Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коя жена не иска да е като Джейн?!

ЗНАМЕНИТОСТИ

Коя жена не иска да е като Джейн?!

Холивудската звезда Джейн Фонда навърши 81

Без страх от възрастта...

На 21 декември т.г. американската актриса Джейн Фонда навърши 81. Видът й е толкова перфектен, че би й завидяла всяка жена. Американско списание затвърди тази оценка със заглавието "Коя не иска да е Джейн?!" Наричат я още "Вечната Амбър на Холивуд".

Още

Джейн Фонда - Вечната Амбър на Холивуд - на 80

Джейн Фонда - Вечната Амбър на Холивуд - на 80

Освен визия, обаче, Джейн Фонда има забележителна актьорска кариера. Само на 24 тя бе обявена за "най-многообещаващата нова актриса", на 34 грабна първия си "Оскар", а на 48 завоюва титлата "най-възхитителната американка". Имат ли цена успехите й, както и това да изглежда толкова възхитително, въпреки напредналата си възраст?

Джейн Сеймур Фонда е родена през 1937 г., в семейството на известния американски актьор Хенри Фонда. Някои смятат, че генът е изиграл своята роля за визията на Джейн. Както и известността на таткото. Само че тя не е от тези, които се възползват, без да дадат от себе си.

Правилно един критик отбелязва, че на знаменития си баща Джейн дължи единствено решението да стане актриса. Оттам насетне нейният работохолизъм и максимализмът й да постигне най-добрия образ в ролите, са причината за нейния грандиозен успех в киното.

В спомените си Джейн открехва вратата към едни сложни отношения с баща си, още от самото начало на кариерата й. Тя признава, че старият Хенри постоянно й внушавал, че за актрисите е достатъчно само да изглеждат добре.

"Затова аз постоянно исках да съм слаба, изнемогвах от глад и стигнах до булимия!...", признава Джейн.

Когато е на 11, родителите й решават да се разведат. Джейн взима страната на баща си. С още незрялата си личност, тя си мисли, че баща й напуска майка й, само защото тя не се е постарала да бъде достатъчно "идеална" в неговите очи.

Ето защо и самата Джейн се старае постоянно да се съобразява с мнението му по всеки въпрос.

След като година по-късно нейната майка слага край на живота си в една психиатрична клиника, Джейн започва да изпитва чувство за вина, което не я напускало и до днес.

"Късно разбрах, че да угаождаш на мъжа е грешка. Дълго време аз се заблуждавах в принципите на своя баща, при цялото ми уважение към него, и когато "пораснах" започнах да изпитвам огромна вина за това, че недостатъчно съм поддържала майка си след техния развод!..

Твърде късно разбрах за компромисите, с които тя е "примирявала" живота си, потискайки собствените си желания!..."

Джейн като дете и родителите й /сн. вдясно/

Джейн страда от булимия почти до 36-годишната си възраст. Същевременно се чувства неуверена - постоянно изпитва страховете, че много хора не я харесват?...

"През цялото време ме занимаваше мисълта, че трябва да бъда първа във всичко, за да привлека вниманието на баща си...", признава актрисата.

Джейн Фонда с баща си и брат си

От една страна това я потиска, но от друга се оказва мощен стимул в актьорската й кариера.

За да се самоиздържа и по този начин да покаже на родителя си, че може да е самостоятелна, младата актриса започва да работи към модна агенция - снимат я за обложките на различни списания.

Още

София Лорен - на 83

София Лорен - на 83

През 1964 г. Джейн заминава за Париж. Именно там се запознава с Роже Вадим. Той я снима в няколко свои филма, междувременно на работата й в американски кинопродукции. Тя е чутовен работохолик.

През 1968 г. настъпва звездният миг на актрисата - на екран излиза знаменитият филм на Сидни Полак "Уморените коне ги убиват, нали?!" За ролята си Джейн Фонда е наградена със "Златен глобус", а три години по-късно грабва и "Оскар", за филма "Клут" /1971 г. /.

В кадър от филма "Клут" /1971 г. /

В едно интервю от 1970 г. актрисата демонстрира невероятно трезво чувство за обективизъм:

"Аз се снимах в повече от 25 филма, но само два от тях смятам за добри - "Уморените коне ги убиват, нали?!" и "Клут". Мисля, че все още не съм показала кой знае какви постижения!..."

Това изказване демонстрира освен скромност, и нейната вътрешна неувереност, която очевидно я е преследвала дълго време.

Джейн се борела с това, което отрано й внушавал родният й баща - че важното е да е красива.

И действително, много режисьори виждали в нея просто една хубава жена, а Джейн постоянно искала отношение, което да е нещо повече от това.

"Самодоказването беше толкова силно в мен, че аз живеех в постоянна битка със себе си и със света!, признава актрисата.

През целия си живот Джейн Фонда преследва съвършенството. През 80-те години на миналия век тя става лице на много кампании за здравословен начин на живот. В основата седи нейното желание да изглежда добре, въпреки възрастта.

Още

Никой в Холивуд не посмял да играе "Тя" на Пол Верховен

Никой в Холивуд не посмял да играе "Тя" на Пол Верховен

Някои започват да я подиграват заради ежедневните й занимания с аеробика - наричат я "бабата на аеробиката", но тя преследва неотклонно идеала си за красота, без да обръща внимание на злобните коментари. Макар че са я наранявали, признава актрисата.

С огромна енергия Джейн Фонда се отдава на разработването на упражнения за здраве, прави серия от видеоклипове с уроците си, открива няколко спортни клуба. Заниманията й запалват много жени по света и придобиват огромна популярност.

"Тогава аз бях стигнала до съзнанието, че красотата може да съществува само в здраво, а не в изтощено тяло. Битката ми с булимията приключи някъде към 36-ата ми година. Тренирах в залата, за да стана по-силна. Вдъхнах тази увереност на много жени по света и се гордея с това, че те разбраха какво им казвам!...", казва Джейн.

Не така силна се оказва, обаче, в отношенията си с мъжете. Може би тази изначална неувереност в нея, която се формира покрай развода на родителите й, я прави така несигурна в любовната област?...

Още

Изкусителят Роже Вадим - ненадминатият създател на секссимволи

Изкусителят Роже Вадим - ненадминатият създател на секссимволи

Чак на по-късно години актрисата признава:

"Ти можеш да завоюваш целия свят, и да останеш все така сама и самотна на своя остров!...Така се случваше с мен през целия ми живот. Отначало се стараех да се харесам на баща си, а после всичко се повтаряше с мъжете в живота ми. Сега си давам сметка, че напразно съм жертвала себе си, за да се харесам на хора, които никога не са оценявали това!..."

Роже Вадим обръща представите й за вярност в любовта, защото той постоянно рекомендира на дело свободната любов. С втория си мъж Том, Джейн се хвърля по-скоро в "политическо съратничество" - инвестира огромни средства в негови каузи, докато неусетно "изтлява любовта" им, признава самата тя. С третия си съпруг - магната Тед Търнър, Джейн живее 10 години, но и този й брак се разпада заради негова изневяра.

"Свободна и щастлива се почувствах чак на 62, казва в едно интервю актрисата. Осъзнах, че за да съм такава не ми е нужен мъж, който да оправдава моето съществуване!... Че аз съм ценна сама за себе си. И с тази мисъл започна моят най-истински, най-жизнен живот!..."

Още

Актриса печели 155 хил. евро, за снимка, на която се целува с приятеля си

Актриса печели 155 хил. евро, за снимка, на която се целува с приятеля си

Разбира се, въпреки решението й повече да не допуска прекомерна близост с мъж, отношенията й с мъжкия свят продължават. Както и изпитанията й. На два пъти я диагностицират с рак. Актрисата смело приема предизвикателствата на съдбата и ги преодолява, като работи върху вътрешната си хармония.

Как? - Ето една нейна поучителна мисъл на Джейн Фонда:

"Когато мислиш за старостта, жживотът ти изглежда страшен. Но когато ти наистина започнеш да остаряваш - повече няма от какво да се страхуваш. За да се преборя със страховете си аз медитирам, или посещавам някакви терапевтични курсове. А за да се поддържам в тонус, не ям никакви гадости и тренирам много".

Джейн Фонда никога не скрива, че полага огромни усилия, за да изглежда така великолепно. Признава, че е прибягвала и до пластичната хирургия, но уточнява:

"За външността си, на 30 процента аз благодаря на гена си, на 30 процента - на добрия секс, и на 30 процента - на здравословния начин на живот. Останалите 10 процента дължа на своя добър пластичен хирург!"...

Еми МАРИЯНСКА

Още

Смъртта на 30-годишна актриса разбуни Русия

Смъртта на 30-годишна актриса разбуни Русия

Още

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Първата голяма звезда на Холивуд - Мери Пикфорд, получава почетно военно звание

Още

Еси Дейвис - новата филмова звезда на Австралия

Еси Дейвис - новата филмова звезда на Австралия

Още

Катрин Хепбърн за Катрин Хепбърн: Отне ми много време да създам това същество

Катрин Хепбърн за Катрин Хепбърн: Отне ми много време да създам това същество

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Назад и на високи токчета, тя грабва "Оскар"-а в съревнование с Катрин Хепбърн

110 години от рождението на Джинджър Роджърс - неповторимата партньорка на Фред Астер

Жената, която разсекрети тайните на Пентагона и изгони Никсън от Белия дом

Издателката на "Вашингтон поуст" Катрин Греъм почина след нещастен случай преди 20 години

Откриха живи наследници на Леонардо

Италиански генеалози проследиха 14 живи наследници на ренесансовия гений