Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Акад. Антон Дончев: Достойнство не се купува, не се продава, но кара човека да гледа живота в очите

ПРИЗНАНИЕ

Акад. Антон Дончев: Достойнство не се купува, не се продава, но кара човека да гледа живота в очите

Навръх 90-я си рожден ден писателят беше удостоен с почетния плакет на вицепрезидента за огромния му принос в културата и духовността

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Трилогията "Аспарух",както и "Време разделно", трябва да се изучават задължително в училище. Надявам се това да стане скоро,когато вятърът на промяната поочисти страната ни от безродни зомбирани боклуци.

И какво, ще промиват мозъците на децата с художествени измислици, а не с реални факти и събития. Затова сме я докарали до тук, от три морета , та сега и за едното да не сме сигурни.

За какво достойнство говорим в 21ви век?

В Пловдив Тотев си призна, че ГЕРБ губят изборите, ако не купят циганските гласове и не правят невалидни бюлетини на конкурентните партии. Има го записан на клип в интернет, с признанията как да фалшифицират изборните резултати и циганските номера на партия ГЕРБ по избори. Няма кой да разследва с тия поробени институции, дето не знаят и те за какво съществуват вече. Политици, полиция, прокуратура, съд, ДАНС - те са вече толкова прогнили, че са за ликвидиране и наново да се формират ръководени от нови хора. Да се направят както трябва а не да са пародиини като сегашните.

Много уважавам г-н Дончев, от все сърце му пожелавам здраве и още дълги години живот!!!

Да ме извинявате,ама вие откъде знаете на 100% реалните факти векове назад? Знае се само това, което се засича при различни летописци и хроники. Факт е примерно, че имаме държава поне от 681 г. и че българската войска е спасила Константинопол и Европа от ислямското нашествие (има там един европейски свети зТрибелиус) и че по турско добро не сме видели. Освен това литературата е художествена измислица, отразяваща реални факти и винаги с определена идеологическа насоченост. Това, което се изучава в училищата, се финансира от държавата и трябва да гради морални и национални ценности,както и патриотизъм. Аман от Киряк Стефчовци и изобщо от всичките паразити тип "нерязани турци" (Захари Стоянов)!

Ще ме прощавате ама Антон Дончев и морал? Писател? Време разделно (ако изобщо е писан от него) е чисто поръчков роман. Странният рицар на свещената книга е толкова повърхностно и глуповато четиво че повече няма на къде. А притчата за гривната е от индийската митология и нашият пак преписва без да цитира. Аман от награди за това ченге.

Дърти комундета си раздават един на друг награди..

И какъв точно е „огромният принос“ на комуниста Антон Дончев? Написал една пропагандна книга като млад (а според мълвата даже Дончев не е истинският автор), и после цял живот нищо не е направил, само получава всякакви награди.

Честито на Антон Дончев! И така хубаво го е казал, и за достойнството и за гледането на живота в очите! Да е жив и здрав още дълги години!

Тъпите продажни либерали да не мълвят срещу световен комунист.Мрете от злоба плъхове

Бе ебалник шибан

Тъпомеров

Комунистите си раздават навзаем награди. Гнус!

,Какво Ви е казал Антон Дончев, не знам.Но, знам истината за написването на тази книга. Нейна авторка е репресираната писателка Фани Попова - Мутафова, на която беше забранено да издава книги. Тя беше много близка приятелка на моят баща / литературен критик/ и аз имах невероятния шанс да я посещавам в скромният и дом. Тя предостави две свои книги - " За свободата" на Стефан Дичев и " Време разделно" на Антон Дончев, Поръчката дойде от ЦК на БКП, книгата да бъде преработена и без знанието на Фани Попова, Дончев,действително се усамоти в Родопите в с. Маноле, където са се случили описаните събития и което носи името на един от персонажите - Манол. Там Дончев засили репресивният момент в сюжета, промени стила и вложи родопският изказ. Оригиналът на книгата се пази от наследниците на журналиста Петко Тихолов. Бяхме потресени,когато излезе първото издание на книгата. Фани Попова понесе много тежко случилото се. Баща ми и Петко Тихолов, потърсиха Дончев за разговор.....поне да поднесе своите извинения към авторката...но не би. Беше опиянен от успеха - всъщност единственият, който е получил.

Защо ръкописът не е в Софийския университет, а в затънтения Университет по библиотекознание със спорна репутация?

С Антон Дончев се запознах при представянето на превода на Странният рицар на португалски в Лисабон. По-надут, надменнен и самовлюбен човек до тогава и от тогава не съм срещал. Изобщо не ме съмнява, че е преписал без да цитира и Време разделно. Това което повече ме отвращава е съвсем осъзнатият му и доброволен принос към възродителният процес. Цялата промивка на мозъка която комунистите наложиха е подпомогната от Дончев и него май хич не го е срам...

за нова част - "Време разделено"! Имаме си и Кара Ибрахим, и еничари, и бунтове, и домати......А въстаниците са на палатки куражлиите. Айде, да почва да пише, че няма време, а времето е пари от време на време. И да не е нещо временно, а да остане във времето.

Какво достойнство може да има този-"Време разделно" е написано от Фани Попова-Мутафова. А този (т.н. "академик")се оказа,че е в директорския борд (за какво,освен за пари) на "Трейс груп"-строителната фирма,поддържала пътя до Своге, и заради която преди година-две се обърна автобус и загинаха десетки души. Потрес!!!

Календар