Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Да си спомним за Борето Гуджунов!...

НЕЗАБРАВА

Да си спомним за Борето Гуджунов!...

Преди 3 години певецът си отиде от този свят с чувството на забравен и огорчен

Снимки: BulFoto, Личен архив/Колаж: Юлиян Илиев

На 14 юни 2015 г. почина големият наш естраден изпълнител Борис Гуджунов, или както всички го наричахме - Борето Гуджунов. И днес си тананикаме песни от неговия репертоар като "Хора и улици", "Обичам те", "За кой ли път" и др. А докато беше жив, онези които трябваше да му подадат ръка на държавно ниво, го оставиха да се унижи, търсейки помощ, болен и беден. "Умираме, но кой го интересува...", каза преди смъртта си Борето, а в интонацията му личеше примирение с болката от действителността. "Това примирение е връхната точка на отчаянието, каза веднъж певецът. И не за себе си ме е страх, а за сина ми, за хората на неговата възраст и за онези, които идват след тях!..." Човекът, който ни остави емблематичната песен "Надежда", бе погребал в душата си надеждата за по-добро бъдеще в родината си - страната, която той прослави с гласа си по света. 

Снимка: Архив на Dir.bg

Борис Гуджунов е роден на 22 май 1941 г. в Пазарджик. Той бе и остава един от най-популярните поп певци в България. Още от 60-те години на 20 век, та до днес.

Съдбата му е много интересна. Борето е от онези талантливи момчета, които могат да бъдат добри професионалисти в много области на науката и изкуството, и затова им е трудно да изберат с какво ще си вадят хляба?... Завършва техникум по фина механика и оптика. После известно време работи в някогашния Киноцентър, а след това - в Оптико-механичния завод в София.

През 1963 г. е приет в някогашния ВИТИЗ /сега НАТФИЗ/. Там е състудент със Стефан Данаилов и Милен Пенев / б.а. Ботев във филма "Свобода, или смърт"/. Учи актьорско майсторство и се готви за певческа кариера. А с две дини под мишница му е трудно. Изключват го от ВИТИЗ за... неизвинени отсъствия. Затова пък завършва Школата за естрадни изпълнители при Българското национално радио.

Като всички начинаещи изпълнители по онова време, започва с рокендрол и кавър-версии на шлагери. Първите му изяви на сцена са с групата "Сребърните гривни" и Биг бенда на БНР.

Първият му професионален запис е на песента "Търси се една девойка" на композитора Петър Ступел, през 1964 г. Популярността му бързо расте. Получава покана да стане солист на оркестър "София", в който работи четири години, до 1971 г.

Постоянно гастролира в чужбина - в бившия СССР, Полша, Сърбия, Турция, Германия, Италия, Алжир, та чак и в Япония. 

На върха на кариерата си е ,когато се случва жесдтоката трагедия със самолетната катастрофа, в която загива колежката му - талантливата Паша Христова. Във фаталния 21 декември 1971 г. Гуджунов е един от малцината оцелели. По-късно ще се шегува през сълзи, че го спасил "суров суджук". "Лакомията ме спаси!...", шегуваше се певецът, но винаги с просълзени очи... Онзи декември се запечатва завинаги в съзнанието му. И не само - болката се пренася и на физическо ниво - отрано започва да му "хлопа" сърцето.

Чака го ново смъртоносно премеждие - инфарктът. Богдана Карадочева и Борислав Грънчаров го закарват в Правителствена болница. Надживява и това премеждие.

За дълъг период от време винаги усмихнатия преди певец, буквално изчезва от сцената.

Чак до 90-те, когато тримата приятели, "белязани" с буквата "Б" в името си - Борис Гуджунов, Борислав Грънчаров и Боян Иванов, се събират в триото, станало известно под името "Бо Бо Бо".

През 1998 г. Борис Гуджунов е награден за цялостно творчество на фестивала "Златният Орфей", но и славата на фестивала вече е останала в миналото....

Много от хората, с които е работил, като Зорница Попова, Мария Нейкова, Вили Казасян, Найден Андреев и др. знаменитости на българската музика, също един по един напуснаха този свят.

По тази, или много други причини, емблематичните песни, с които хората обичаха и продължават да помнят Борис Гуджунов, него лично започнаха да го натъжават. Това сподели в едно от последните си интервюта самият певец. А тези песни остават в Златния фонд на българската музика! Това са дуетните му песни като "Хора и улици" към филма "Момчето си отива", "Към теб, любов" с Маргарита Хранова, "За кой ли път" с Тони Димитрова, "Обичам ме" със Стефка Берова, култовата "Надежда" и мн.др. 

Борис Гуджунов на бенефиса си през 2009 г. Снимка: BulFoto

Борис Гуджунов ни завеща едно истинско музикално съкровище, което ни вълнува и днес. Песните му са безценно национално богатство. Ето защо днес горчи от думите на певеца в последните му дни - как се е измъчвал, че семейството му живее с 250 лева на месец, че е болен и немощен!... Певецът преживяваше болезнено безсилието си. Страдаше, че като баща не може да подпомогне сина си Кристиян да следва. "Вземам лекарства с шепи и лежа. Какво друго ми остава?! Аз съм отдавна мъртъв!", каза в едно интервю Борис Гуджунов. И въпреки че се бе "погребал", продърлжаваше да страда като жив човек. До самия си край!... Сам признаваше болката в душата си: "Всичко ме наранява!...Не бях такъв, но станах!..." 

Със сина си Кристиян

За последен път Гуджунов пя на сцената на НДК през 2011-а в дует с Тони Димитрова хита "За кой ли път". А за нас остава въпросът, за кой ли път от този свят си отиде родна знаменитост, прославила България, с болка и наранена надежда в сърцето?!? Така си замина и Гуджунов!...Човекът, който възпя Надеждата!...

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Назад и на високи токчета, тя грабва "Оскар"-а в съревнование с Катрин Хепбърн

110 години от рождението на Джинджър Роджърс - неповторимата партньорка на Фред Астер

Жената, която разсекрети тайните на Пентагона и изгони Никсън от Белия дом

Издателката на "Вашингтон поуст" Катрин Греъм почина след нещастен случай преди 20 години

Откриха живи наследници на Леонардо

Италиански генеалози проследиха 14 живи наследници на ренесансовия гений