Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Славчо Николов: С новото си звучене хитовете на Б.Т.Р. са тръпка и за нас самите

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Славчо Николов: С новото си звучене хитовете на Б.Т.Р. са тръпка и за нас самите

"Надяваме се да запишем и да издадем концерта на 13 октомври 2023 година като първия концертен албум на групата, имаме намерение да направим и турне с него", разкрива музикантът

Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg/Снимки: Личен архив

"Ние в Б.Т.Р. не се притежаваме. Ние просто сме приятели, обичаме да правим музика заедно и да се подкрепяме.

С интелигентни хора винаги можеш да се разбереш и винаги може да изчистиш, каквото и различие да има.", разказва композиторът и китарист на култовата банда.

Славчо Николов за началото и новото звучене на групата, за музиката и невъзможността да я разкажеш, за магията горе на сцената,  за която си струва да вървиш по този път.

Музикантът в специално интервю за Impressio преди големия концерт в зала 1 на НДК за 30-годишнината от създаването на Б.Т.Р.

Още

Б.Т.Р. празнува 30 години с концерт със симфоничен оркестър на 13 октомври в зала 1 на НДК

Б.Т.Р. празнува 30 години с концерт със симфоничен оркестър на 13 октомври в зала 1 на НДК

- Какво ще чуят феновете на грандиозния концерт, посветен на 30-годишнината от създаването на Б.Т.Р.? Можем ли да повдигнем завесата?
- Хората ще чуят много от нашите песни, създадени през годините, съвместно с оркестъра при Музикално - драматичен театър "Константин Кисимов" във Велико Търново под диригентската палка на Георги Патриков. Всички те, "облечени" в аранжимент за симфоничен оркестър.

Купи билет- Кой ще прави новите аранжименти и оркестрации на вашите хитове?
- Някои са готови, други се работят в момента. Те ще бъдат направени от Георги Патриков и Аспарух Бойлов. Много различен сет сме подготвили. Ще оставя в тайна някои имена, не искам всичко да разкривам точно как ще се случи.

Б.Т.Р. (Снимка: Архив на групата)

Надяваме се да запишем и след това да издадем концерта като първия концертен албум на група Б.Т.Р. През годините много искахме да издадем такъв концертен албум и все не намирахме време. Сега мисля, че му е дошло точното време да издадем концертен албум, посветен на 30 години на групата.

30 години Б.Т.Р. в Зала 1 на НДК

- Кой ще прави новите аранжименти и оркестрации на вашите хитове?
- Някои са готови, други се работят в момента. Те ще бъдат направени от Георги Патриков и Аспарух Бойлов. Много различен сет сме подготвили. Ще оставя в тайна някои имена, не искам всичко да разкривам точно как ще се случи.

Надяваме се да запишем и след това да издадем концерта като първия концертен албум на група БТР. През годините много искахме да издадем такъв концертен албум и все не намирахме време. Сега мисля, че му е дошло точното време да издадем концертен албум, посветен на 30 години на групата.

Група Б.Т.Р., солисти и оркестърът на Музикално – драматичен театър "К. Кисимов" Велико Търново (Снимка: БТА)

- Защо избрахте Георги Патриков и Аспарух Бойлов да направят новия "прочит" на вашите песни?
- Ние изцяло ги оставяме да направят оркестралната част, защото те имат възможност да погледнат по-различно върху тези оркестрации и смятаме, че така ще се случат по-добре. Имаме им пълно доверие.

Група Б.Т.Р., солисти и оркестърът на Музикално – драматичен театър "К. Кисимов" Велико Търново (Снимка: БТА)

Купи билет- Имате вълнуваща колаборация с Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" във Велико Търново... Защо избрахте да работите точно с техния симфоничен оркестър?
- Защото с тях правим турнето "Мюзикъл и рок" и много си допаднахме взаимно с всички оркестранти. Смея да кажа, че сме едно голямо семейство. Самият оркестър е много задружен и са много добри музиканти.

Наскоро те имаха премиера на "Дон Жуан" в НДК и всички бяха очаровани от това колко добър е оркестърът и колко добър е музикално-драматичният театър. Те направиха една страхотна постановка на "Дон Жуан". Прочетох невероятна рецензия от Пламен Джуров. Един човек като него има опита и знанието да види колко добър е този оркестър.

Още

Наско и Славчо от Б.Т.Р.: Незаменимо е това, което получаваме горе на сцената!

Наско и Славчо от Б.Т.Р.: Незаменимо е това, което получаваме горе на сцената!

- И този път датата на концерта е на 13-ти. Изглежда сте се убедили досега, че на това "фатално" число ви върви?
- Така се случи, че тези дати са свободни в НДК. А и на нас числото 13 не ни носи лош късмет. Концертът на който представихме албума ни "Пъзел", също беше на 13-ти. А пък това беше много успешен албум, хората много го харесват. Даже сега мога да се похваля, че акустичната версия на "Пъзел" е на първо място в БНР Топ 20. Преди една седмица беше ново предложение и директно отиде на първо място.

Б.Т.Р. (Снимка: Архив на групата)

- Като споменаваш БНР - Б.Т.Р. спечели награда с "Ахат" за дует и колаборация за песента "Вяра"...
- Музиката е моя, текстът е на Волен Николаев, а пък двата гласа са на култови рокаджии като Наско и Звезди.

- Защо решихте точно сега да празнувате 30 години Б.Т.Р.?
- Датата горе долу символично е около 29.09, когато се събрахме в този състав. Разбира се, годишнината на групата, ако броим и ученическите години на създателите, е 40 години. Но 30 години сме в този състав. Това сме ние тримата - аз, Наско и Иван, когато се събрахме през 1993-та година, а Илиян се присъедини към нас през 1996 година.

- Значи вие сега празнувате БТР-а с точките - Б.Т.Р., нали? Именно в този състав ги прибавяте в името на групата.
- Точно така...

Купи билет- Въпреки, че отдавате дължимото и на предишната история на групата?
- Разбира се. Ние сме много добри приятели с основателите на групата. Това са - Милен Марчев, доколкото знам, негова е била идеята групата да носи това име, Валентин Гуевски е композиторът, и Ясен Петров - Диджей Ясен Петров от "Метрополис". Това са тримата, които са основали групата още в НГДЕК - Класическата гимназия. Много често се виждам с Валентин Гуевски. Те са много приятни и много интелигентни хора. Благодарни сме им за това, че наследихме името Б.Т.Р. и се надявам те да са доволни от това, какво ние постигнахме.

Б.Т.Р. (Снимка: Архив на групата)

- Всъщност какво се случва на 29.09.1993?
- Тогава се събрахме за турне във Франция, поканени от мениджърите Марк Босулон и Стефан Баре. Те ни закараха в сърцето на Южна Франция и там имахме много концертни изяви в клубния живот на Ница, Марсилия, Антип... Много градове обиколихме и видяхме как се случват нещата. Сверихме си часовника.

Това турне бележи началото на професионалния път на групата, защото след като се върнахме категорично вече всички бяхме убедени, че искаме да се занимаваме професионално с музика. Много трудно беше тогава в България някой да работи само като музикант и да няма втора професия, от която да се издържа.

В България тогава се свиреше един път в годината на големи концерти в зала "Универсиада" или в зала "Фестивална", а през останалото време групите свиреха по мазета и нямаше къде да се изявяват. Когато се прибрахме от Франция, решихме, че трябва да намерим клуб в София, където да свирим регулярно. Имаше едно място - "Кънтри клуба" в Студентски град. Първоначално не искаха да ни пускат да свирим там, защото казваха, че нашата музика била много агресивна и не била за такова място. Но след първото участие ни дадоха да свирим там два пъти в седмицата.

А другото е история...

Спокойно мога да кажа, че ние сме едни от основоположниците на клубния живот в България тогава.

Б.Т.Р. (Снимка: Архив на групата)

Марк Босулон и Стефан Баре продуцираха и първия албум, който издадохме в този състав - "Feel the life". Ние, за съжаление, изпуснахме връзка с тях. От много отдавна не сме контактували. Те някъде се загубиха по света.

Още

Наско от Б.Т.Р.: Когато ме поканиха за първи път за солов певец, щях да припадна от кеф! Славчо: Луд съм! Добре, че още ме търпят!

Наско от Б.Т.Р.: Когато ме поканиха за първи път за солов певец, щях да припадна от кеф! Славчо: Луд съм! Добре, че още ме търпят!

- Кои ваши колеги и приятели, които имат принос към историята на Б.Т.Р., ще бъдат на концерта на 13 октомври 2023 г. в Зала 1 на НДК?
- Ако имаш предвид гост-изпълнители, на този етап не сме решили дали ще има. Може би ще бъдем само ние четиримата на сцената, заедно със симфоничния оркестър. Защото всичко, което постигнахме през тези 30 години е заради това, че останахме заедно ние четиримата. Това е един труден път, по който вървяхме заедно. И може би ще бъдем само ние.

- Как "изглеждат" вашите песни с новите аранжименти и оркестрацията?
- Няма как да се разказва музика. (смее се) Хората ще чуят какъв е резултатът. За нас е вълнуващо да ги свирим. Свирили сме някои от тези песни в продължение на 30 години, а те сега придобиват ново звучене, нов живот.

Това, че звучат различно, много ни радва, има нова тръпка за нас, надявам се и за феновете да е така.

30 години Б.Т.Р. в Зала 1 на НДК

Купи билет- Какво дава симфоничният оркестър на звученето на Б.Т.Р. ?
- Зрялост. Нашата музика хармонически позволява да има симфоничен оркестър и той да й дава добавена стойност. Така, че смятам, че това ще допринесе много и за изживяването на концерта и да го издадем като албум.

След концерта на 13 октомври 2023 година, имаме намерение в продължение на една година с този формат да посетим много градове. Това е нашата амбиция. Да направим турне с този концерт за годишнината на групата.

- Мислили ли сте на какво се дължи успехът и дълголетието ви като банда?
- Ние сме си много близки след толкова години заедно, приятно ни е да правим музика заедно. Доказахме, че можем да създаваме хубава и стойностна музика - такава, каквато на нас ни харесва, разбира се. Феновете оценяват дали им харесва или не.

Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg/Снимки: Личен архив

Купи билетНо ние знаем, че не сме направили никакъв компромис по отношение на това, кое е качествено като музикален продукт. Ние не се притежаваме. Ние просто сме приятели, обичаме да правим музика заедно и да се подкрепяме в това, което правим.

С интелигентни хора винаги можеш да се разбереш и винаги може да изчистиш, каквото и различие да има. Това е също много важно. Сцената е нещо велико - тя ни дава много. Така, че ако сме живи и здрави, разбира се, ще продължим, дай Боже да правим нови песни...

В нашия живот много хора са ни помагали. Благодарим на всички, които по един или друг начин са били част от това 30-годишно пътуване на Б.Т.Р.

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Билетите за концерта - в мрежата на EVENTIM.

Още

Б.Т.Р. взриви НДК с премиерата на новия си албум "Невидими стени"

Б.Т.Р. взриви НДК с премиерата на новия си албум "Невидими стени"

Още

Китаристът и композитор Славчо Николов: "Фондацията" ще съществува и след нас

Китаристът и композитор Славчо Николов: "Фондацията" ще съществува и след нас

Още

„Пъзел“ на Б.Т.Р. саундтрак в комедиен сериал

„Пъзел“ на Б.Т.Р. саундтрак в комедиен сериал

Още

Б.Т.Р. представя "Някога"

Б.Т.Р. представя "Някога"

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

JP3 - Живко Петров трио с премиера на "Beyond the Flesh"

На 13 април в рамките на Европейския музикален фестивал Варна 2024 триото ще представи композициите на Живко Петров от дебютния филм на Дими Стоянович "Плът"

Йордан Славейков: Най-грубо казано, в драматургичното писане са важни глаголите

"Ако човек има потребност да пише, има и потребността да обясни сам на себе не просто невидимата, неосезаемата част от света, а да си обясни поривите на душата си. Аз самият правя това всеки път, когато пиша и приветствам хората, които искат да го правят", споделя писателят и режисьор

Грузинската режисьорка Тинатин Кайришвили: Опитваме се да запазим добрите отношения с руснаците

Тя споделя, че Грузия винаги е готова да посрещне хора, бягащи от режима в Русия

Режисьорът Цветан Драгнев: Черната кутия не е нещо мрачно, тя пази важното

"Общи приятели ми пуснаха парчето "Опа хей" и после по интернет намерих всичко останало", разкрива режисьорът на "Балканска черна кутия" първата си среща с музиката на Никола Груев - Котарашки

Чин Чин – как интуицията, обичта и вярата окриляват децата в новата книга на Нуша Роянова

"Децата са като "чист лист хартия", донякъде от родителите зависи какво ще напишат и нарисуват върху него", убедена е писателката

"От Киото до Париж" - в уникалния музикален свят на Юко Уебаяши

Струнен квартет и ансамбъл "КласикАрт" заедно с Николай Стойков - флейта, Весела Тричкова - арфа, Маргарита Илиева - пиано и Мартина Митева - вибрафон ви канят на завладяващо музикално пътешествие