Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Веси Гекова - вдъхновена от глаголицата за ювелирна колекция

СВЕЩЕНИТЕ БУКВИ

Веси Гекова - вдъхновена от глаголицата за ювелирна колекция

Сребърните бижута са не просто модни аксесоари, а материално проявление на едно от най-големите нематериални богатства, които притежаваме като народ

Веси Гекова (Официална Фейсбук страница)

Глаголицата трябва да виси като обеца на ухото - за всеки българин - и буквално, и преносно. Защото тя е едно от малкото преки доказателства не само за величието на една страна в хода на световната история, но и за това, че нацията има памет и се отнася с уважение към всяко голямо достижение - в случая, в областта на езика и литературата. В месеца на българската култура една млада художничка се вдъхнови и създаде цяла ювелирна колекция, в която претворява буквите от глаголицата - като обеци. И така те наистина се превръщат в своеобразен знак за това, че помним, че уважаваме и се гордеем, че сме българи.

Сребърните бижута на Веси Гекова са не просто модни аксесоари, а материално проявление на едно от най-големите нематериални богатства, които притежаваме като народ с принос към световната история. Първата азбука на светите братя Кирил и Методий, обявени от Папа Йоан Павел Втори за покровители на Европа, е използвана активно до Средновековието, а в Хърватия - дори и през 19-и век.

Автор: Веси Гекова

"Глаголицата не е просто начин да записваме изречения, тя представлява сакрален и жизненоважен код, обяснява с нескрита гордост Гекова. Малцина знаят, че всяка буква от нашето четмо е дума. "Азбука" идва от първите две букви в глаголицата - аз и буки. Българската азбука е всъщност разказ за грамотността: Аз буки веди глаголи добро есть жичье... (Аз зная буквите и животът със знанието е добър). Това ни казва нашето а, б, в. Всяка следваща буква е взета от началото на конкретна дума и четени последователно, те образуват смислен текст, скрито послание на светите братя".

Официална Фейсбук страница

Веси Гекова разказва за работата си по проекта, за вдъхновението и учителите, за посланието, за мечтите в професията и произведението-мечта.

- В моето творчество аз намирам неизчерпаем източник на вдъхновение от българските корени и история. Усещам, че това е закодирано в моите гени и е наследството от моите прадеди. Когато представям България пред света, винаги се опирам на корена си. Това е моят източник на творческа енергия, която ме различава от всички останали дизайнери в моята сфера и ме прави уникална и различна. Във време на масово уеднаквяване и глобализация е чудесно, когато можем да се изразяваме извън общоприетите норми и стереотипи. Моята цел е да представям богатото културно наследство на България по съвременен начин, така че то да бъде опазено и предадено чрез моето изкуство.

- Откъде дойде вдъхновението за ювелирната колекция "Глаголица"?
- Вдъхновението за колекцията дойде от няколко източника. Аз съм свръхчувствителна на тема литература. Имам афинитет към художественото писане и винаги съм обожавала звученето на езика ни и неговите безкрайни възможности. Съвсем естествено за мен беше да се обърна към българската азбука, към свещената първославянска писменост, на чийто фундамент е положена нашата съвременна културна идентичност.

Това, което ме впечатлява в глаголицата, е именно нейната функция да обединява християнската вяра и писмото в едно. От друга страна, графичното изобразяване на всяка буква ме впечатли изключително. Свещени са буквите, оставени ни от светите братя.

Автор: Веси Гекова

- Какво е Вашето лично послание?
- Моето лично послание е да се развиваме буйно и устремно в нашия модерен свят, но да не забравяме корените си.

Буквите на азбуката се основават на три елемента със символично значение - кръст (символ на религията), кръг (символ на Вселената) и триъгълник (символ на Светата троица). Глаголицата не е просто начин да записваме изречения. Тя представлява сакрален и жизненоважен код. Конкретната причина за създаването на колекцията беше един документален клип на фондация "Нашият дом е България", посветен на глаголицата. Именно благодарение на него се вдъхнових да пресъздам азбуката в ювелирни предмети от благороден метал.

Официална Фейсбук страница

- Имате ли намерение да пресъздадете в бужата цялата азбука? Как избирате материалите, с които да бъде изработено всяко бижу?
- Цялата азбука е пресъздадена в изящни бижута. За мен красотата на ювелирното изкуство се крие именно в непреходността на материалите, с които се създават бижутата. Има нещо невероятно привлекателно в студения блясък на метала и скъпоценните камъни. Това се дължи на факта, че са лишени от живот и са на практика вечни. Това е начин да оставя нещо след себе си, частица от искрата, която ме движи. Животът е кратък, изкуството - вечно...

- Глаголицата би ли могла да се превърне и в колекция, предназначена за мъже?
- Определено колекцията ще претърпи развитие. Интересен факт е, че напоследък създавам предимно мъжки аксесоари с български шевици от благородни метали. Българският мъж има вкус и заслужава особено внимание при избора на аксесоари. За мен е изключително приятно, когато един мъж избере за себе си уникален аксесоар с българска тематика от моя бранд пред такъв от световноизвестна марка. Това ми дава невероятен стимул.

Официална Фейсбук страница

- Вие сте възпитаник на няколко престижни учебни заведения - Лондонския университет "Лондон Метрополитън" и Чешката академия на изкуствата в Прага и Злин. Кое е най-ценното, което научихте там? И съизмеримо ли е то с обучението, което имате у нас - в НБУ?
- Всяко учебно заведение е изиграло своята важна роля във формирането ми като творец. Определено, мога да кажа, че в Лондон взех експанзивното мислене и размах на тамошната култура. И разбрах, че съществуват много хора с подобни влечения и интереси като моите, и българският корен е това, което ме различава и ме прави уникална.

От Чехия взех традициите в областта на стъклото и рисуването. Академичната подготовка там е на изключително ниво и предава в дълбочина знанията и уменията в областта на изкуството.

Автор: Веси Гекова

НБУ ми предостави невероятна база, прекрасни преподаватели, на които съм много благодарна за тяхната отдаденост и на които дължа, до голяма степен, своето успешно развитие. Сега вече като докторант в НБУ имам стремежа да предам всичко това на бъдещите творци в областта на пластичните изкуства.

- По-универсално или по-локално е творчеството, белязано от конкретиката на традициите?
- Творчеството се създава локално и винаги е с универсално предназначение. Това, което е белязано от конкретиката на традициите се цени много повече извън пределите им. Тоест, всичко с българска тематика се цени повече на световната сцена.

- Кои са Вашите вдъхновители в изкуството?
- Безспорно, най-големият вдъхновител за мен е Бог, който ме е дарил с този талант и моята мисия е да го развивам. Един от вдъхновителите в света на изкуството за мен е Рене Лалик - френски ювелир и скулптор.

Официална Фейсбук страница

- Как си представяте произведението мечта, създадено от Вас?
- Произведението мечта за мен е смесица между архитектура, скулптура и ювелирно изкуство. Изящна пластика с утилитарна функция, в която непременно да присъстват метал и кристал. Дори в момента работя по това.

През 2010 г. Веси Гекова изучава изящни изкуства в Лондонския университет "Лондон Метрополитън", след което завършва двойна бакалавърска степен по пластични изкуства "Стъкло, керамика и порцелан" и "Живопис и стенопис" в Нов български университет. През 2014 г. изкарва 6-месечен стаж по дизайн на стъкло в Чешката академия на изкуствата в Прага и Злин, където усвоява създаването на бохемски кристални обекти, използвайки издутото стъкло и други техники за печене на стъкло и в университета "Томас Бата" (Чехия).

Автор: Веси Гекова

През 2016 г. е отличена за своя инсталация от стъкло на Международния арт фестивал "Булгарика". Същата година участва в поставянето на авторски витраж в храм-паметника "Св. Александър Невски". През 2018 г. участва като представител на българското изкуство в изложба на стъклени обекти в Съвета на Европа за Дните на отворените врати на Европейския съюз в Страсбург, Франция.

През август миналата година тя показа стъкло, произведено по древна италианска техника от 15-и век. Творбата бе наречена "Триединство" и в нея е използвана и по-модерна техника за топлинна обработка - фюзинг. Произведението бе част от изложба, чиито средства авторката дари, и то за втори път, за процедури ин витро на фондация "Искам бебе". "Целта ми е да изразя естетическото възприятие и чрез творбите си да подпомагам обществени каузи, защото вярвам, че изкуството е по-могъщо от политиката", казва тя.

Интервю на Даниел Димитров, БТА

Още

Уникалният комплекс Дворът на кирилицата стана на 5 години

Уникалният комплекс Дворът на кирилицата стана на 5 години

Още

Стъклото - изкушение за сетивата - от Древен Рим до наши дни

Стъклото - изкушение за сетивата - от Древен Рим до наши дни

Още

Геният на бижутата Рене Лалик имал 16 патента за обработка на стъкло

Геният на бижутата Рене Лалик имал 16 патента за обработка на стъкло

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Държавата трябва да отпуска ежегодно пари за участието ни на Венецианското биенале

Това коментира доц. Биляна Томова в анализа си, свързан с националното представяне на форума, представен днес в Двореца на Националната художествена галерия

Красота, целуната от вечността

Или какъв език говори изяществото

"В една лодка" от Изабел Немечек - всички заедно

Изложба-керамика от 5 декември до 23 декември 2022 в Галерия "Париж"

"Вятърът в крилата ми" от Ангелина Павлова

Изложбата е от 2 декември 2022 до 7 януари 2023, СБХ - Шипка 6, зала 1В

Голям музей-школа на Джакомети ще бъде създаден в Париж

В музея също така ще се помещават "изложби на модерно и съвременно изкуство, издържани в духа на Джакомети", както и "непрофесионална творческа школа

Рекорден брой участници на петия симпозиум за дизайн в София

Годишният МЕЛБА фестивал продължава до 13 ноември с пет изложби, дискусия и уъркшоп