Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ерос Рамацоти пред Dir.bg: Изключително срамежлив съм, но на сцената всички бариери падат

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Ерос Рамацоти пред Dir.bg: Изключително срамежлив съм, но на сцената всички бариери падат

Надявам се да дам своя мъничък принос, за да мога да оставя на децата си по-добър свят от този, в който днес живеем, изповяда голямата световна звезда

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg/Снимки: Mакi Galimberti, Mario Botta

Още

Ерос Рамацоти отново в България

Ерос Рамацоти отново в България

Ерос Рамацоти е един от знаковите италиански изпълнители. Песните му са обичани по целия свят - 14 студийни албума, 70 милиона продадени плочи, 2 милиарда стрийма и почти 2 милиарда гледания в YouTube.

Магнетичният италианец празнува новия си албум "Battito Infinito", който издаде Capitol Records, Италия на 16 септември 2022 г., с мащабно турне в 31 държави и 60 града по света и София е една от неговите спирки.

Ерос Рамацоти се завръща в България за концерт в Арена Армеец на 25 април по покана на Fest Team като част от това световно турне на едни от най-престижните арени по света. Билетите за концерта му - на Ticketstation и Eventim.

Ерос Рамацоти се завръща в България за концерт в Арена Армеец на 25 април по покана на Fest Team (Photo Credit: Maki GALIMBERTI)

Представяме ви Ерос Рамацоти в едно специално интервю за Dir.bg - за ритъма на сърцето, за надеждата, че ще си говорим отново на езика на любовта, за кумирите в музиката, за 100-процентовото щастие и благодарността към Господ.

- Ерос, издадохте албум след 7-годишна пауза - Battito Infinito. Защо "Безкраен ритъм", какво ни казвате?
- "Безкрайният ритъм" е този на сърцето: това е обещание за любов до безкрайност, за да можем да си говорим отново на езика на любовта...

Преживяхме трудни години и ми се струва, че "пресъхнахме", загубихме способността да обичаме по най-простия и чист начин, присъщ обикновено на децата, който за мен е истинско вдъхновение.

Надявам се песните ми да предадат моето послание на тези, които ги слушат.

- Battito Infinito завършва с Ogni Volta Che Respiro - първа и единствена поп песен, композирана от големия Енио Мориконе с текст на Мариела Нава, в уникалния Ви стил. Какво е тази песен за Вас?

- Излишно е да споменавам колко влиятелен беше Енио Мориконе в италианската и световна музикална култура. Присъствието на негова песен в моя албум е огромна чест за мен!

- Има ли музиканти, които смятате за свои ментори? Имате ли кумири в музиката?
- Слушам различни жанрове музика, следя съвременните тенденции в италианска музика. Артистите от миналото, които ме вдъхновяват, са Лучо Дала, Фабрицио Де Андре, Франческо Де Грегори, Лучо Батисти... С две думи - великите и недостижими майстори на италианската песен.

- Консерваторията Ви отхвърля. Как си обяснявате този факт?
- Това е въпрос, който трябва да зададете на членовете на консерваторията. Не знам защо ме отхвърлиха, но погледнато назад, кой знае, ако днес съм стигнал дотук в кариерата си, може би е добре, че не ме взеха... (смее се)

- Мислили ли сте някога как щеше да се развие животът Ви, ако бяхте избрали счетоводството за своя професия? Ерос Рамацоти - счетоводител, как звучи само...
- Не, никога не съм мислил за това... Винаги съм искал да изкарвам прехраната си с музика и имах късмета да превърна страстта си в моя професия.

"Надявам се да дам своя мъничък принос, за да мога да оставя на децата си по-добър свят от този, в който днес живеем", изповяда голямата звезда (Photo Credit: Mario BOTTA)

- Споделяте, че в младостта си сте бил "отчайващо" срамежлив. Променихте ли се с годините?
- Все още съм изключително срамежлив, не съм човек, който се отваря лесно. Въпреки че моята професия неизбежно налага да разкривам повече от своя вътрешен свят, отколкото бих искал.

Но всички бариери, които съм изградил или по рождение имам, падат, когато стъпя на сцената.

- Като 5-6 годишно дете сте участвал като статист във филм на Фелини...
- Всъщност, не беше филм на Фелини, това е градска легенда... Вярно е обаче, че като дете имах възможност да бъда статист в доста филми.

Купи билет

Живеех близо до Cinecittà, филмовата студия, и като дете често избираха от улицата мен и приятелите ми за статисти в различни филми.

Трябва да съм участвал в поне петнадесет филма.

Още

Дейвид Гарет пред Dir.bg: Животът ми досега е завладяващо препускане с увеселително влакче

Дейвид Гарет пред Dir.bg: Животът ми досега е завладяващо препускане с увеселително влакче

Един от тях остави незаличим спомен у мен. Когато бях на около 7 години в едно горещо лято ме заведоха в хангар, където трябваше да се преструвам, че хвърлям снежни топки, над мен валеше изкуствен сняг... Дори си спомням ужасната жега, която усетих под палтото си! (смее се)

- Името предопределя ли съдбата на човек? Кръстили са Ви на гръцкия бог на любовта...
- Името ми, както често се случва, е избрано от родителите ми като пожелание за живот, пълен с любов. И трябва да призная, че наистина се чувствам много щастлив.

Ерос Рамацоти в София на 25 април 2023, Арена Армеец

- Какво е значението на парите в живота на човек? В състояние ли са те да го направят истински щастлив?
- Не искам да бъда лицемерен... Разбира се, че парите са важни, защото ти дават сигурност, но в никакъв случай не са синоним на щастие.

Изпитал съм го на собствения си гръб... Произхождам от скромно семейство, много пъти са ни липсвали материални неща, но благодарение на любовта, която присъстваше в дома ми в детството, мога да ви кажа, че никога не съм усетил нещо истински да ми липсва.

- Имате ли събитие в живота, което определяте като 100-процентово щастие?
- Събитията са две - когато спечелих Сан Ремо и когато се родиха децата ми.

Купи билет

- Как се случиха впечатляващите Ви колаборации? Кой кого избираше?..
- С всеки беше различно - и аз съм предлагал дует, и на мен са ми предлагали. Но винаги съм бил искрен и съм отварял сърцето си към изпълнителя, с когото си сътруднича. Всяка песен, в резултат на тези колаборации, винаги ми е доставяла голямо удовлетворение.

- Имате ли любим дует?
- Работил съм с много артисти, както италиански, така и световни, от Тина Търнър до Анастейша, от Луис Фонси до Павароти, от Рики Мартин до Алехандро Санс и много други.

Невъзможно ми е да ви посоча любим дует - с всеки изпълнител съм изживял различни емоции и всеки е оставил в мен следа, която ме е обогатила както в професионален, така и в личен план.

Ерос Рамацоти се завръща в България за концерт в Арена Армеец на 25 април по покана на Fest Team (Photo Credit: Maki GALIMBERTI)

- Разкажете интересна случка с някого от тези забележителни певци, която няма да забравите?

- Никога няма да забравя момента, в който Тина Търнър ме потърси, за да ми предложи сътрудничество. Не можех да повярвам, че тя, свещеното чудовище на музиката, иска да направи дует с мен! Беше огромна чест, преживяване, което ще остане завинаги в съзнанието ми.

Още

Легендарната Мирей Матийо пред Dir.bg: Най-благодарна съм за гласа си, който е дар Божи

Легендарната Мирей Матийо пред Dir.bg: Най-благодарна съм за гласа си, който е дар Божи

- Наскоро представихте новия си сингъл "Soy" ("Sono"). В него си партнирате със своя дългогодишен приятел Алехандро Санс - испанският изпълнител с най-голям брой награди "Грами" в историята. Защо решихте да работите заедно?
- Създаването на "Soy" с Алехандро Санс беше забавно и вдъхновяващо, страхотно е да се види как го посреща публиката!
С него сме работили в миналото и когато се свързах с него, за да му предложа съвместна работа по тази песен, усетих, че е много ентусиазиран.

Двамата сме имали подобни житейски преживявания, за които става дума в песента, и беше наистина лесно и вълнуващо да ги пресъздадем - двама мъже пеят и си спомнят за мечтите от детството...

- Имате над 70 млн. продадени диска. Единственият Ви конкурент в това отношение е Андреа Бочели. За какво си говорят двамата най-успешни италиански певци, когато се срещнат?
- Не гледам на Андреа като на съперник, напротив. Ние се познаваме и имаме късмета да споделяме едни и същи виждания и разбира се, един и същ начин на живот. Когато се срещаме, си говорим за приключенията си по време на турнето, разказваме си анекдоти от записите на нашите песни, споделяме си за децата...

Още

Ник Мейсън пред Dir.bg: Младите и днес намират в "Пинк Флойд" обяснения за света

Ник Мейсън пред Dir.bg: Младите и днес намират в "Пинк Флойд" обяснения за света

- Ако можехте да се върнете назад, бихте ли променили нещо в живота си?
- Със сигурност, ако се върна назад, щях да направя различен избор в някои ситуации. Но с "ако" и "но" не се стига доникъде... (смее се)

Купи билет

- На 15 септември 2022 г. в испанския град Севиля поставихте началото на своето ново музикално пътуване - 31 държави и 60 града. Защо решихте да дойдете и в София на 25 април 2023 г.?
- Обичам София. Вече съм пял у вас два пъти. Неотдавнашната пандемия ни отдалечи за няколко години, но очаквам с нетърпение да се върна отново и да се срещна с българската публика, която винаги е била много топла и отзивчива...

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg/Снимки: Mакi Galimberti, Mario Botta

- За какво благодарите на Господ?

- Всеки ден благодаря от сърце за моите три прекрасни деца.

- Каква е мечтата Ви днес?
- В професионален план се надявам още дълго време да мога дарявам на хората моята музика.

Искам да продължа да бъда пример и опора за децата си, когато имат нужда от мен. И се надявам да дам своя мъничък принос, за да мога да им оставя по-добър свят от този, в който днес живеем.

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

That's Not All Folks! - или една бизнес история за кино като на кино

"Не можеш да гледаш една мащабна продукция на лаптоп, с ниско качество, със субтитри, които някой е "превел на коляно", с неясни граматически и езиковедски познания. Нещо е сдъвкано и изплюто...", коментират Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър

Дейвид Гарет: ICONIC е пътуване през времето и историята на музиката

Прочутият цигулар идва за два концерта у нас

Министърът на културата пред Dir.bg: С моя екип направихме първите, но много важни стъпки

Кръстю Кръстев разкрива направеното през мандата му като културен министър и назовава дългосрочните цели на министерството

Режисьорът Никола Бошнаков: "Моят чичо Любен" е доказателство, че за духа окови няма!

"Любо винаги се обличаше в дрехи, така че да е част от експозицията, канеше клошари за по една-две бири, които да са живата част от изложбата заедно с инсталациите с триизмерни фигури и картините", разказва режисьорът за финисажите на художника Любен Стоев