Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Блестящо начало на 100-тния сезон на Драматичен театър "Стоян Бъчваров"

ВАРНЕНСКАТА ДРАМА

Блестящо начало на 100-тния сезон на Драматичен театър "Стоян Бъчваров"

Следващата премиера е "Поразените" от Теодора Димова, за пръв път в сценична версия

Аплаузи след премиерата на "Любовникът от ZanziБар", режисьор проф. Атанас Атанасов (Снимка: Тони Перец и Калин Николов)

След вълнуващия успех на "Любовникът от ZanziБар" от Ели Саги с режисьор проф. Атанас Атанасов, Варненската драма се готви да представи за пръв път на сцена романа на годината - "Поразените" с режисьор Стоян Радев Ге. К. на 2 октомври в залата на Градската художествена галерия.

Трупата на Варненския театър с гостите на премиерата на "Любовникът от ZanziБар" с режисьор проф. Атанас Атанасов (Снимка: Тони Перец и Калин Николов)

Още

Проф. Атанас Атанасов: Поставям пиеси, в които бих искал да изиграя всички роли

Проф. Атанас Атанасов: Поставям пиеси, в които бих искал да изиграя всички роли

Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна, навлезе със силен старт в своя 100-тен сезон на 25 септември. Радостни възгласи и буря от аплодисменти извика премиерният спектакъл, който откри сезона - комедията "Любовникът от ZanziБар" от Ели Саги, поставена за пръв път у нас от проф. Атанас Атанасов. Поздравление поднесе зам.-министърът на културата Румен Димитров.

Цветя и поздравителни адреси пристигнаха в ТМПЦ - Варна, за началото на юбилейния сезон от Министерството на културата, кмета на Община Варна Иван Портних, областния управител Стоян Пасев, зам.-кмета на Община Варна с ресор култура Коста Базитов, Държавен куклен театър - Варна, фондация "Св. св. Константин и Елена", Grand Mall, както и от много театри и други културни организации в страната.

Развълнувана, Даниела Димова, директор на ТМПЦ - Варна, сподели:

"Нестихващите аплодисменти на публиката възнаградиха двумесечния ежедневен труд на актьори, технически служби, постановъчен екип - на режисьора проф. Атанас Атанасов, на художника сценограф и костюмограф Петя Стойкова, на композитора Петя Диманова. Празникът събра ветерани, актьорската трупа и всички служби на театъра ни. На добър час за следващите 100 години!"

Директорът на ТМПЦ – Варна Даниела Димова и зам.-министърът на културата Румен Димитров (Снимка: Тони Перец и Калин Николов)

Следващата премиера на Варненската драма ще бъде на 2 октомври в залата на Градската художествена галерия, която става домакин на камерните спектакли по време на ремонта на сцена "Филиал". Своята първа сценична реализация ще намери там една от най-нашумелите творби на съвременен български писател - "Поразените" на Теодора Димова, носител на националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" 2020.

"Писах романа "Поразените" дълго и мъчително - признава Теодора Димова, - защото трябваше да се потопя заедно с героите в онази не толкова далечна епоха, която родителите ни бяха преживели, но се страхуваха да говорят за нея дори и с нас, децата си. Сега романът е адаптиран за първи път за сцена във Варна. Това е поклон на българския театър към паметта на предците ни, пред техните обезличени съдби. Единственото, което можем да направим за тях, е да помним, да знаем, да предаваме на другите поколения. Паметта е може би най-важната, най-спасяващата способност на човека."

Още

"Поразените" на Теодора Димова е роман на годината

"Поразените" на Теодора Димова е роман на годината

Драматизацията е работа на режисьора и актьор Стоян Радев Ге. К., който споделя темите, които са го вълнували в работата му по постановката: "Историята, паралелът с деня, в който живеем, следите от миналото, които пренасяме, дори понякога без да го съзнаваме, белезите, които прехвърляме на тези след нас, макар и без да искаме... Раните, които остават по нас, в нас... Болките, които трябва да преодолеем... Ще имаме ли сили... Откъде ще ги намерим... Само поразените ли са поразени... Поразяват ли поразените... Докъде се простират пораженията... Кои са поразените? Тези ли, които намират смъртта? Или тези, които остават в живота за да преживеят униженията, болката, мизерията...."

Музиката на спектакъла е на композитора Калин Николов, а в ролите са водещите имена на Варненската драма Веселина Михалкова, Даниела Викторова и Петя Ангелова, заедно с младата Полина Недкова, популярна с активността си в социалните мрежи. В спектакъла се чуват гласовете на почти цялата трупа, звучат и вокалите на Деница Серафим, а на пианото е Миглена Шишева.

Още за спектакъла можете да видите: ТУК

Билети: 15 лв., 20% отстъпка за учащи и пенсионери.
КАСА ТМПЦ - Варна - пл. "Независимост" 1, тел. 052 66 50 22:
Работно време: понеделник-петък - 09:30-13:30 и 14:30-20:00, събота - 10:00 - 13:30 и 14:30 - 19:00, неделя - 11:00 - 16:00.

ОНЛАЙН билети: ТУК
За въпроси, заявки за групи и резервации: 052/669651; +359 886 82 94 10; +359 885 19 20 27; +359 888 74 56 98.

Последвайте Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна: Website | Instagram | YouTube

Още

"Чаплин" се качва на сцената на НДК на 14 октомври

"Чаплин" се качва на сцената на НДК на 14 октомври

Още

"Хубавата Елена" покорява и крепостта Царевец

"Хубавата Елена" покорява и крепостта Царевец

Още

Симеон Лютаков - един неочакван "Отело"

Симеон Лютаков - един неочакван "Отело"

Още

Променил ли се е българинът от времето на Вазов

Променил ли се е българинът от времето на Вазов

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кралицата на корейската ъндърграунд сцена идва за първи път в България

Внушителният спектакъл ДРАКОНИ на Еън-Ми А ще бъде представен на 3 юни от ONE DANCE WEEK

Маргарита Младенова и "Мислещите тръстики"

"Мислещите тръстики" е посветен на поезията на Миряна Башева

Там, където физиката се среща с метафизиката

"НЕОнавтика" е новият спектакъл на "Театър на сетивата". Премиерата е на 29 януари в сградата на Химическия факултет на Софийския университет

Софийската опера посвещава "Риголето" на паметта на маестро Борислав Иванов

Спектакълът "Риголето" на 30 януари ще бъде посветен на паметта на маестро Борислав Иванов

Сатирата обявява конкурс за стендъп комедия

Конкурсът е явен - за непубликувани, непоставяни, неучаствали в други конкурси нови сатирични комедии. Крайният срок за получаване на пиесите е 31 август, а наградата е 1 500 лева

"Осъдени души" на режисьора Бойко Илиев ще се играe в шуменския ДКТ "В. Друмев"

В ролите на Фани Хорн, отец Ередия и Жак Мюрие се превъплъщават добре познатите от театралната сцена, малкия и големия екран актьори Елена Петрова, Ники Илиев и Любомир Ковачев