Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вивиан Лий и Лорънс Оливие - 20 години голяма, но трагична любов

ЖИВОТ КАТО НА КИНО

Вивиан Лий и Лорънс Оливие - 20 години голяма, но трагична любов

Актрисата се лекува в психиатрична клиника и умира от туберкулоза

1 юни 1949 г. Английският актьор Сър Лорънс Оливие (1907-1989) помага на съпругата си актрисата Вивиън Лий (1913 - 1967) да привлече клиенти на парти в театрална градина (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Една от най-красивите двойки в елитното общество на световните знаменитости, несъмнено са актьорите Вивиан Лий и Лорънс Оливие. Тяхната любов се ражда на сцената и се разгаря в бурна страст в реалния живот. Съдбата на тази любов, обаче, не е с хепи енд - двамата минават през много изпитания на чувствата си и в крайна сметка се разделят.

Двамата са една от най-красивите двойки в Холивуд

Вивиан Хартли /арт. псевдоним - Лий/ е още начинаеща актриса, когато за пръв път вижда Лорънс Оливие на сцената - той играе Ромео в класическата трагедия "Ромео и Жулиета".

Тя е поразена от красотата и таланта му. Започва да посещава всички театрални постаановки, в които той играе, и скоро си дава сметка че именно той е мъжът, за когото е мечтала. Нищо, че вече е омъжена за успешен адвокат и двамата имат малки деца. Лорънс Оливие също бил женен - за актриса, и имал син.

Вивиан и Лорънс - винаги заедно

След едно представление, Вивиан не се сдържа, намира Лорънс Оливие зад кулисите и му изказва своето възхищение. Красивата й външност го заинтригувала и той решил да отвърне на жеста й, като посети театрално представление с нейно участие.

Вивиан Лий

Още

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Гледал я в постановката "Маската на добродетелта". Между двамата се завързват приятелски отношения, срещите им зачестяват.

Приятелството се превръща в любов на снимачната площадка на филма "Пламъци над Англия", където актьорите играят двойка влюбени. Скоро страстта им се пренася и в живота - те постоянно са заедно, обявяват публично връзката си и молят съпрузите си за развод.

Съпрузи в живота и конкуренти в професията

Още

Джейн Фонда - Вечната Амбър на Холивуд - на 80

Джейн Фонда - Вечната Амбър на Холивуд - на 80

Брачните им половинки били шокирани и отказват. За отмъщение прибират и децата им със себе си. Но макар по този начин щастието им да не е пълно, Вивиан и Лорънс заживяват заедно. Особено отрицателно се отнасяла към съжителството им майката на Вивиан - яростна католичка.

Скоро двамата влюбени трябва да се разделят заради професионалните си ангажименти: Лорънс е поканен за ролята на Хитклиф в "Wuthering Heights" и заминава за Америка. Вивиан остава в Англия и безумно тъгува за него. Затова бързо решава да го последва.

Лорънс Оливие

По онова време в Щатите върви кастингът за ролята на Скарлет О,Хара в екранизацията на "Отнесени от вихъра". Прослушани са над 1400 млади актриси. По-късно Вивиан Лий ще каже, че усещала в себе си странна увереност, че ролята й принадлежи? - И действително се случва точно така - получава я.

Нейната популярност го поставя в сянката й...

Лорънс не одобрява участието й във филма. Вероятно от ревност, или пък защото снимките са твърде изтощителни и отнемат цялото време на Вивиан.

Всички жертви, обаче, се оправдават от колосалния успех на филма и световната популярост на Вивиан Лий като актриса от голям мащаб. Тя получава "Оскар" за най-добра женска роля и става много търсена актриса.

Щастливи заедно

Още

Да си спомним за Хичкок

Да си спомним за Хичкок

Лорънс преживява успеха й не много възторжено. Според някои е завиждал на славата й с егоцентризма на актьор, според други я е ревнувал от всички, включително и от... екрана. Все едно, вместо да се радва на успеха на Вивиан, той започнал открито и публично да изразява неодобрението си.

Вивиан имала свое мнение за всичко това и то ни най-малко не засенчило любовта й към Лорънс. И когато бившите им съпрузи най-сетне се съгласили да им дадат развод, двамата се женят. Сватбата им е повече от скромна - те двамата и двама техни приятели, в качеството на свидетели.

На скромната им сватба

Още

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Няколко месеца след сватбата, Вивиан Лий изиграва главната роля във филма "Мостът на Ватерло", а Лорънс Оливие получава главната роля във филма на Алфред Хичкок "Ребека". Всичко изглежда гладко, но всъщност не е - Лорънс се дразни от успехите на Вивиан.

1956 г. Заедно с Мерилин Монро и съпругът й Артър Милър на летището в Лондон. Монро участва във филма на Лорънс Оливие "Принцът и танцьорката" (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

След немного време двамата съпрузи се снимат заедно в "Лейди Хамилтън". Някои критици наливат масло в огъня, като отбелязват, че Вивиан е "по-добра от съпруга си". Лично Уинстън Чърчил гласно изразява удовлетворението си от нейната игра и кани съпрузите на гости. В резултат на това приятелство, Лорънс Оливие получава рицарско звание, а Вивиан - титлата "лейди".

Публиката ги обожава, критиката го атакува

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

Вивиан и Оливие влагат средства в собствена постановка на "Ромео и Жулиета", като символичен знак за тяхната любов. Публиката обаче не харесва постановката, а критиката е направо безпощадна в негативните си оценки. И отново отбелязват играта на Оливие като "слабовата".

Това несъмнено е прояждало отвътре отношенията между двамата. Лорънс Оливие чувствал, че славата на жена му го превръща в нейна сянка и се дразнел от това. Започнал да охаднява към Вивиан, а тя усещала това. Все по-често изпадала ту в депресия, ту в скандалджийски изблици. И това стигало до ушите на пресата.

За да реабилитират връзката си като хармонична, двамата съпрузи решават да заминат на пътешествие в Нова Зеландия и Австралия. Желанието им било да скрепят връзката си, но отношенията им така и не се поправят. Постоянните "изяснявания" ги уморили до степен на досада един от друг.

След завръщането им в Англия, Вивиан се разболява от туберкулоза. Докторите й препоръчват покой, но Вивиан не се отказва да работи - посотянно повтаря, че работата е нейният живот.

Заедно на сцената, на екрана и в реалния живот

Започва да взима психотропни препарати, които още повече разбиват психиката й. Развива маниакално-депресивен синдром. С часове можела да седи на едно място с поглед в нищото, а после скачала с трескав поглед от мястото си и искала незабавно да тръгне нанякъде. Зачестяват пристъпите й на истерия и ярост. След всеки пореден скандал, дълго се самообвинявала и плачела.

Тя се надявала, че един ден той ще се върне при нея... (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Психическата й нестабилност става все по-видима. Веднъж поискала да скочи от самолета. Лорънс настоявал Вивиан да се лекува в психиатрича клиника, но тя отказвала с думите, че нейното здраве зависи от неговата любов. Самият той, обаче, вече трудно издържал на истеричните й пристъпи и започнал да се отегчава от нея.

Снимките във филма "Трамвай "Желание" донасят на Вивиан Лий втори "Оскар". Но радостта от успеха съвпада с един от най-тежките периоди на болеста й и на отношенията й с Лорънс. Самата й героиня във филма - Бланш, също страда от психично разстройство. Вероятно Вивиан е могла да се "види" за малко отстрани и това се е отразило на самооценката й. Доколкото изобщо е осъзнавала реалното си психично здраве, Вивиан Лий дълбоко и самотно е страдала.

Вивиан Лий и Лорънс Оливие (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Болката в душата й се е наслагвала постепенно във времето. Актрисата преживяла два аборта, а неистово искала да дари любовта на живота си с наследник!..

През 1953 г. вече се налага Вивиан да постъпи в психиатрична клиника, където й прилагат електрошок. След завръщането си оттам тя е като друг човек - меланхолича жена с измъчен вид и празен поглед. Става все по-затворена в себе си. Тя вече не е онова момиче, в което се влюбил Лорънс!..

В постоянна битка за любовта

Още

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Трагичната история на Зелда и Скот Фицджералд

Той не иска да продължи това. Захваща роман с начинаещата актриса Джоан Плоурайт и през 1960 г. подава молба за развод с Вивиан, като й поднася джентълментски жест - подарява й "Ролс-Ройс".

Вивиан Лий му дава развод, но продължава да "живее" с него. Любовта не напуска сърцето й. Актрисата изцяло се посвещава на работата си. Единствената й утеха била надеждата, че един ден Лорънс ще се върне при нея.

Лорънс Оливие - възрастен и скърбящ за Вивиан

Туберкулозата, обаче, обрича бъдещето й. Болестта прогресира и дотолкова влошава физическото й състояние, че Вивиан Лий умира след простуда през 1967 г.

Лорънс Оливие се жени за Джоан и преживява своята голяма любов Вивиан Лий с цели 22 години. В последните години от живота си гледал филмите с нея и плачел.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Луис Бунюел: Необходимостта да се яде не оправдава проституцията в изкуството

Навършват се 40 години от смъртта на един от най-големите реформатори в киното

Обсесивният гений Стенли Кубрик

95 години от рождението на неподражаемия американец Стенли Кубрик, живял през повечето време от живота си във Великобритания

Джейн Бъркин: Най-емблематичната парижанка сред англичанките

Джейн Бъркин, муза на краля на френския шансон Серж Генсбур, почина в неделя на 76 години

Кости от черепа на Бетовен бяха върнати във Виена

Експертите се надяват 10 фрагмента, дарени от американски бизнесмен, да им помогнат да уточнят причините за глухотата и за смъртта на гениалния композитор

Музей, посветен на италианския тенор Карузо, отвори врати в Неапол

Роденият през 1873 г. певец и неговата международна кариера са в центъра на малък музей, помещаващ се в Кралския дворец на Неапол, който беше отворен за посетители в сряда

Филмовият фестивал във Венеция ще отдаде почит на Джина Лолобриджида

На 29 август на традиционното въвеждащо събитие на остров Лидо ще бъде показан 27-минутен късометражен филм на Орсън Уелс, озаглавен "Портрет на Джина"