Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Монсерат Кабайе бе освен голям глас, и голям хуманист

IN MEMORIAM

Монсерат Кабайе бе освен голям глас, и голям хуманист

Певицата прие с достойнство присъда, въпреки големите си заслуги като благотворител

Светът загуби един невероятен глас и един невероятен човек - звездата на световната опера Монсерат Кабайе. За нея може да се говори много, но каквото и да кажат думите, то ще бъде слабо, в сравнение с музиката, която ни остави знаменитото сопрано. Изпълненията й ни караха да й се възхищаваме, респектираше ни с огромната мощ на нейния талант. И ще продължи да ни зарежда с енергията си и след смъртта й!...

Истинското й име е Мария де Монсерат Вивиана Консепсион Кабайе и Фолк. Родена е в Барселона на 12 април 1933 г., в семейството на обикновен фабричен работник. Още дете, обаче, е ясно че един ден ще бъде звезда. Гласът й е нейното богатство по рождение. Ще го усъвършенства в Консерваторията "Лисеу" в Барселона, откъдето ще излезе със златен медал за вокално майсторство.

Прочува се със своето белканто и интерпретациите си на роли от Росини, Белини и Доницети. А дуетът й с Фреди Меркюри остава в Златния фонд на музиката, като ярък пример за синкретизъм между музикалните жанрове и изпълнители.

Монсерат Кабайе дебютира през 1957 г., с ролята на Мими от операта "Бохеми". За няколко години разширява репертоара си с още сопранови роли.

През 1964 г. се омъжва за певеца Бернабе Марти, от когото ражда син - Бернабе, и дъщеря - Монсерат, която също като майка си е сопрано и продължава нейната ярка следа на оперната сцена.

Малцина знаят, че светът узнава за Монсерат Кабайе по една съдбовна случайност - разболява се певицата Мерилин Хорн, която трябвало да пее в "Карнеги хол" в Ню йорк , в операта на Доницети "Лукреция Борджия". Кабайе разучава ролята за месец, а изпълнението й се превръща в световна сензация. Вестник "Ню йорк таймс" я поставя на трето място в света след знаменитите Мария Калас и Рената Тебалди.

След това признание, най-големите оперни театри в света, като "Метрополитън", започват да канят Кабайе на сцената си. През 1969 г. певицата прави истински фурор с ролята си на Елизабета в операта "Дон Карлос", на сцената на "Арена ди Верона". В тази постановка Кабайе си партнира с вече утвърдените Пласидо Доминго и Пиеро Капучили. 10-хилядна публика става на крака, за да аплодира певицата и знаменитите й партньори.

През 1970 г. Монсерат Кабайе реализира една своя отдавнашна мечта - да пее в "Ла Скала".

Апогеят на кариерата й е през 1974 г., когато на най-големите оперни сцени в света тя прави една след друга, поредица от уникални роли в оперите "Аида", "Сицилианска вечерня", "Парижанката" и "Норма".

Това е най-щастливата й година като певица, и най-нещастната в личен план - в края на същата година лекарите се произнасят, че има рак на стомаха. Операцията е рискована, а животът занапред - неясна перспектива.

Тя, обаче, не изгубва чувството си за хумор и вместо да се окайва, окуражава близките си и публиката от болничното легло.

Бог явно чува молитвите на всички, които я обичат, и певицата не само оцелява, но продължава да работи със същия, и още по-голям ентусиазъм отпреди. Признава, че "урокът на съдбата и милостта на Бог" й дават сили да продължи с още по-голяма любов към изкуството и хората.

Животът я среща с Фреди Меркюри и двамата репетират в един хотел песента, която ще стане хит на всички времена - "Barcelona". Появява се и дуетният албум на двамата изпълнители, със същото име. Кабайе става любимка не само на феновете на оперната музика, но и на целокупната световна публика. Песента "Барселона" е призната от критиците за апотеоз на синкретизма в музикалните жанрове.

Монсерат Кабайе и Фреди Меркюри - дует, който се превърна в приятелство

Сингълът се превръща в химн на Летните олимпийски игри от 1992 г. в Барселона. През 1999 г. Кабайе изпълнява песента на финала на Шампионската лига на стадиона "Ноу Камп". Тогава гласът на Меркюри е пуснат на запис по нейна идея. След смъртта му, Кабайе винаги отказваше някой друг да изпълнява неговата партия. Това внася още един "щрих" към нейната личност, който респектира с почтеност и благородство.

 

Кабайе бе посланик на ЮНЕСКО и основател на фондация за подпомагане на нуждаещи се деца в Барселона. Участвала е в множество благотворителни дейности в цял свят. В Сарагоса, Испания, ежегодно се провежда конкурс, който носи нейното име. До последно певицата подготвяше майсторски класове и предаваше опита си на млади изпълнители.

Като не спира да работи почти до Края си, певицата постоянно бе заета с различни каузи за помощ на нуждаещи се.

Въпреки големия й принос за благотворителността в Испания, държавният съд я обвини в укриване на данъци, което нанесе тежък удар върху здравето й, но тя прие атаките и присъдата с достойнство. През декември 2015 г. съдът на Барселона осъди певицата на шест месеца затвор за измама и глоба в размер на 254 231 евро.

В залата на съда певицата е изслушана чрез видеовръзка, заради влошеното й здраве. Искреността й трогва много хора по света, получили помощ чрез благотворителните й каузи, но това не попречи на безпристрастния испански съд да я лиши от държавна помощ, като постанови певицата да плати и 72 хил. евро, като лихва върху просрочените задължения към държавата Испания.

Много вероятно не само възрастта и многото ангажименти, но и това събитие да спомогна за влошаване на здравето й. Монсерат Кабайе не показваше това пред публиката. Всички помним колко жизнерадостна бе при идването си в България, когато вече неофициално е знаела, че ще й бъде повдигнато обвинение.

Преди месец Кабайе постъпва в болница в Барселона, като официалното съобщение бе, че има проблеми със жлъчката. Всъщност, основното й заболяване бе свързано със сърцето.

Певицата почина на 6 октомври тази година в болницата, на 85 години.

В сърцата на публиката Монсерат Кабайе оставя неизлечима диря в оперното изкуство и болката по един от най-големите хуманисти на планетата.

А за нас, българите, остава поуката, как един от най-големите дарители на Испания, бе осъден безпристрастно за данъчно нарушение, и как осъдената Кабайе призна вината си и понесе с достойнство присъдата.

Монсерат Кабайе бе пример за работохолизъм и човечност. Тя бе истински феномен на световната оперна сцена. В годината на 80-годишния си юбилей певицата изнесе 25 концерта в много европейски столици, под бурните аплодисменти на публиката.

"Не мога да си представя да спра да пея", казваше оперната прима, и Бог чу молбата й - тя получи Неговата благословия да бъде ценена и обичана до смъртта си. А повече от сигурно е, че гласът й ще продължи да звучи и да "живее", чрез многобройните й записи. Както ще остане жив и споменът за нейното добро и отзивчиво сърце!

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Назад и на високи токчета, тя грабва "Оскар"-а в съревнование с Катрин Хепбърн

110 години от рождението на Джинджър Роджърс - неповторимата партньорка на Фред Астер

Жената, която разсекрети тайните на Пентагона и изгони Никсън от Белия дом

Издателката на "Вашингтон поуст" Катрин Греъм почина след нещастен случай преди 20 години

Откриха живи наследници на Леонардо

Италиански генеалози проследиха 14 живи наследници на ренесансовия гений