Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Потомъкът на Петко Страшника, който отнесе тихата болка със себе си

НЕЗАБРАВИМИ ЛИЧНОСТИ НА БЪЛГАРИЯ

Потомъкът на Петко Страшника, който отнесе тихата болка със себе си

20 години от смъртта на Андрей Чапразов

Снимки: Архив "Dir.bg"/Колаж: Юлиян Илиев

Един от най-големите и незабравими български актьори - Андрей Чапразов, почина на 23 август 1999 година. Навършиха се две десетилетия, откакто той напусна нашето общество, българската театрална сцена и киното ни.

На 15 февруари т.г. в град Оряхово се отбелязаха 99 години от рождението на Андрей Чапразов и 121 години от рождението на друг именит съгражданин на актьора - композиторът Дико Илиев.

Тържеството на площада през февруари т.г., посветено на видните оряховчани Дико Илиев и Андрей Чапразов /Снимка: Център за културно историческо наследство, Оряхово/

Оряховчани отбелязаха годишнините тържествено. На площад "Дико Илиев" духовият оркестър при НЧ "Надежда 1871"  Юбилеен марш и хората "Михайловградско хоро", "Игривата циганка" и "Дунавско хоро" и поднесоха пред барелефите на Дико Илиев и Андрей Чапразов  венци и цветя. 

Почит пред барелефа на Андрей Чапразов /Снимка: Център за културно историческо наследство, Оряхово/

Чапразов е роден на 16 февруари 1920 г. в Оряхово. По майчина линия е потомък на чорбаджи Петко Страшника - прототип на бащата на Ботевия Чавдар войвода от поемата "Хайдути".

За Петко Страшника има много легенди, част от които се позовават на реални събития. Едно от тях е, че чорбаджи Петко бил личен приятел на Дякона и е бил осъден на заточение в Диарбекир, откъдето успява да избяга.

В Центъра за културно историческо наследство: Да си спомним за Чапразов / Снимка: Център за културно историческо наследство, Оряхово/

Чорбаджията-патриот е истински екшън герой, като от филмите. На сал преминал река Тибър до Смирна, а оттам се качил на един кораб до Русия. Участвал в Руско-турската война под самарско знаме.

Паметникът на Петко Страшника в Тетевен /Снимка: Сайт на община Тетевен/

Синът му Петко Милев-Страшника става дядо на Андрей Чапразов - баща на майка му е.

И историята на майката е интересна. Леля Сетка била отгледана от чужда жена - благородна старица. Със съпруга си Михаил - бащата на Чапразов, Сетка се срещнала, когато той отишъл на работа в Оряхово.

Андрей Чапразов, като младеж

Михаил - бащата на Чапразов, бил сърцат човек, преминал през фронта на Първата световна война. Краят й посрещнал при Дойранското езеро, сред войниците. Спасил много войници по време на войната, а после станал фелдшер в Оряхово. Със Сетка им се родили две деца - дъщеря Милка и син Андрей. Но Чапразов-старши умира много млад - едва навършил 40, и майката Сетка остава вдовица. По онова време из селата около Оряхово върлувал тиф - самият Михаил се заразил от негови болни пациенти. Сетка останала сама да носи тежестта на семейството и да опази децата си от болести и глад.

Коравата българка все пак носела гена на Петко Страшника - била не само куражлия жена, но и любознателна и духовна. Забелязала, че синът й Андрей много хубаво рецитира и има желание да свири на китара. От вдовишката си пенсия спестявала, за да го прати да учи. Но така и парите не стигнали за другаде, освен за Духовната семинария.

В телевизионната постановка "Милионерът" на Павел Павлов

Андрей, само за да не скърши волята на майка си, се записал там, но изпитвал неудобство от расото. Така и не го надянал. Записва се в кадетския корпус на Военното училище, но и там не му харесва.

През 1939 г. кандидатства в Консерваторията с цигулка и го приемат. Лично проф. Обрешков му дал благословията си да следва. П овреме на следването си, Чапразов почнал да си изкарва пари за прехрана, като свири нощем по клубовете.

Преломна в кариерата му става 1941-ва, когато се явява на конкурс за театралната студия на Георги Стаматов в Музикалния театър. В журито били все знаменитости: Стефан Пейчев, Зорка Йорданова, Ружа Делчева, Ирина Тасева, Иван Димов, Константин Кисимов и други майстори на словото.

Андрей Чапразов в комедията на Володя Янчев "Топло", 1978 г.

Младият Андрей Чапразов замалко не се отказал да се яви пред толкова известни хора. Бил приготвил текст от "По жицата" на Йовков и си го "казал", но сам останал недоволен от изпълнението си. Не такова впечатление, обаче, оставил у журито - категорично го одобряват всички.

Явно професионализмът на тези хора "хванал" онова, което на изпита Андрей не могъл да им покаже. Оттам насетне той им доказва, че не са сбъркали.

С актрисата Мария Каварджикова в телевизионната постановка "Милионерът"

Изиграва незабравими роли в над 60 постановки на Народния театър и още много филмови роли в над 30 игрални филма. Върхът на таланта му според критиката, е ролята му на Сирано дьо Бержерак.

Андрей Чапразов умира от карцином на белия дроб на 23 август 1999 г. в София.

Андрей Чапразов и Георги Георгиев-Гец /Снимка: Архив "Dir.bg"/

През 1988-а е уволнен от театъра. Приема го тихо. За жалост, като повечето наши знаменити интелектуалци, не е удовлетворен и от т.нар. демокрация - отива си разочарован от ставащото в театъра и на културния ни фронт след 90-а. Бил толкова съсипан емоционално, че отказвал да се храни. Когато го намират бездиханен, в къщата му нямало и коричка хляб, разказва проф. Юлиан Вучков - един от най-големите фенове на актьора.

Андрей Чапразов във филмовата комедия "Топло", 1978 г.

А Чапразов не си отиде непризнат от официозите. Година преди да почине, получи награда за цялостно творчество от Съюза на артистите. Въпреки това, болката в душата му, постоянно го ядяла отвътре и той буквално се самоунищожавал физически, като отказвал да полага каквато и да е грижа за здравето си.

Барелефът на Андрей Чапразов в родното Оряхово /Снимка: Център за културно историческо наследство, Оряхово/

"У Андрей имаше нещо непокорно и насочено като самоунищожение към него самия... Изглежда по този начин той проявяваше характера на дедите си - нещо като съпротива на живот, който не харесва...", казва един колега и приятел на актьора от неговото поколение.

Поклон пред паметта на актьора и потомъка на горди българи, Андрей Чапразов!

Снимки: Архив "Dir.bg"/Колаж: Юлиян Илиев

Още

Отиде си актьорът Тодор Близнаков

Отиде си актьорът Тодор Близнаков

Още

Актьори от Народния театър играят в памет на Виолета Гиндева

Актьори от Народния театър играят в памет на Виолета Гиндева

Още

Млади пловдивски актьори с премиера на „Потъване”

Млади пловдивски актьори с премиера на „Потъване”

Още

Актьорите от "А сега накъде?" канят на специална среща-прожекция с вход "Свободен"

Актьорите от "А сега накъде?" канят на специална среща-прожекция с вход "Свободен"

 

 

Коментирай 10

Календар

Препоръчваме ви

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Вечно влюбеният Гьоте на 74 предложил брак на 17-годишна

190 години от смъртта на гениалния поет, философ и хуманист

Овидий умира в изгнание, прокуден от Рим по морални причини

Авторът на "Метаморфози" изгорил оригинала на поемата си

Документална изложба "Стоянка Мутафова - влюбена в театъра душа" - пред Народния театър

Събитието е с начало 25 март 2022 г. Експозицията е посветена на 100-годишнината от рождението на незабравимата актриса, съобщиха от Съюза на артистите в България (САБ)

Полският творец Лех Майевски получи Специалната награда на София филм фест

Полският поет, медиен артист, писател, филмов, театрален и оперен режисьор, композитор, художник и продуцент Лех Майевски представи най-новия си филм "Бриджит Бардо завинаги" пред публиката на София филм фест снощи