Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

С "Чувство за непоносимост" отбелязваме 90-годишнината от рождението на Георги Марков

КИНОФЕСТИВАЛИ

С "Чувство за непоносимост" отбелязваме 90-годишнината от рождението на Георги Марков

Филмът стартира фестивалните прожекции в Дома на киното на 23-тия София филм фест

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Бих искала да гледам филма. Много харесвам Калин Врачански. Георги Марков заслужава възпоменания, хубави филми, книги и т.н.. Надявам се и съм сигурна, че този е именно такъв.

В България по онова време имаше тоталитаризъм и хората бяха обвързани в по голяма или по малка степен в зависимост от дадените им привилегий от държавата с БКП и нейното ДС.

Е, не беше задължително да си обвързан нито с едното, нито с другото. Това са оправдания за слабост на характера и безпринципност.

За сетен път се убеждавам, че българите (обобщено) не могат да оценят големите си личности. Голяма личност не значи да си бил винаги - от рождението си да края - осъзнат, праволинеен, категоричен в нещо. То значи да имаш сетива и сърце да оцениш нещата и да избереш къде да застанеш, да осъзнаеш заблудите си и да го признаеш. Противно ми е, когато чета коментари, осъждащи една наистина голяма личност, навярно това са хора, които изобщо не са имали стремеж и смелост да имат позиция в живота си, още по-малко публична позиция. Точно такива хора с цялата си обикновеност и с цялата си злоба на дребно скачат срещу голямата личност - плюят, храчат, с наслада изтъкват грешките и превратностите в живота й. Боже, Боже, кои сте вие бе, хора, какви сте, в какви дълбоки дупки живеете, толкова нереализирани ли сте, че имате неистова нужда да очерните един необикновен човек!? Много от вас дори не са живели в онази действителност, за да могат да преценят това-онова, преди да се изкажат. Жалка работа сте вие. А Марков, с вашата оценка или без нея, е величина!

Чел съм всичко от Георги Марков, без пиесите, но не знаех, че е бил следствен.

предателя ренегад е умрял от сепсис причинен от собствената му котка. опитите да на да натопят соц държавата бяха смешни хеле че било подарък за Т.Живков. раследването години по късно и рани документи доказаха че ДС няма нищо общо с наркомана.

Георги Марков "От много отдавна вече не вярвам в "свобода на словото", която на практика се свежда и в двата свята до свободата да крещиш на глас у дома си или пред неколцина приятели това, което те вълнува... Разликата е само във формите - едните са по-груби и недодялани, а другите по-гладки... Все повече ме смайва впечатлението, че истинската болест на нашето време не е нито комунизмът, нито капитализмът, нито тероризмът, нито каквито и да са революционни и контрареволюционни евангелия, а главно (може би дори единствено) това мръсничко, подличко, егоистично добре маскирано, добре гарнирано чувство да си осигуриш своето живуркане, като се присламчиш към някой октопод, който има нужда от тебе да му чистиш пипалата... Когато пристигнах тук, на Запад, бях много изненадан да открия, че почти всички хора, които срещнах, и тукашни, и емигранти, всъщност се бореха и мечтаеха да получат в живота нещо, което аз бях захвърлил в България - пари, гарантирано положение, слава".

Един от авторите На всеки километър, ял и пил в компанията на Тодор Живков пък след това плюе по него!

Година след това писмо Марков умира. Според мен убит е от МИ6 за да бъде обвинен Тодор Живков ...Дата е удобна уж ДС била направила подаръ за РД на Тодор Живков...... Като Скрипал

Много си тъп бе! Марков е написал “Задочни репортажи” ,където е описал много точно комунистическата диктатура, за което е убит на рождения ден на Тодор Живков. Прочети книгата и тогава коментирай!

ти си 'тъпа'. Защото не си чела нещата му СЛЕД като бяга навън - а той е бил ЧЕСТЕН човек, такъв не е изгоден не само в България, но и 'на Запад'.

Второ, струва ми се, че между мене и всички тия радиоорганизации съществува точно същия вид разминаване, което съществуваше между мене и българските партийни организации. От много отдавна вече не вярвам в „свобода на словото“, която на практика се свежда и в двата свята до свободата да крещиш на глас у дома си или пред неколцина приятели това, което те вълнува. Но я се опитай да изкажеш мнение в „независимия” вестник ТАЙМС, или в независимото Би Би Си? Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията. Там, но както и в „Работническо дело“, трябва да се съобразиш с линията на вестника или радиото. Принципите са абсолютно същите. Разликата е само във формите – едните са по-груби и недодялани, а другите по-гладки. Всичко това, което ти говоря, ти вече си го познал. И всичко това аз имам твърдото намерение да напиша в един или няколко романа. Защото нито хората от Радио София, нито хората, които стоят зад тукашните радиостанции, ги е грижа за България и българите.

Апологет на Тодор Живков, дори в Задочните му репортажи го възхвалява, трагично "загинал" в момента в който е имал неблагоразумието да сподели че иска да се върне в България... за което е превърнат в знаме на антикомунизма от хора които дори и не са прочели това което е написал, па камо ли да са слушали радиопредаванията му излъчени от мъгливия Албион и изпълнени с Езоповски език.

който не е чел Репортажите, си ти. Или просто лъготиш за съдържанието им.

Наистина, пише, че Живков е интелигентен, мрази Джагаров, защото бил по-приближен до Живков и е написал "Земя като една човешка длан". Харесва само Стефан Цанев, защото не е член на БКП и на Съюза на писателите, сега разбрах защо - семейството на Стефан Цанев е преследвано от режима, а леля му загива в лагер, това той научава едва след Десети ноември.

един сатрап интелигентен не те прави негов апологет или придворен писач.

Прочетете репортажа за съвместната им разходка из Витоша и разговора който водят на организирания пикник... Да не споменавам за репортажа в който се оплаква че увеличаването на вилите и колите на обикновените работници разваляли изгледа в Искърското дефиле... Или историята с нощната стража в която попада и инженера Марков,позволила си да се черпи с пържоли и вино, докато партийния секретар се омотава в бодливата тел на оградата, и после същия секретар е изгонен от директорката на завода с думите че може да се раздели с партийния секретар но не и с инжинера. Или пък осмиването на Вълко Червенков;)

Е, имал е предвид хитър, което е бивало признато от не един и двама, включително и от другата страна на желязната завеса.

Поклон пред паметта на автора на "Задочни репортажи за България.

Сценарист на "На всеки километър".

разузнавач според някои.

всъщност, като изключим политиката, за времето си това беше нелош филм. Сега като гледаме за 'велика Америка' и 'силата на жендъра' - да не би да е е същото? Само дето филмите са боза.

Календар