Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Знаете ли коя е най-записваната опера на Вагнер?

ИГРА НА IMPRESSIO

Знаете ли коя е най-записваната опера на Вагнер?

Въпросът в Играта на Impressio тази седмица е на маестро Найден Тодоров - директор на Софийска филхармония.

Още

Диригентът Найден Тодоров: В изкуството няма място за изрази като "най-добър"

Диригентът Найден Тодоров: В изкуството няма място за изрази като "най-добър"

Регламент на играта:

Първите двама участници, посочили правилния отговор на въпроса на нашата фейсбук страница, печелят:

По една двойна покана за концерта на Софийската филхармония, със солист изключителното сопрано Сера Гьош, под палката на диригента Герит Присниц, от цикъла "Човешкият глас" на 22 март, от 19 часа, в зала "България".

Наградата се осигурява от нашите партньори от Софийската филхармония.

Играта е активна в периода от 6 - 11 март 2018 г.

Имената на победителите ще бъдат обявени тук.

Играта на Impressio приключи! Верен отговор - "Тристан и Изолда". Победители тази седмица са: Петър Симеонов и Дивна Семинова. Наградите могат да бъдат получени на Служебния вход на Софийска филхармония, на ул. "Бенковски" 1, след 13 март.

Добре дошли в официалната фейсбук страница на Impressio! Успех!

Повече за концерта на Софийска филхармония на 22 март:

На 22 март в зала "България" дебют на Софийска сцена ще направи Сера Гьош, наричана от почитателите си "стилен подарък от Виена". Заедно със Софийската филхармония и маестро Герит Присниц тя ще представи фрагменти от опери на Рихард Щраус и Рихард Вагнер. След публиката в Рим, Бон, Торонто, Южна Корея, Русия, Израел, Истанбул, Мюзикферайн, Концертхаус и Щатсопер, любителите на операта в София също ще могат да се насладят на един забележителен глас в програма за големи артисти.

На 10 години Сера Гьош забавлява близките си, като имитира много успешно оперно пеене. На 16 смята операта за старомодна и скучна и мечтае да стане актриса. Семейството и учителите обаче са убедени в музикалния й талант и тя завършва Университета за изящни изкуства "Мимар Синан" в Истанбул, след което получава бакалавърска степен във Виенската консерватория (2011). Дебютира в ролята на Лейла от операта "Лейла и Меджун" от Ялчън Тура в Истанбулския театър. Гастролира в ролята на Констанца от "Отвличане от сарая" на Моцарт в театрите в Люксембург, Антверпен, Манхайм. Участва като Аделе в "Прилепът" на Й. Щраус в състава на Виенската държавна опера в спектакли в Тайван и Южна Корея. Изпълнява сопрановите партии в кантатни и ораториални произведения (в Анкара, Истанбул, Виена, Бон и Рим).

От 2012 до 2017 изнася ежегодни концерти в Златната зала на Виенската Мюзикферайн, в Голямата зала на Концертхаус - Виена, на сцената на Виенската щатсопер. През 2014 концертира в Канада, Русия, САЩ (с концерти в Линкълн център в Ню Йорк).

В периода 2012-2015 С. Гьош е солистка на Виенската Фолксопер, след което преминава на свободна практика. Сера Гьош е известна на българската публика от участията си през последните два сезона на сцената на Варненската опера в ролята на Виолета из оп. "Травиата" на Верди. Паралелно с това през 2016 тя концертира в Бостън, Ванкувър, Вашингтон, Ню Йорк, Монреал, Торонто, Виена, Баден Баден, а през 2017 изнася концерт с Моцартови арии и дуети, изпълнява песни на Райнхолд Глиер със Словенския филхармоничен оркестър.

Почитателите я наричат "стилен подарък от Виена", а критиците предричат бляскава кариера. Сера гостува в София за първи път с амбициозна програма: със Софийската филхармония и маестро Герит Присниц тя ще представи фрагменти от оперите "Саломе" и "Електра" на Рихард Щраус и "Тристан и Изолда" от Рихард Вагнер.

Роденият в Бон диригент Герит Присниц дирижира "Легенда за Йосиф" на Рихард Щраус във Виенската държавна опера, "Танхойзер" на Рихард Вагнер в театър "Кемниц", произведения на Берлиоз, Моцарт, Пучини, Офенбах и Щраус във Виенската Фолксопер, както и симфонични концерти в Дортмунд (Германия), Улсан (Южна Корея) и София през 2017/2018. Дирижира спектаклите на "Албърт Херинг", "Русалка", "Прилепът", "Кармен", "Хофманови разкази", "Чудният театър" (Х.В.Хенце), "Танц около Св. Стефан" (Ернст Кшенек) и др.

От 2011 г. той е художествен ръководител на Виенска академична филхармония (WAPH) с редовни концерти в Мюзикферайн и Концертхаус. Осъществява записи за SONY Classical и Unitel.

Герит Присниц е възпитаник на Моцартеума в Залцбург при Денис Ръсел Дейвис и Карл Кампер. Дирижира в театъра в Ерфурт (2001-2006), в Токио и Нагоя, в Линц, Грац, Люцерн, Марибор, Болоня, Бари, Есен, Мюнхен, Нюрнберг и др. 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пол Сезан: Искам да покоря Париж с ябълки и моркови

Проверете знанията си за "бащата" на постимпресионизма

Знаете ли кой е художникът на болката?

Проверете знанията си за Хосе де Рибера

Проверете знанията си с Impressio

В първата седмица от новата година имаме за вас въпроси от различни сфери на културата

Забавна коледна викторина ви чака тук!

Проверете знанията си с Impressio

Знаете ли кой е бащата на абстрактното изкуство?

Проверете знанията си за Паул Клее