Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музиканти, бягащи от Русия, намират нова публика в Грузия

ВОЙНАТА И ИЗКУСТВОТО

Музиканти, бягащи от Русия, намират нова публика в Грузия

Грузинската столица Тбилиси е популярна дестинация, тъй като може да се стигне по суша, има сравнително хлабави правила за влизане и излизане, и се радва на тесни културни връзки с Русия

Група СБПЧ на концерт (Снимка: Фейсбук профил на групата)

Още

Руският поет и композитор Борис Гребенщиков ще пее в София за пострадалите от войната в Украйна

Руският поет и композитор Борис Гребенщиков ще пее в София за пострадалите от войната в Украйна

Сред хилядите, бягащи от Русия, за да се спасят от мобилизация за войната в Украйна, има много музиканти, които намират нова публика в съседна Грузия, съобщи Ройтерс.

До септември м. г. Алексей Антропов свири на контрабас в Симфоничния оркестър на гр. Москва "Руска филхармония". Когато обаче президентът Владимир Путин нарежда първата след Втората световна война мобилизация в Русия, за да засили колебливата си инвазия в Украйна, 29-годишният музикант бяга в Грузия, където сега работи като рецепционист в хотел.

Класическият музикант е един от стотиците хиляди руснаци, много от тях млади мъже, напуснали страната, за да избегнат риска да бъдат призовани да участват във война, с която не са съгласни.

Грузинската столица Тбилиси е популярна дестинация, тъй като може да се стигне по суша, има сравнително хлабави правила за влизане и излизане, и се радва на тесни културни връзки с Русия.

Антропов се впуска в нов живот в чужбина, като първоначално живее в евтин хостел в покрайнините на Тбилиси, преди да се премести в апартамент с приятели и да намери скромна работа.

Той също така поддържа страстта си към музиката жива и е събрал малка група класически музиканти, които също като него са руснаци. Те се надяват да изнасят концерти в Тбилиси и евентуално Ереван, столицата на съседна Армения.

"Засега нямам оркестър, така че съм в процес на изграждане на свой собствен", каза Антропов.

Първата репетиция в края на декември се провежда в сутерен под наем в центъра на Тбилиси. За целта Алексей купува със свои средства евтини пластмасови столове, за да има къде да седнат изпълнителите.

Антропов няма намерение да се връща в Русия в обозримо бъдеще, дори ако се промени политическото ръководство.

Още

 "Петя на моята Петя" с благотворителни прожекции за кампанията "Помогни на децата в Украйна"

"Петя на моята Петя" с благотворителни прожекции за кампанията "Помогни на децата в Украйна"

"Следващият руски Путин може да бъде още по-страшен от сегашния", каза той, седнал в грузинско заведение, в което се сервира местна кухня.

Спомняйки си пътуването до Грузия, Алексей разказва, че му отнело три дни да пресече границата при КПП Верхний Ларс, защото опашките от евакуиращи се от Русия били много дълги.

"Закараха ни до границата по селски пътища, подкупвайки полицаи, а след това изминахме повече от 10 км нагоре по планината" - спомня си той с кисела усмивка. Надява се някой ден да си купи имот в Тбилиси.

"Имам нужда от дом - място, където мога да се върна. И се надявам Тбилиси ще стане такъв дом за мен. Това е красив град", споделя той.

Григорий Добринин е барабанист на руската група СБПЧ (абревиатура на руски език за "най-голямото просто число"). След като Москва започва пълномащабна инвазия в Украйна на 24 февруари, той също заминава за Грузия, като взима само куфар с вещи и две шапки, които носи на концерти.

Докато СБПЧ продължава да работи в намален състав, Добринин прекарва голяма част от времето си в "Практика", репетиционна зала в Тбилиси, която организаторите са замислили като място за срещи на музиканти от Грузия и чужбина.

Джемсесии има на всеки две седмици, като междувременно Добринин преподава барабани.

"Не смятам, че да уча други да свирят е крачка назад за мен. Преподаването и свиренето в група са различни неща, те не могат да се сравняват", казва музикантът и добавя:

Още

Една от най-популярните украински поетеси за първи път на български език

Една от най-популярните украински поетеси за първи път на български език

"За да бъда честен, наистина ми липсват концертите, това е голяма загуба за мен."

Руската певица и китаристка Анастасия Иванова, по-известна със сценичното си име Гречка, продължава да обикаля на турнета, но не може да свири в Русия, откакто напуска страната през миналата пролет, след като попада в "черен списък" заради опозицията си срещу войната.

22-годишната жена, която също се е установила в Тбилиси, каза, че има участия в Украйна, след като черноморският полуостров Крим бе незаконно анексиран от Москва през 2014 г.

"Бях много топло посрещната от украинската публика", каза Иванова и уточни: "Така че когато по руската телевизия разправят, че украинците мразят руснаците, знам, че това са пълни глупости".

Още

БНР споделя българската музика с украинските деца

БНР споделя българската музика с украинските деца

Още

Украинският документален мюзикъл "Рози" е част от програмата на фестивала Master of Art  (ВИДЕО)

Украинският документален мюзикъл "Рози" е част от програмата на фестивала Master of Art (ВИДЕО)

Още

"Неотложни теми" - украинските  кинотворци и войната

"Неотложни теми" - украинските кинотворци и войната

Още

Франция създава фонд за прием на украински творци, културни дейци и руски дисиденти

Франция създава фонд за прием на украински творци, културни дейци и руски дисиденти

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Политическо напрежение в Гърция заради връщането на скулптурите от Партенона

Обвинения и остра критика отправи опозицията към правителството за начина, по който действа по темата

Илиян Джевелеков: Моята 2022 година

"Приемам поканата на Impressio леко смутен, защото се страхувам да не изпадна в ролята на анализатори, които обожават да дават мнение по всички въпроси и да говорят обилно за себе си, а и защото има риск по светлите празници да дам израз на омерзението, натрупано в мен от действията на т. нар. ни политически "елит"

След 46 години български бас отново записа "На многая лета" (ВИДЕО)

"В навечерието на новата 2023 г. исках да направя подарък на моите сънародници. Затова записах този клип и с екипа ми го предоставихме за безвъзмездно излъчване на медиите. Нека тази молитва достигне до всички и да има здраве и благоденствие във всеки български дом", заяви Хари Драганов

Как и Чайковски стана жертва на войната на Путин

Не на руския език, не на руския балет, не на руската култура - ударената от руската инвазия Украйна отказва да има каквото и да било общо с Русия и в това отношение. "Болезнено ни е да четем на руски", казват украинците.

Вандали в Австралия унищожиха скално изкуство на 30 000 години

"Актът е шокиращ. Тези пещери свидетелстват за най-ранното присъствие на аборигени в тази част на страната", каза Киам Махер, министър по въпросите на аборигените

БНР търси новите "Български посланици на културата"

Със старта на кампанията БНР покани своите слушатели да предложат имена на творци, допринесли за популяризирането на българската култура извън границите на страната ни