван Зелер" (Снимка: © National Geographic, Muck Media)

ИЗМАМИ

Мариана се впуска в света на международните измами, за да разкрие механизмите им на действие и да се срещне с престъпниците, които са в сърцевината на тази процъфтяваща индустрия.

Разследването я отвежда от улиците на Монтего Бей до лъскавите квартали на Тел Авив, докато преследва едни от най-големите телефонни, лотарийни и финансови измамници в света и открива защо американците са идеалните мишени.

"Трафиканти с Мариана ван Зелер" (Снимка: © National Geographic, Muck Media)

СТЕРОИДИ

В ерата на социалните мрежи търсенето на незаконни стероиди е в разцвета си. Мариана се свързва с производители и потребители в опит да проумее суетата, несигурността и алчността, които движат този опасно нерегулиран черен пазар, генериращ милиарди долари.

ФЕНТАНИЛ

Фентанилът е катализаторът на най-смъртоносната наркокриза в американската история. Но по-малко разбран е начинът, по който наркотикът напълно е преобразил черния пазар. Мариана се отправя в търсене на новите босове, новите маршрути, новите рискове, както и на американските общности, които плащат цената на следващата вълна на фентанила.

СВОДНИЦИ

В едно поучително пътуване през родния ѝ щат Калифорния Мариана се внедрява сред сводници, жертви, полицаи под прикритие и частни следователи, за да вникне в грозния бизнес на незаконния секс в Америка. Как набират персонал сводниците? Как разсъждават? Откъде идва властта им? И докъде са готови да стигнат, за да заграбят своя дял от този черен пазар за милиарди долари?

"Трафиканти с Мариана ван Зелер" (Снимка: © National Geographic, Muck Media)

ОРЪЖИЯ

В един от епизодите на продукцията Мариана разкрива смъртоносна верига за снабдяване на мексикански наркокартели с американски огнестрелни оръжия, която става катализатор за рекордни нива на насилие в Мексико. По време на пътешествието на Мариана ще станем свидетели на впечатляващ достъп до търговци на оръжия, контрабандисти, босове на картели и наемни убийци.

"Трафиканти с Мариана ван Зелер" (Снимка: © National Geographic, Muck Media)

Ситуацията става взривоопасна, когато синът на най-известния наркобос, Ел Чапо Гусман, е арестуван, а картелът, в който Мариана прониква, решава да се разбунтува по особено агресивен начин.

Можете да проследите разследванията на популярната журналистка в поредицата "Трафиканти с Мариана ван Зелер", която ще се излъчва по National Geographic всеки четвъртък от 22 часа, с премиера на 14.01.2021 г.

 

*Съдържание на National Geographic

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Уникален ръкопис с бележки на Наполеон ще търси купувач срещу 1 милион евро

Ценният артефакт отразяващ най-голямата и славна негова военна победа при Аустерлиц, ще е изложен за първи път в Париж в галерията "Изкуства и автографи" от 27 до 30 януари

Люлки на границата между САЩ и Мексико са големите победители на наградите "Бизли" за дизайн

"Те напомня изобретателно и ярко как хората могат да надвият силите, които искат да ни разделят", каза директорът на Лондонския музей на дизайна Тим Марлоу

Вариант на "Спасителят на света" на Леонардо беше открит в апартамента на неаполитанец

Картината бе част от колекцията на базиликата "Сан Доменико Маджоре" в Неапол, но музеят не знаел за изчезването й

"Космическа светлина" представя чудните явления на Вселената през погледа на Ласло Франчич

Изложбата на астрофотографа с множество международни награди, продължава до 25 януари в Унгарския културен институт

Ужаси от Бразилия: Страховити восъчни фигури станаха хит в нета

Най-лошият музей на восъчни фигури в света изумява посетителите с неразпознаваеми копия на знаменитости

В Индонезия беше открита най-древната пещерна рисунка на 45 хиляди години

Предишната най-древна рисунка на света също беше открита на остров Сулавеси и датираше отпреди 43 900 години

Виж всички

Календар