Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Теодора Димова: Най-страшното поразяване е човек да стане безчувствен

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В СЦЕНИЧНА ВЕРСИЯ

Теодора Димова: Най-страшното поразяване е човек да стане безчувствен

Сълзи и аплодисменти за авторката "Поразените" и за трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна, която представи премиерата по книгата, спечелила Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" 2020

Сцена от постановката "Поразените" от Теодора Димова, реж. Стоян Ге. К. Радев, Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна (Снимка: Росен Донев)

Бурни аплодисменти и просълзени лица остави след себе си премиерата на поставения за пръв път в сценична версия роман "Поразените" на Теодора Димова в Градската художествена галерия на Варна.

Два часа публиката не смееше да си поеме дъх, за да изстрада заедно с актрисите катарзиса от разголването на една от премълчаваните теми в нашето общество - белезите от погрома на българския елит по времето на Народния съд.

Книгата на утвърдената писателка е носител на Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" 2020. Спектакълът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд "Култура" на Община Варна.

Теодора Димова на премиерата на "Поразените" (Снимка: Росен Донев)

Четирите актриси Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Петя Ангелова и Полина Недкова в продължение на два часа държаха ума и емоциите на зрителя напълно в съкровените изстрадани истории на героините. 

Още

Теодора Димова идва за премиерата на "Поразените" днес във Варна

Теодора Димова идва за премиерата на "Поразените" днес във Варна

- Ние съпреживяхме премиерата на "Поразените" не в театъра, а в Градската художествена галерия. С нейната неоготическа стилистика и нейната изчистеност тя сякаш беше особено подходящ декор за суровия минималистичен спектакъл, който гледахме. Вие как мислите?
- Аз много харесвам тази зала, и друг път съм била в нея, наистина е прекрасно пространство за концерти, за театър, но на мен все пак ми се иска този камерен спектакъл да бъде в камерна театрална зала. Защото той е толкова интимен и съкровен, че предполага просто по-малко пространство. Галерията е прекрасна, но и прекалено дълбока, прекалено голяма, но в тази обстановка, в която се прави ремонт на Филиала на Театъра, просто няма къде да се играе другаде.

На мен като че ли ми липсваше театралното осветление - с още драматичност в светлините и сенките. За зала, която не е театрална, осветлението беше доста добро, но наистина театралната зала е друго - тя поема като утроба актьорите и ги обгражда. Да, би могло още да се играе с осветлението.

"Поразените" от Теодора Димова, реж. Стоян Ге. К. Радев, Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна (Снимка: Росен Донев)

- Как се чувствате след премиерата, как усетихте самата премиера?
- Много се развълнувах, разбира се, с цялата условност на това, че авторът никога не може да бъде обективен към собствените си произведения и винаги е пристрастен. Много съм щастлива с това представление, защото то, първо, е много вярно към романа - драматизацията на Стоян Радев е изящна. Представлението също - то напипва това, което в романа е най-същностно - тази оголеност, уязвимост на жените. Те нямат никакви защитни механизми.

И ние виждаме на сцената четири актриси, които излизат, като че ли поели въздух, за да се гмурнат в дълбокото - не се знае въздухът докога ще им стигне, и изобщо ще им стигне ли. Рядко се среща в днешно време в театъра такъв аскетизъм на изразните средства, наситен с драматично поднасяне на образите. Така че наистина съм щастлива от това представление.

Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Петя Ангелова и Полина Недкова в сцена от постановката "Поразените" от Теодора Димова, реж. Стоян Ге. К. Радев, Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна (Снимка: Росен Донев)

Още

Режисьорът Стоян Радев Ге. К.: "Поразените" вълнува и разтърсва. А всеки иска емоциите му да бъдат разбушувани

Режисьорът Стоян Радев Ге. К.: Всеки иска емоциите му да бъдат разбушувани, "Поразените" го прави

- Това дали беше четене на романа, или...?
- Текстът е изключително труден за сцена, и актрисите се справят по един безукорен начин с трудните режисьорски и театрални задачи. Да стоиш в такива роли без никакви външни помощни средства, е наистина много тежка актьорска задача. Но драматизмът се усеща зад думите, зад почти неподвижните тела, без никакви ефекти, без осветление, с намесата единствено на музиката, която е толкова премерена и дискретна и звучи съвременно... Просто съм щастлива.

- Успяха ли да предадат посланията на Вашия роман режисьорът и актрисите?
- Да, защото зад тази крехкост и уязвимост на всяка една от актрисите се усеща тяхната сила. Усеща се, че въпреки това, което се е случило, те продължават напред, те се борят, преодоляват. В това е посланието на текста.

- Бихте ли отбелязали някое специално постижение или пък нещо, което бихте предпочели да се доработи?
- Едно представление неизменно се развива и никога не остава такова, каквото е на премиерата, то има свой живот, свои закони и актьорите и режисьорът най-добре усещат този пулс и се съобразяват с него. Би ми се искало много да видя спектакъла в театрално пространство - пак казвам, залата е прекрасна, била съм там на "Варненско лято", на "Варна лит", но липсва уют, тази закътаност на театралното пространство. И се надявам, че докато трае ремонта, представлението ще набере скорост и ще се появи в театрална зала.

Полина Недкова в сцена от постановката "Поразените" от Теодора Димова, реж. Стоян Ге. К. Радев, Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна (Снимка: Росен Донев)

Петя Ангелова в сцена от постановката "Поразените" от Теодора Димова, реж. Стоян Ге. К. Радев, Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна (Снимка: Росен Донев)

- Постоянно Ви питат, но няма как да пропусна този въпрос - Народният съд приключена тема ли и за Вас, търсят ли Ви още хора с историите си, приключихте ли с това?
- Не съм приключила, защото наистина много истории научавам. Но травма не е преживяна, не е изговорена, много малко книги, малко филми, малко театрални представления има за този период. Ние не успяхме да преминем през това. Продължава да тежи в нас и в общата ни памет. А трябва да се говори, и то спокойно, и то без упреци, без езика на омразата. Просто трезво трябва да гледаме назад и да дадем оценка. Защото без такава оценка, виждате колко трудно се придвижваме напред.

Още

Блестящо начало на 100-тния сезон на Драматичен театър "Стоян Бъчваров"

Блестящо начало на 100-тния сезон на Драматичен театър "Стоян Бъчваров"

- Кое е най-страшното поразяване?
- За мен най-страшното поразяване е човек да стане безчувствен, да загуби сетивността си. Екатерина, която се играе от Даниела Викторова, когато пише писмото на децата си, казва: "Най-много ме е страх от това да не станете груби един към други, да не станете безчувствени." По-добре да страдаме много, обаче да сме чувствителни.

- Вярвам, че ще се видим с Вас във Варна и за премиерата на "Тютюн", също в 100-тния юбилеен сезон на Варненската драма. Какво очаквате да се случи с романа на Вашия баща Димитър Димов в рамките на Вашето сътрудничество с Варненския театър?
- Отдавна не е правен на сцена "Тютюн" - един-единствен път е поставян - в Кюстендилския театър. Аз съм гледала постановката, но съм била дете още.

Веселина Михалкова в сцена от постановката "Поразените" от Теодора Димова, реж. Стоян Ге. К. Радев, Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна (Снимка: Росен Донев)

Предизвикателството е голямо, знам, че Бина Хараламбиева от години иска да работи по него. Варненският театър има прекрасен стимул да го постави, защото публиката във Варна е много театрална - с висок театрален вкус и с много високи очаквания. И аз също имам големи очаквания.

- Сега се връщате към Вашето бюро. Какво стои за писане на него?
- За писане стои нов текст, който не знам дали ще прерасне в роман. Той е за днешния ден, за събития, които сега се случват - за карантината и голямото предизвикателство, през което минахме - приближаването до смъртта, усещането за смърт и за всеобща опасност, за апокалипсис. Ще се говори също и за протестите, които са сега, и тревожността, която ги съпътства, за двойнственото отношение на хората към тях. За това се опитвам да пиша.

Интервю на Нина Локмаджиева

Последвайте Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна: Website | Instagram | YouTube

Още

"Поразените" на Теодора Димова е роман на годината

"Поразените" на Теодора Димова е роман на годината

Още

Проф. Атанас Атанасов: Поставям пиеси, в които бих искал да изиграя всички роли

Проф. Атанас Атанасов: Поставям пиеси, в които бих искал да изиграя всички роли

Още

Теодора Димова: Ти не можеш да обслужиш всички, които искат да си като тях

Теодора Димова: Ти не можеш да обслужиш всички, които искат да си като тях

Още

Писателката Теодора Димова: Човекът е обречен без съзнание за общност

Писателката Теодора Димова: Човекът е обречен без съзнание за общност

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Судабе и Фаршид отвъд облаците: Общото е стремежът ни към полет в един по-добър свят

Двамата ирански художници, двойка в живота, но с различен поглед като творци, пред Нихал Йозерган специално за Dir.bg - за изложбата в галерия "Интро" и за свободата без граници

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

Българският павилион на Венецианското биенале по изкуства се открива на 19 април с проекта "Съседите", разположен в зала "Тициан" в Centro Culturale Don Orione Artigianelli

JP3 - Живко Петров трио с премиера на "Beyond the Flesh"

На 13 април в рамките на Европейския музикален фестивал Варна 2024 триото ще представи композициите на Живко Петров от дебютния филм на Дими Стоянович "Плът"

Йордан Славейков: Най-грубо казано, в драматургичното писане са важни глаголите

"Ако човек има потребност да пише, има и потребността да обясни сам на себе не просто невидимата, неосезаемата част от света, а да си обясни поривите на душата си. Аз самият правя това всеки път, когато пиша и приветствам хората, които искат да го правят", споделя писателят и режисьор

Грузинската режисьорка Тинатин Кайришвили: Опитваме се да запазим добрите отношения с руснаците

Тя споделя, че Грузия винаги е готова да посрещне хора, бягащи от режима в Русия

Режисьорът Цветан Драгнев: Черната кутия не е нещо мрачно, тя пази важното

"Общи приятели ми пуснаха парчето "Опа хей" и после по интернет намерих всичко останало", разкрива режисьорът на "Балканска черна кутия" първата си среща с музиката на Никола Груев - Котарашки