Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пиеро Епифания или как музиката среща Перу и България на българска територия

МУЗИКА БЕЗ ГРАНИЦИ

Пиеро Епифания или как музиката среща Перу и България на българска територия

"Основната тема на новия ни албум "Estar Lejos" е разстоянието - физическо и емоционално, а в песните се говори за романтика, изследване на емоционалната страна на това да си имигрант, колективно съзнание и разказване на истории", споделя перуанският музикант

Пиеро Епифания от Ritmos Negros (Източник: http://ritmosnegros.com)

Преди броени месеци Ritmos Negros - мултинационалната банда, базирана в София - издаде втория си албум Estar Lejos ("Бъди далеч").

Още

Ritmos Negros с нов албум и концерт: уърлд музика, създадена в България

Ritmos Negros с нов албум и концерт: уърлд музика, създадена в България

Тавата стъпва върху традиционната афро-перуанска музика, смесена в акустични композиции с джаз, фолклор и популярна музика.

Сред жанровете в парчетата са болеро, румба и фламенко, които са миксирани с вече изградения от първия им албум стил - микс от музика от перуанското крайбрежие, балади и карибски ритми.

Както подсказва заглавието, основната тема на тавата е разстоянието - физическо и емоционално, а в песните се говори за романтика, изследване на емоционалната страна на това да си имигрант, колективно съзнание и разказване на истории.

"Estar Lejos" е създаден през изминалата година между Китай и България, а членовете на бандата са българските музиканти Симеон Леонидов (китара) и Борис Таслев (бас и бек вокали), Арнау Гарофе, роден Барселона и израснал в Холандия (саксофон) и перуанският музикант Пиеро Епифания (вокал и перкусии).

Купи билет

Именно с Пиеро си говорим ден преди втория им концерт - представяне на Estar Lejos в София, който ще се състои на 10 март в Sofia Live Club:

Пиеро Епифания от Ritmos Negros (Източник: http://ritmosnegros.com)

- Разкажете ни за процеса на създаване на вашия нов албум "Estar lejos" - той е доста продължителен, но записите са направени наведнъж и в рамките на доста кратък период?
- "Estar lejos" е нашият втори албум като Ritmos Negros и първият, който е спонсориран, заради което имаше големи промени в процесите на предпродукция и печат на физически копия.

Концепцията на един албум не следва определен стандарт - отне ни около 1 година да съберем и решим кои песни ще бъдат в албума.

С Ritmos Negros това е главното решение, което трябва да бъде взето - да изберем песните, защото всички имаме различни занимания и работим с различни проекти, което означава, че трябва да сме наясно по отношение на песните и посоката - най-вече заради времевите ограничения на членовете на групата.

"Estar Lejos" е създаден през изминалата година между Китай и България (Източник: http://ritmosnegros.com)

- За първи път правите албум изцяло с авторски композиции - кое беше най-трудното в този процеса? А най-забавното?
- Да, като RN. Предишният ни албум има 5 оригинални песни и 5 кавъра (класически от афро-перуанския репертоар), този път всички песни са наши композиции.

Най-трудната част в този процес беше да изберем песните, защото аз имах готови група песни, които композирах по време на пребиваването си в Китай, и други песни от София след пандемията, с 3 години разлика между двете периода на композиране. Така че, за да запазим линията, много песни трябваше да останат извън албума.

Най-забавната част винаги е да отидем в студиото и да свирим. В този албум прекарахме страхотно време с новият член на групата Дамян, с нашият саксофонист Арнау - събирахме се да свирим и вкъщи, готвихме, пиехме ракия и обличахме песните в аранжименти.

Мултинационалната банда, базирана в София - Ritmos Negros (Източник: http://ritmosnegros.com)

- Какво се случва в музикалните търсения, когато Перу срещне България на българска територия?
- Още не знаем (усмихва се)

В тази продукция за първи път интегрирахме някои балкански мелодични орнаменти в някои сола. Технически не откриваме много сходства между перуанската и българската музика, но ние преправяме път към тази среща. Това е нещо, което ще се случи, защото хора от Перу живеят в България и обратното, така че миксът се готви в тишина, сигурно, но още не е излязло напълно наяве.

- За каква аудитория е направен този албум - има смесица от различни стилове, музиканти от различни националности и кой са вашите слушатели?
- С годините се отказваме все повече от маркетинговата идея за таргетиране на определена аудитория - път, който вероятно много инди артисти поемат.

Купи билет

Въпреки това е ясно, че посоката ни е силно артизанска и нашите хора оценяват това - акустични звуци и смесване на традиционни със съвременни елементи. Това не винаги се вмества в музикален шаблон - понякога смесването се случва в начина на свирене на инструмент, друг път - в естетиката на визуалната работа или в концертите, или пък в самата идея за дадена песен.

Всички любители на акустичната музика са наши потенциални слушатели. Пътешествениците също ни намират за интересни.

Пиеро Епифания от Ritmos Negros (Източник: http://ritmosnegros.com)

- Какво стои зад заглавието "Да бъдеш далеч" - по някакъв начин свързано ли е с Ковид пандемията, или има нещо друго закодирано в него?
- Трудно измислихме заглавието. Забелязахме, че това е албум от песни, които нямат преобладаваща обща тема или история, нямат концепция - просто са песни. Разбира се, има линия, която ги свързва всички, но всяка песен може да бъде слушана поотделно, като отделен елемент. Вероятно единствените 2 песни, които са силно свързани, са "Intro" и "Después del bolero".

Решихме да наречем албума "Estar lejos", защото всички песни са направени в самота, далеч от дома, семейството, партньорите и приятелите. Някак си искаме да кажем със заглавието, че "да бъдеш далеч" от някого, когото обичаш, може да те доведе до мир, може да ни напомни за важните неща: семейството, връзките; идея от къде да получим помощ, за да преодолеем трудните моменти.

Мултинационалната банда, базирана в София - Ritmos Negros (Източник: http://ritmosnegros.com)

- Как работите в групата? Карате ли се, когато решавате да правите нови неща?
- Не, Ritmos Negros е почти перфектен брак: добра комуникация, пространство, взаимно удовлетворение. Разбира се, имаме някои кавги, но обикновено те са свързани с лични проблеми, не толкова с музиката на групата.

- Къде в България хората могат да чуят вашите нови записи?
- Вярвам, че винаги е по-добре да чуете нашата банда на живо - концертите ни са динамични, а с този албум добавихме и интимно усещане към нашите шоута.

Купи билет

Ще свирим в петък, 10 март в Sofia Live Club. Албумът се продава в някои музикални магазини в София, може да се купи и с поръчка през социалните ни мрежи. Имаме доста записи налични и в YouTube.

Интервю на Преслава ПРЕСЛАВОВА

Ritmos Negros са на: http://ritmosnegros.com/
и във фейсбук: https://www.facebook.com/RITMOSNEGROS/

Още

Фабрицио Паризи: Без ISRС код музиката не може да живее дигитално

Фабрицио Паризи: Без ISRС код музиката не може да живее дигитално

Още

Легендарният Стив Вай пред Dir.bg: Баща ми продаде застраховката си живот, за да мога да уча в музикалното училище

Легендарният Стив Вай пред Dir.bg: Баща ми продаде застраховката си, за да уча в музикалното училище

Още

Христо Йоцов: Трябва да престанем да бъдем бяло петно на музикалната карта

Христо Йоцов: Трябва да престанем да бъдем бяло петно на музикалната карта

Още

Васил Димитров: Да свиря на една сцена с Джордж Бенсън, е знаково събитие за мен

Васил Димитров: Да свиря на една сцена с Джордж Бенсън, е знаково събитие за мен

Още

Chet Faker е първият хедлайнер от програмата на SOFIA LIVE FESTIVAL

Chet Faker е първият хедлайнер от програмата на SOFIA LIVE FESTIVAL

Още

Ерос Рамацоти пред Dir.bg: Изключително срамежлив съм, но на сцената всички бариери падат

Ерос Рамацоти пред Dir.bg: Изключително срамежлив съм, но на сцената бариерите падат

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ян Марчевски след "Идеалното число" на Зануси: Излязох от вцепенението, в което живеех

"Бях като "кон с капаци" - твърдо убеден, че "истината е само една, ние я знаем и всеки, който мисли друго, просто се заблуждава", спомня си актьорът

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски: Изпитвам фатално привличане към Балканите

Режисьорът, номиниран за "Оскар" за "Преди дъжда" (1994) живее от дълги години в Ню Йорк, но в последните си филми "Върба" и "Каймак" се връща в днешно Скопие

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни би се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Министърът на културата Найден Тодоров: Трябва да пазим хората на изкуството, за да не загине самото изкуство

На въпрос за финансирането на фестивалите в България, министърът отговори, че за тях се отделят малко средства

Фолкер Шльондорф пред Dir.bg: Никой не може да предскаже бъдещето на киното

Според Фолкер Шльондорф професията режисьор е най-хубавата, която може да си представи