Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Великият и непоносим Айнщайн

СТРАННОСТИТЕ НА ГЕНИИТЕ

Великият и непоносим Айнщайн

Геният бил лишен от всякакви морални задръжки в отношенията си с жените

Велик учен и непоносим съпруг

Алберт Айнщайн е признат за един от най-големите умове на планетата. Определението гений не звучи пресилено по отношение на него.

В същото време, по сведения на съвременниците му от по-близкото му обкръжение, ученият бил непоносим за домашните си. Отличавал се с тежък и труден характер и да се съжителства с него не било никак лесно. И на двете му съпруги им се наложило да търпят неговата взискателност, непостоянство, и направо казано - неморалното му отношение към брака. Всичко това, разбира се, се оправдавало в обществото с обяснението, че Айнщайн е "необичаен" човек - гений.

Странностите му се възприемали като качества , присъщи само на гениите

Още

Продадоха цигулката на Алберт Айнщайн за 520 хиляди долара

С първата си съпруга Айнщайн се запознал като ученик в Цюрихския политехникум. Милева Марич била тогава на 23 години, а той на 17.

Родителите на Айнщайн били категорично срещу този брак, но той от малък не се съобразявал с чужди съвети - дори и с тези на родителите си.

"Аз загубих разсъдъка си. Умирам от любовен плам и страст. Възглавницата, върху която спиш, е стократно по-щастлива от моето сърце. Ти идваш при мен нощем, но за съжаление, само в съня ми!...", пише влюбеният Айнщайн в писмо до бъдещата си съпруга Милева Марич през 1901 г.

Милева Марич и Алберт Айнщайн

Още

Айнщайн се "прероди" в 23-годишна кубинка

Тези признания, обаче, не траяли много време. Милева му родила дъщеря преди официалната им сватба, и Айнщайн без всякакво угризение й предложил да дадат детето за осиновяване от техни бездетни роднини?!?

Фактът, че Айнщайн има дъщеря, родена през 1902 г., става известен едва през 1997 г., т.е близо век по-късно, от едни писма на Айнщайн, попаднали за продажба в аукцион.

Алберт Айнщайн с първото си семейство

Още

Геният на гениите Айнщайн кремиран без... мозъка си?

Чудно, че след такава чудовищна жертва от страна на Милева Марич - да се прости с първородната си рожба заради Айнщайн, родиелите й не й забранили да се омъжи за него?...На всичкото отгоре, вместо да се чувства виновен, кандидат младоженецът поставил предбрачни условия на бъдещата си съпруга:

"Ако искаш брак, ти трябва да се съгласиш на условията ми, заявил геният на бъдещата си първа жена. Първо, трябва да се грижиш за облеклото ми и леглото ми; три пъти на ден ще ми носиш храна в кабинета; ще се откажеш от всички лични контакти с мен, с изключение на онези, които изисква приличието в обществото; винаги когато те помоля за това, ще напускаш спалнята и кабинета ми. И ти ще вършиш всичко това, без дума на протест, и без да очакваш от мен каквато и да е проява на чувства!"

Айнщайн с първата си съпруга Милева Марич, 1903 г.

Още

Съпругата на проф. Рентген се страхувала от откритието му

Колкото и да е чудно, Милева Марич приела безпрекословно предбрачните условия на Айнщайн и ги спазвала до края на брака им.

През 1904 г. им се родил син Ханс Алберт.

Вторият им син - Едуард, роден през 1910 г., страдал от шизофрения и завършва живота си в психиатрична клиника.

Нито децата, нито брачният "манифест" на Айнщайн обаче, спасяват брака му от провал. С Милева Марич се развеждат официално през 1919 г. - пет години след като фактически вече били разделени.

Милева Марич и Алберт Айнщайн

Още

Писма от Алберт Айнщайн отиват на търг в Лондон

В духа на странните си предбрачни условия, Айнщайн приготвил и бракоразводни такива. Обещал на бившата си съпруга, че ще й даде Нобеловата си награда, когато я получи?!?

И за чест на Айнщайн, след време той изпълнява екстравагантното си обещание - когато става Нобелов лауреат, дава на бившата си съпруга Милева Марич 32 000 долара.

Не понасял да го безпокоят, когато работи в кабинета си

Още

Музата на Рубенс е втората му жена

Марич преживяла тежко развода си с Айнщайн.

Изпаднала в депресия от раздялата им, докато самият той само три месеца след развода им, се оженил отново - за своята братовчедка Елза.

Алберт Айнщайн - вляво с Марева Милич, вдясно - с Елза

Айнщайн й бил благодарен за нейните грижи по време на негово боледуване и така се размекнал, че дори се съгласил да осинови двете деца на Елза от предишния й брак.

Айнщайн с втората си съпруга Елза

Още

Тя е била музата на 9 талантливи мъже

В първите години на втория брак на Айнщайн, в семейството царяла истинска идилия, поддържана от отстъпчивата Елза. Самият Чарли Чаплин, който им гостувал, я описва така:

"От тази жена с квадратна фигура лъха такава жизнена сила! Тя откровено се наслаждава на величието на съпруга си и дори не прикрива ентусиазма си да го хвали!"

Айнщайн и Елза

Още

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Традиционните семейни устои, обаче, били чужди на характера на великия учен. Неговата природа била като разрушителна сила, която не търпи хармонията. Самият Айнщайн признава това в едно изказване за свой приятел:

"Мен ме възхищаваше неговата способност да живее дълги години в съгласие с жена си - тази задача аз на два пъти се опитах да реша, и два пъти се провалих".

Айнщайн, с втората си съпруга Елза и доведената си дъщеря Марго

Иначе, Айнщайн бил силно любвеобилен, и в своите многочислени увлечения не знаел никакви морални ограничения. Той постоянно имал някакви връзки с жени. Сдобил се с любовница още на първата седмица след сватбата си с Елза. Някои от любовниците си нагло водел на гости в дома им. Въпреки това, бракът му с Елза просъществувал до смъртта й през 1936 г.

Алберт и Елза Айнщайн, 1922 г.

Айнщайн умира почти две десетилетия след нея - на 18 април 1955 г.

Обичал да се усамотява в кабинета си

Еми МАРИЯНСКА

1/1

Велик учен и непоносим съпруг

Алберт Айнщайн - вляво с Марева Милич, вдясно - с Елза

Милева Марич и Алберт Айнщайн

Милева Марич и Алберт Айнщайн

Айнщайн с първата си съпруга Милева Марич, 1903 г.

Алберт Айнщайн с първото си семейство

Не понасял да го безпокоят, когато работи в кабинета си

Айнщайн и Елза

Айнщайн, с втората си съпруга Елза и доведената си дъщеря Марго

Обичал да се усамотява в кабинета си

Алберт и Елза Айнщайн, 1922 г.

Айнщайн с втората си съпруга Елза

Странностите му се възприемали като качества , присъщи само на гениите

Календар

Препоръчваме ви

Берта Моризо - единствената жена-художник в "бандата на Мане"

Едуар Мане е влюбен в нея, но тя избира брат му Йожен

Книга уличава Коко Шанел в държавна измяна

Модната икона била арестувана след края на Втората световна война, но не я осъждат

Музей за "другото" лице на Казанова

Легендарният прелъстител е и талантлив писател

555 дни зад решетките превръщат Пол Верлен в "Принц на поетите"

Под въздействието на алкохола, "прокълнатият поет" прострелва любовника си Артюр Рембо в ръката

Академик Кауфман - мистерията на таланта

Почина един от най-ревностните пазители на българския фолклор