Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Руски и български историци издадоха книга за Руско-турската война и Освобождението на България

ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ВРЕМЕТО

Руски и български историци издадоха книга за Руско-турската война и Освобождението на България

Доц. д-р Тина Георгиева: И войната, и отношенията ни с Русия често са били политизирани

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Хайде сега напишете и друга обективна книга - "Как Русия стана държава", след като сме ги покръстили и сме им дали четмо и писмо. Две от трите основни неща за съществуването на една държава - религия, език и азбука.

сакън- за Русия само лошо да чувам. Ако не беше тя още щяхме да сме империя.

Ааа и Охрид щеше да бъде тъдева да те е.... И нямаше да тичаме с руснаците на пазар толкова далеч

Да си руски историк е голям кеф. Няма нужда да се ровиш из библиотеки и да търсиш документи. Просто пишеш каквото трябва и каквото ти кажат таваришчите и всичко е наред.

Да си соросоид, още по-лесно. Пишеш че Османската империя ни е освободила от руско робство и разни вярват.

Какъв срам? Нима нашите "историци", все още командвани от Москва не знаят, че от 250 години Русия работи за унищожението на България, започващо с "Гръцкия проект" на Екатерина, а Македония е едно от последните им дела?

Умници, философи, "патриоти" и демократи, някой от вас чел ли е поне ред от книгата :-) Е...а ти глупендерите! Странно имам усещането, че изпитвате сексуално удоволствие от писането на простотии и измишльотини. Това си е точно диагноза!

Щом има руски учени в писането на историята ни----четете си я

Разбира се ,че ние българите изпитваме сексуално удоволствие от тройното освобождение от Русия

Мисля,че единственото за което трябва да сме благодарни на Московския император е неговата алчност за територии и влияние. А за освобождението и независимостта на България трябва да сме благодарни на Левски,Ботев,Караджата,Българското опълчение и всички истински родолюбци сражавали се и дали живота си за това дело!

На...моковски или македонски език ? А и както набързо пише че столицата е София през 1878 ?

Руски офицер пред църквата “Света София” след освобождението на столицата, София, 1878 г. / Снимка: "Изгубената България" ? Тогава Сфия е била средно голяма паланка...

Отхвърлянето на решенията на Цариградската конференция (23 декември 1876 г.) от страна на Османската империя, развързва ръцете на Русия да започне война срещу нея.

А за златото с което сме платили освобождението пише ли в книгата?

Каквото и злато да сме платили, не струва толкова. Защо не коментираш например как Германия ни завлича с десетки милиарди лева, основно по спогодбата Нойбахер, където тук войските им са ползвали неща безплатно? Защо не пишеш за втора национална катастрофа, със загубена територия и плащане на някой друг милиард златни франка обезщетение? Защо не пишеш сега къде отива златото ни? Защото пишеше, само каквото ти изнася или на който го иска от теб.

Най- голямият ни държавник Стамболов точно го е казал за русите" По добре да не бяхте идвали"! А той е преводача при договора Русия-Турция

Да. Шипка и храм-паметникът Александър Невски ще останат да се помни и да се тачи, че руснаците (макар и преследвайки техни си интереси) направиха така, че станахме свободни, а по-късно (без тяхно участие) станахме и независими. Искали са ни да си платиме в злато ... ако е вярно значи, че спрямо нас не са били искрени, но това няма отдавна никакво значение. Паметникът на съветската армия и Альоша ще ги преместим в музея да се помни и да не се допуска повече.

Най-големия православен храм в България да е Александър Невски си е пълен абсурд! Всъщност отива му, робски васалски народ това заслужава:)

Абсолютни лъжи. Да, войната - ЧЕТИРИНАДЕСЕТАТТА - е представена пред обществото като борба да "помогнем на единоверците", но КОИ единоверци. Айде да прочетем Сан-Стефанския договор, а? ПЪрва и втора точка - независима СЪРБИЯ, трета и четвърта точка - независима ЧЕРНА ГОРА, и пета точка - васална България. Междувременно, ВЕЧЕ е подписан тайният договор с Англия, че НЯМА ДА СЕ ПОЗВОЛИ СЪЗДАВАНЕТО на голяма Българска държава. Русия НИКОГА не е идвала да ни освобождава, дошла е да окупира. Точно толкова, колкото и сега освобождава Украйна. А на такива "български" историци им се казва - руски еничари. Срам ме е, че съществувате.

От името на цялата Османска империя поднасям искрените си извинения на всички който се чувстват Българи за: ГЕНОЦИДА към Българският народ в ПЕТ Вековното РОБСТВО, КРЪВНИЯТ ДАНЪК и всички злини който сме сътворили за тези 500 години. СРАМ МЕ Е ДА СЪМ ТУРЧИН

Е, Сюлейман паша всъщност е полски евреин, приел исляма. Реално не е турчин

И да добавим и подписаното преди войната Райхщадско споразумение... ООО, ама не сме го учили в училище?!?! Ами много ясно, нали комунистите са ни писали историята 45 години

вече е пълно с идиоти с промити мозъци които се опитват да променят историята, очаквам следващото поколение да говори как турците са ни освободили от руско робство, до там я докарахме от простотия и надупване на запад

Тази история истинска ли е, или не 1 От османско ни освободи царска Русия което ни струва 32т. злато --братско освобождение 2 От фашизма ни освободи СССР. Същото ссср уби царя Освободил, барабар със семейството му. Същото ссср заедно с нашето бкп изби над 40 000 българи ,за македонски българи да се пишат като македонци и в лапите на Югославия. Пиша без подробности, защото няма да ми стигне мястото тук.................. 3-- СССР начело с М.Горбачов ни освободиха от Комунизма който ни го набутаха руснаците Предлагам да се съберят и 3те паметници един до друг та на освободители и убйци да поднасяме цветя еднобременно. Когато в България пристигнат чужденци да може да и се обясни цялата история без да ги развеждаме нагоре--надолу Да допълня ,очакваме да се издигне паметник преживе на негово величество М.Горбачов

Е ти виждал ли си някъде такова освобождение след което да се плаща в злато ! Да се оглави държавата от аристократ братовчед на освободителя ! Армията да се оглави изцяло то руски офицери ! Администрацията да е изцяло от руснаци премиера тоже е руснак ! Аз такива за такива последствия съм чел само когато се превзема нова територия !? Помня че и САЩ освобождаваха Кувейт а не съм чул там да е премиер някои американец ?! В Япония тоже не съм чувал някои американец да е станал император ? И дори да не съм прав само няколко години със Съединението което освобождава днешна България се вижда че Русия не само насъсква Сърбия но и прави всичко възможно да загубим войната !!!!!! Напълно е нормално да се появяват сега такива книги в които ако забелязвате българското опълчение почти не е представено въпреки че даваме толкова жертви колкото и руснаците ! Дори една снимкка няма на български опълченец И книгата е точно в тона Русия ви освободи тази воина е само за това нищо че военни деиствия има чак в Кавказа и Крим !

След 5 века робство и асимилация нещо повече дори обезкървяване на страната ни кой да стане министър - председател - сигурно Бай Иван козаря от Зверино .И стига вече с това злато - то не е било в български банки а в турски. Сравнението с Кувейт не струва.

Робство е било образно казано от Вазов ! А в действителност много българи от теб наречени роби , са пътували и учили в Европа и в Русия също ! След 5 вековно турско владичество или управление или господство ако искаш България е родили Левски и Ботев ,Раковски които не са били бай Иван козаря говори ли са по 3-4 езика ! Златото може да е било в Турски банки може да е било и в египетски пирамиди но е българско собственост на българи които ти наричаш роби !!!! А що се отнася за хора които са могли да бъдат списъка е много дълъг ще спомена само Любен Каравелов, Стамболов които и е бил премиер преди да го убият РОБИ като тебе !!!!! Сравнението с Кувейт струва и то много повече от колкото си мислиш ! Дори най пресен пример е например Косово ако искаш

След 5 века робство сме били по-богати, по-образовани и по-свободни отколкото руснаците. Затова и на тях всичките им ръководители са германци всъщност, защото не стават и за чеп за зеле. Не ви щем освобождението.

А ти знаеш ли, че българите тогава са живеели по-добре от рустаците и не са били крепостни като тях? Прочети Записките на великолуския шовинист Достоевски за войната 1877-78г.

Вземи прочети в оригинал Санстефанския мирен договор и после решенията на Берлинския конгрес. Тогава ще видиш кое е било по-добре за нас и какво е трябвало да стане и какво са решили после едни други наши сегашни приятели. БТВ. Може да прескочиш първите 5 глави, ако не ме лъже паметта, на Санстефанския, защото той касае всички балкански държави в някаква степен

Не съм чел книгата, но знам че мнението и настроенията на съвременници не рядко са повлияни от пропаганда, самозаблуда или други човешки слабости. Съответно не рядко изкривяват представата за реалността. Особено що се отнася до мотиви и цели. И не рядко са различни при тези които дават заповедите и тези които ги изпълняват. Затова пък има документи. Такъв е Санстефанския договор който не предвижда независимост за България включително от омразната Османска империя. Документи отразяват и броят на жертвите в тази война. А те показват че на Цар "Освободителител" не му е пукало особено нито за живота на собствените войници, още по-малко за живота на българското население.

Много е важно историците да напишат книга за ВСВ и освобождението ни от Съвецката армия. Какво се случва в България и Македония. Събитията са по близки и още се помнят от по стари и живи хора. Не само османци са ни клали и руснаци и техните марионетки тоже

Руснаците толкова години не върнат историческия ни архив откраднат през ВСВ и оригинала на СанСтефанския договор. Тогава ще се разбере дали са ни освободили и цената на нашето"освобождение"

Kво Освобождение е това след като сме си го платили! Как са ни освободили! Т.е. поредната руска пропаганда! Копейки и руски пропагандисти с поредният парцал пълен с ЛЪЖИ!

Ама много обичате да разправяте соросоидните за ленд лийс и други тем подобни

Я покажи документа за "трите товара" злато, почитаеми :-)

Поредната русснацистка хибридка. Кога лъже рассееца? - Щом си отвори устата!

Веднъж завинаги трябва да се знае че империя не освобождава а завладява.И руснаците не са тръгнали да ни освобождават а просто ние сме били на пътя им за Дарданелите

И това да се знае - САЩ преследва само своите интереси и влияние. Елементарно е и те си го признават, но явно на някои човечета умствените възможности не позволяват да го проумеят. Силните на деня диктуват какво да правят малките като нас.

Пореднният опит за руска пропаганда е това.

Благодарност към авторката, Е. Марианска за информацията и целия текст !

Българска история писана от руски автори и техните български клакьори...

България е признателна на Царска Русия за освобождението на част от държавата от турско иго. Но Русия и СССР след 1917 нямат нищо общо с освободилата ни държава.

Това че е сменена политическата система не променя гражданите на държавата. Руските граждани са наследници на техните предци, а всеки гражданин прави държавата. След като наследниците имат общо с предците си значи и държавата има общо.

Всъщност, много си се обЪркал. Променя гражданите си и то много, и пРассия е блестящ пример за това.

Руски историци?! Оксиморон!

Повечето коментари са разрушаване на паметника ШИПКА . Но искам да предупредя тези дегенерати - България ще ви смачка .

Аз не видях такъв коментар. Не провокирай напрежение.

Каквото и говорят евро евроатлантическия фашисти руската армия нахлува и изтласква турците. Хилядите загинали руски войници и офицери са освободителите на България. Европа обаче с циганските си способности да лъжат разделят България на две.

Защо тогава 5 века ни оставиха под окупацията на турските агресори, а не ни освободиха в самото начало?

Защото това не е ''час по желание''. Когато е възможно, тогава. И от двете страни пишете глупости, освестете се.

Защото имаш да четеш много история за да разбереш, никой не е длъжен да ти обяснява наготово защото теб те мързи да четеш.

По-прост си от обичайниет вГъзрожденци!

Нищо ново под слънцето! За пореден път българската история се пише от чужденци, при това не истински историци отразяващи реалните събития, а политици набедени за историци и обвързани повече с интересите на чужденците отколкото на българите.

Абе мисири неграмотни, войната е Руско- Османска!!! И резултата е окупация на земите ни и създаването на Руска окупационна област!

С глупаци не се спори

Тоест книга от руски историци с недоразумението агент тьотка Михнева, която е професор по руска, а не по българска история, за алиби. Най-интересното в случая е кой е финансирал издаването на това нещо.

Е как кой?! Америка за България и лични дарения на Соломон Паси. Те са единствените радели за истина в света. Друга истина както знаем няма

Интересно цитират Тургенев а друг голям руски писател Достоевски не. Сигурно за неговите спомени за това как българите са посрещали руските войници

БЛАГОДАРЯ, историята учи, но само тези които искат да се научат за истината!

Ако може да напишат как “ Риската армия” освободи Варна през 1915

Малко кризисен ПР.

Календар