Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коя жена не иска да е като Джейн?!

ЗНАМЕНИТОСТИ

Коя жена не иска да е като Джейн?!

Холивудската звезда Джейн Фонда навърши 81

Без страх от възрастта...

На 21 декември т.г. американската актриса Джейн Фонда навърши 81. Видът й е толкова перфектен, че би й завидяла всяка жена. Американско списание затвърди тази оценка със заглавието "Коя не иска да е Джейн?!" Наричат я още "Вечната Амбър на Холивуд".

Още

Джейн Фонда - Вечната Амбър на Холивуд - на 80

Джейн Фонда - Вечната Амбър на Холивуд - на 80

Освен визия, обаче, Джейн Фонда има забележителна актьорска кариера. Само на 24 тя бе обявена за "най-многообещаващата нова актриса", на 34 грабна първия си "Оскар", а на 48 завоюва титлата "най-възхитителната американка". Имат ли цена успехите й, както и това да изглежда толкова възхитително, въпреки напредналата си възраст?

Джейн Сеймур Фонда е родена през 1937 г., в семейството на известния американски актьор Хенри Фонда. Някои смятат, че генът е изиграл своята роля за визията на Джейн. Както и известността на таткото. Само че тя не е от тези, които се възползват, без да дадат от себе си.

Правилно един критик отбелязва, че на знаменития си баща Джейн дължи единствено решението да стане актриса. Оттам насетне нейният работохолизъм и максимализмът й да постигне най-добрия образ в ролите, са причината за нейния грандиозен успех в киното.

В спомените си Джейн открехва вратата към едни сложни отношения с баща си, още от самото начало на кариерата й. Тя признава, че старият Хенри постоянно й внушавал, че за актрисите е достатъчно само да изглеждат добре.

"Затова аз постоянно исках да съм слаба, изнемогвах от глад и стигнах до булимия!...", признава Джейн.

Когато е на 11, родителите й решават да се разведат. Джейн взима страната на баща си. С още незрялата си личност, тя си мисли, че баща й напуска майка й, само защото тя не се е постарала да бъде достатъчно "идеална" в неговите очи.

Ето защо и самата Джейн се старае постоянно да се съобразява с мнението му по всеки въпрос.

След като година по-късно нейната майка слага край на живота си в една психиатрична клиника, Джейн започва да изпитва чувство за вина, което не я напускало и до днес.

"Късно разбрах, че да угаождаш на мъжа е грешка. Дълго време аз се заблуждавах в принципите на своя баща, при цялото ми уважение към него, и когато "пораснах" започнах да изпитвам огромна вина за това, че недостатъчно съм поддържала майка си след техния развод!..

Твърде късно разбрах за компромисите, с които тя е "примирявала" живота си, потискайки собствените си желания!..."

Джейн като дете и родителите й /сн. вдясно/

Джейн страда от булимия почти до 36-годишната си възраст. Същевременно се чувства неуверена - постоянно изпитва страховете, че много хора не я харесват?...

"През цялото време ме занимаваше мисълта, че трябва да бъда първа във всичко, за да привлека вниманието на баща си...", признава актрисата.

Джейн Фонда с баща си и брат си

От една страна това я потиска, но от друга се оказва мощен стимул в актьорската й кариера.

За да се самоиздържа и по този начин да покаже на родителя си, че може да е самостоятелна, младата актриса започва да работи към модна агенция - снимат я за обложките на различни списания.

Още

София Лорен - на 83

София Лорен - на 83

През 1964 г. Джейн заминава за Париж. Именно там се запознава с Роже Вадим. Той я снима в няколко свои филма, междувременно на работата й в американски кинопродукции. Тя е чутовен работохолик.

През 1968 г. настъпва звездният миг на актрисата - на екран излиза знаменитият филм на Сидни Полак "Уморените коне ги убиват, нали?!" За ролята си Джейн Фонда е наградена със "Златен глобус", а три години по-късно грабва и "Оскар", за филма "Клут" /1971 г. /.

В кадър от филма "Клут" /1971 г. /

В едно интервю от 1970 г. актрисата демонстрира невероятно трезво чувство за обективизъм:

"Аз се снимах в повече от 25 филма, но само два от тях смятам за добри - "Уморените коне ги убиват, нали?!" и "Клут". Мисля, че все още не съм показала кой знае какви постижения!..."

Това изказване демонстрира освен скромност, и нейната вътрешна неувереност, която очевидно я е преследвала дълго време.

Джейн се борела с това, което отрано й внушавал родният й баща - че важното е да е красива.

И действително, много режисьори виждали в нея просто една хубава жена, а Джейн постоянно искала отношение, което да е нещо повече от това.

"Самодоказването беше толкова силно в мен, че аз живеех в постоянна битка със себе си и със света!, признава актрисата.

През целия си живот Джейн Фонда преследва съвършенството. През 80-те години на миналия век тя става лице на много кампании за здравословен начин на живот. В основата седи нейното желание да изглежда добре, въпреки възрастта.

Още

Никой в Холивуд не посмял да играе "Тя" на Пол Верховен

Никой в Холивуд не посмял да играе "Тя" на Пол Верховен

Някои започват да я подиграват заради ежедневните й занимания с аеробика - наричат я "бабата на аеробиката", но тя преследва неотклонно идеала си за красота, без да обръща внимание на злобните коментари. Макар че са я наранявали, признава актрисата.

С огромна енергия Джейн Фонда се отдава на разработването на упражнения за здраве, прави серия от видеоклипове с уроците си, открива няколко спортни клуба. Заниманията й запалват много жени по света и придобиват огромна популярност.

"Тогава аз бях стигнала до съзнанието, че красотата може да съществува само в здраво, а не в изтощено тяло. Битката ми с булимията приключи някъде към 36-ата ми година. Тренирах в залата, за да стана по-силна. Вдъхнах тази увереност на много жени по света и се гордея с това, че те разбраха какво им казвам!...", казва Джейн.

Не така силна се оказва, обаче, в отношенията си с мъжете. Може би тази изначална неувереност в нея, която се формира покрай развода на родителите й, я прави така несигурна в любовната област?...

Още

Изкусителят Роже Вадим - ненадминатият създател на секссимволи

Изкусителят Роже Вадим - ненадминатият създател на секссимволи

Чак на по-късно години актрисата признава:

"Ти можеш да завоюваш целия свят, и да останеш все така сама и самотна на своя остров!...Така се случваше с мен през целия ми живот. Отначало се стараех да се харесам на баща си, а после всичко се повтаряше с мъжете в живота ми. Сега си давам сметка, че напразно съм жертвала себе си, за да се харесам на хора, които никога не са оценявали това!..."

Роже Вадим обръща представите й за вярност в любовта, защото той постоянно рекомендира на дело свободната любов. С втория си мъж Том, Джейн се хвърля по-скоро в "политическо съратничество" - инвестира огромни средства в негови каузи, докато неусетно "изтлява любовта" им, признава самата тя. С третия си съпруг - магната Тед Търнър, Джейн живее 10 години, но и този й брак се разпада заради негова изневяра.

"Свободна и щастлива се почувствах чак на 62, казва в едно интервю актрисата. Осъзнах, че за да съм такава не ми е нужен мъж, който да оправдава моето съществуване!... Че аз съм ценна сама за себе си. И с тази мисъл започна моят най-истински, най-жизнен живот!..."

Още

Актриса печели 155 хил. евро, за снимка, на която се целува с приятеля си

Актриса печели 155 хил. евро, за снимка, на която се целува с приятеля си

Разбира се, въпреки решението й повече да не допуска прекомерна близост с мъж, отношенията й с мъжкия свят продължават. Както и изпитанията й. На два пъти я диагностицират с рак. Актрисата смело приема предизвикателствата на съдбата и ги преодолява, като работи върху вътрешната си хармония.

Как? - Ето една нейна поучителна мисъл на Джейн Фонда:

"Когато мислиш за старостта, жживотът ти изглежда страшен. Но когато ти наистина започнеш да остаряваш - повече няма от какво да се страхуваш. За да се преборя със страховете си аз медитирам, или посещавам някакви терапевтични курсове. А за да се поддържам в тонус, не ям никакви гадости и тренирам много".

Джейн Фонда никога не скрива, че полага огромни усилия, за да изглежда така великолепно. Признава, че е прибягвала и до пластичната хирургия, но уточнява:

"За външността си, на 30 процента аз благодаря на гена си, на 30 процента - на добрия секс, и на 30 процента - на здравословния начин на живот. Останалите 10 процента дължа на своя добър пластичен хирург!"...

Еми МАРИЯНСКА

Още

Смъртта на 30-годишна актриса разбуни Русия

Смъртта на 30-годишна актриса разбуни Русия

Още

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Още

Еси Дейвис - новата филмова звезда на Австралия

Еси Дейвис - новата филмова звезда на Австралия

Още

Катрин Хепбърн за Катрин Хепбърн: Отне ми много време да създам това същество

Катрин Хепбърн за Катрин Хепбърн: Отне ми много време да създам това същество

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Вечно влюбеният Гьоте на 74 предложил брак на 17-годишна

190 години от смъртта на гениалния поет, философ и хуманист

Овидий умира в изгнание, прокуден от Рим по морални причини

Авторът на "Метаморфози" изгорил оригинала на поемата си

Документална изложба "Стоянка Мутафова - влюбена в театъра душа" - пред Народния театър

Събитието е с начало 25 март 2022 г. Експозицията е посветена на 100-годишнината от рождението на незабравимата актриса, съобщиха от Съюза на артистите в България (САБ)

Полският творец Лех Майевски получи Специалната награда на София филм фест

Полският поет, медиен артист, писател, филмов, театрален и оперен режисьор, композитор, художник и продуцент Лех Майевски представи най-новия си филм "Бриджит Бардо завинаги" пред публиката на София филм фест снощи

Аристотел: Нещастието сплотява хората

Бащата на науките и основоположник на западната философия, не бил лесен характер