Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дейвид Гарет пред Dir.bg: Животът ми досега е завладяващо препускане с увеселително влакче

СВЕТОВНИ ВИРТУОЗИ

Дейвид Гарет пред Dir.bg: Животът ми досега е завладяващо препускане с увеселително влакче

"Надявам се още много години да се забавлявам с музиката и хората да ме гледат как правя това", казва големият цигулар

Снимки: ©ChristophKöstlin STUDIO, ©Jörg Kollenbroich, ©Wioletta Janoschek/Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

Още

Концертът на Дейвид Гарет с нова локация

Концертът на Дейвид Гарет с нова локация

Легендарният Йехуди Менухин го нарича "най-великият цигулар на своето поколение". Детството му е белязано от желязна дисциплина и ежедневна работа. Едва 10-годишен вече е на сцената с най-големите световни оркестри и диригенти.

Малко по-късно се освобождава от усмирителната риза на класическата музика, изграждайки мостове между нея, попа и рока, за да се превърне в един от най-знаменитите и обичани музиканти на нашето време.

С Дейвид Гарет разговаряме за кумирите, за разголването на душата на сцената, за важното в живота, за мечтите.

Купи билет

Дейвид Гарет в едно специално интервю за Impressio преди концерта му на 30 август на стадион "Юнак" в София:

Снимка: ©ChristophKöstlin STUDIO

- Дейвид, на концерта в София ще споделите музиката от последния си албум, oзаглавен "ALIVE - My Soundtrack", обещавате ни да чуем саундтрака на Вашия живот. Оставяте ни в очакване на нещо много лично и съкровено... Ако трябва да дадете "заглавие" на живота си досега, какво ще бъде то?

- Завладяващо препускане с увеселително влакче. (Смее се.)

Дейвид Гарет (Снимка: ©Pedro Becerra)

Още

Дейвид Гарет издаде нов сингъл с прочутия Андреа Бочели

Дейвид Гарет издаде нов сингъл с прочутия Андреа Бочели

- По време на пандемията сте преживели, като всеки от нас, различни емоции. За артистите това беше особено труден период. Какво няма да забравите никога от тези ужасни дни?
- Аз съм човек, който винаги запазва позитивното си мислене. Така че знаех, че ще намеря време за много проекти - например, да напиша автобиография.

Започнах да пиша концерт за пиано, нещо, което винаги съм искал да направя през последните няколко години. Започнах работа върху нов класически албум, който предстои да излезе в края на годината.

Казва се "Iconic" и ще бъде издаден от Deutsche Grammophon.

Снимка: ©Moris Dallini

Направих и музикална книга - това са версии за пиано и цигулка на целия саундтрак, така че трябваше да редуцирам оркестъра и да преаранжирам всичко за пиано и цигулка. Буквално бях ужасно зает. Вероятно най-натовареният период от живота ми беше по време на пандемията.

Аз просто не мога да стоя на едно място, а имаше толкова много неща, които исках да направя през последните десет години и сега намерих достатъчно време за тях.

Купи билет

- Музиката ли беше "спасителният пояс" за Вас по време на локдауна? Как пишехте музиката си? Какви истории ще ни разкажете?
- Не, не бих казал, защото в крайна сметка аз съм млад човек и не се чувствах в истинска опасност. Разбира се, осъзнавах цялата ситуация, но това беше някаква възможност да си поема дъх и в крайна сметка дори да изляза от нея с положителни нагласи.

Свирил съм на толкова много концерти в живота си, така че това за мен беше прекрасна творческа почивка, която ми даде възможност да се отдам на нови проекти, които ще развълнуват хората.

Дейвид Гарет (Снимка: ©ChristophKöstlin STUDIO)

- Как посреща публиката досега по време на турнето Вашите изповеди?
- Е, те не са съвсем като изповеди, не е като да отидеш на църква. Да, аз разголвам душата си музикално, ако това имате предвид, но всъщност го правя още от дете

В крайна сметка това шоу е предназначено да отдаде почит на живота, да събира хората и те да се наслаждават на страхотна музика, да се забавляват, да забравят за проблемите си, да загърбят тревогите от пандемията и просто да купонясват.

Снимка: ©Jörg Kollenbroich

- Мадона Ви нарича "Брад Пит на класическата музика", а Стинг казва, че има само един човек, който може на един концерт да изпълни еднакво виртуозно и Вивалди, и AC/DC и това е Дейвид Гарет. Как приемате тези суперлативи?
- Всъщност, чувствам се много смирен и се опитвам да отговоря на тези коментари всеки шибан ден, като работя упорито и, знаете ли, отделям повече време от много други хора.

Искам да кажа, че това е тайната на успеха - работете повече от всеки друг около вас.

- От кои музиканти сте се учили? Кои са Вашите кумири?
- Те са много - музиканти, диригенти, пианисти, виолончелисти... Твърде много са, за да ги назова, но все пак: Ицхак Пърлман, Ростропович, Зубин Мета, Абадо, Синополи, Кристоф Ешенбах, Ида Хендел, Айзък Стърн, Менухин...

Имах късмета да работя с толкова много прекрасни музиканти и това бе възможно най-доброто образование.

Дейвид Гарет (Снимка: ©Pedro Becerra)

- Британският режисьор Бърнард Роуз Ви покани за ролята на Николо Паганини във филма си "Цигуларят на дявола"... Вие ли бяхте единственият му избор? Имаше ли и миг, в който се поколебахте дали да приемете?
- Ами, всъщност беше обратното. В началото аз започнах целия този проект (смее се) и едва след това потърсихме режисьор, който да му даде живот.

Така че в самото начало нямаше опция за бедния Бърнард Роуз. Ха-ха-ха!

Снимка: ©Wioletta Janoschek

- Доколко познавахте Паганини преди филма, и промени ли се нещо след това?
- Всеки цигулар познава биографията на Паганини и музиката му. Ако си добър цигулар и изобщо добър музикант, ти си учил за него, така както си чел биографиите на Моцарт, Бетовен, Брамс, Бах...

Това е част от музикалното ти образование, а ако си цигулар - няма как да не знаеш за Паганини. Може би не знаеш всичко, но все пак...

Снимка: ©Jörg Kollenbroich

Аз съм човек, който всъщност обича да знае всичко, така че вече бях добре подготвен, още преди дори да си помисля за ролята.

- "Цигулар на Дявола" като комплимент ли го приемате, няма ли нещо зловещо в такова определение?
- Знаете ли, това е нещо като Краля на попа, нещо като Елвис - Краля на рока. Днес всички музиканти получават идентичност, благодарение на медиите.

И така, Паганини е бил прекрасен, феноменален гений на цигулката, но не по-малко гениален, за да постигне своята слава и да превърне себе си в мит.

Дейвид Гарет (Снимка: ©ChristophKöstlin STUDIO)

- През 2008 г. подобрявате Рекорда на Гинес, като изсвирвате "Полетът на бръмбара" на Римски-Корсаков за 1 минута и 5 секунди. Има ли нещо, което да не можете да изсвирите с цигулката си?
- Мисля, че ако си цигулар, трябва да можеш да свириш всичко страхотно. Ако не можеш, по-добре отиди да репетираш усилено в продължение на часове или седмици, за да го изсвириш с лекота.

Или можеш да свириш, или не. От теб зависи.

Още

Дейвид Гарет: Чувствам се благословен да имам такива мотивиращи моменти в моя живот

Дейвид Гарет: Чувствам се благословен да имам такива мотивиращи моменти в моя живот

- Каква е следващата стъпка нагоре за един виртуоз като Вас?
- Музикалността и оркестралността са неща, които винаги развиваш.

Винаги има различни гледни точки, винаги намираш нови неща, променяш се личностно и узряваш, ставаш по-мъдър или по-красноречив. Не само по начина, по който говориш и се държиш, но и по начина, по който подхождаш към музиката.

Дейвид Гарет (Снимка: ©Wioletta Janoschek)

- Кое е най-ценното в живота за Вас?
- Здравето!

Както и да имаш страхотни приятели и да осъзнаваш красотата на живота всяка минута.

Дейвид Гарет (Снимка: ©Pedro Becerra)

Още

Експлозия в "Армеец": Цигуларят на дявола се поклони пред българската публика

Експлозия в "Армеец": Цигуларят на дявола се поклони пред българската публика

- Каква е мечтата Ви оттук нататък?
- Надявам се още много години да мога да се забавлявам с музиката и хората да ме гледат как правя това.

- Какви са впечатленията Ви от българската публика при предишното Ви гостуване? С радост ли се връщате при нея?
- О, абсолютно!

Шоуто миналия път беше прекрасно и всички, които са били там и са се наслаждавали със сигурност трябва да са готови за новото, защото определено имахме време да създадем нещо още по-вълнуващо.

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Купи билет

Билети за вълнуващия концерт под откритото небе на 30 август на стадион "Юнак" в София могат да бъдат закупени в мрежата на Ивентим в цялата страна и онлайн на цени от 85 лв. до 185 лв.

Всички билети важат без необходимост от презаверяване за новата локация на концерта.

Дейвид Гарет е роден в Аахен, Германия, от брак между американка и германец. Започва да се учи да свири на цигулка на 4-годишна възраст, а на 10 години вече изнася концерти. На 13 години подписва договор като артист на "Deutsche Grammophon", концертира и прави звукозаписи на произведения от Моцарт, Паганини и Чайковски. На 16 години е солист на Симфоничния оркестър на Берлинското радио.

Снимки: ©ChristophKöstlin STUDIO, ©Jörg Kollenbroich, ©Wioletta Janoschek/Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

През 1997 г., когато е 17-годишен, постъпва в Кралския музикален колеж в Лондон, но година по-късно заминава за Ню Йорк, където продължава образованието си в Джулиърд скул. Завършва без никаква финансова подкрепа от родителите си, работейки най-различни неща, сред които фотомодел и чистач на училищните тоалетни (защото тази работа се е заплащала най-добре на студентите).

Дейвид Гарет е ненадминат експериментатор и кросоувър творец, който смесва различни стилове чрез плавен преход от класиката към модерността - поп и рок хитове, джаз стандарти, ритъм енд блус, с което успява да спечели за класическата музика млада аудитория. 

Още

Дейвид Гарет пристига в София с новото си световно турне "UNLIMITED – LIVE"

Дейвид Гарет пристига в София с новото си световно турне "UNLIMITED – LIVE"

Още

Дейвид Гарет направи сърдечно видео-послание към българските си фенове

Дейвид Гарет направи сърдечно видео-послание към българските си фенове

Още

 "Цигуларят на дявола" Дейвид Гарет идва в България

"Цигуларят на дявола" Дейвид Гарет идва в България

Още

Обратното броене до концерта на Дейвид Гарет в Арена Армеец на 29 септември започна

Обратното броене до концерта на Дейвид Гарет в Арена Армеец на 29 септември започна

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

That's Not All Folks! - или една бизнес история за кино като на кино

"Не можеш да гледаш една мащабна продукция на лаптоп, с ниско качество, със субтитри, които някой е "превел на коляно", с неясни граматически и езиковедски познания. Нещо е сдъвкано и изплюто...", коментират Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър

Дейвид Гарет: ICONIC е пътуване през времето и историята на музиката

Прочутият цигулар идва за два концерта у нас

Министърът на културата пред Dir.bg: С моя екип направихме първите, но много важни стъпки

Кръстю Кръстев разкрива направеното през мандата му като културен министър и назовава дългосрочните цели на министерството

Режисьорът Никола Бошнаков: "Моят чичо Любен" е доказателство, че за духа окови няма!

"Любо винаги се обличаше в дрехи, така че да е част от експозицията, канеше клошари за по една-две бири, които да са живата част от изложбата заедно с инсталациите с триизмерни фигури и картините", разказва режисьорът за финисажите на художника Любен Стоев