Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Акад. Антон Дончев: Достойнство не се купува, не се продава, но кара човека да гледа живота в очите

ПРИЗНАНИЕ

Акад. Антон Дончев: Достойнство не се купува, не се продава, но кара човека да гледа живота в очите

Навръх 90-я си рожден ден писателят беше удостоен с почетния плакет на вицепрезидента за огромния му принос в културата и духовността

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Какво достойнство може да има този-"Време разделно" е написано от Фани Попова-Мутафова. А този (т.н. "академик")се оказа,че е в директорския борд (за какво,освен за пари) на "Трейс груп"-строителната фирма,поддържала пътя до Своге, и заради която преди година-две се обърна автобус и загинаха десетки души. Потрес!!!

за нова част - "Време разделено"! Имаме си и Кара Ибрахим, и еничари, и бунтове, и домати......А въстаниците са на палатки куражлиите. Айде, да почва да пише, че няма време, а времето е пари от време на време. И да не е нещо временно, а да остане във времето.

Защо ръкописът не е в Софийския университет, а в затънтения Университет по библиотекознание със спорна репутация?

,Какво Ви е казал Антон Дончев, не знам.Но, знам истината за написването на тази книга. Нейна авторка е репресираната писателка Фани Попова - Мутафова, на която беше забранено да издава книги. Тя беше много близка приятелка на моят баща / литературен критик/ и аз имах невероятния шанс да я посещавам в скромният и дом. Тя предостави две свои книги - " За свободата" на Стефан Дичев и " Време разделно" на Антон Дончев, Поръчката дойде от ЦК на БКП, книгата да бъде преработена и без знанието на Фани Попова, Дончев,действително се усамоти в Родопите в с. Маноле, където са се случили описаните събития и което носи името на един от персонажите - Манол. Там Дончев засили репресивният момент в сюжета, промени стила и вложи родопският изказ. Оригиналът на книгата се пази от наследниците на журналиста Петко Тихолов. Бяхме потресени,когато излезе първото издание на книгата. Фани Попова понесе много тежко случилото се. Баща ми и Петко Тихолов, потърсиха Дончев за разговор.....поне да поднесе своите извинения към авторката...но не би. Беше опиянен от успеха - всъщност единственият, който е получил.

С Антон Дончев се запознах при представянето на превода на Странният рицар на португалски в Лисабон. По-надут, надменнен и самовлюбен човек до тогава и от тогава не съм срещал. Изобщо не ме съмнява, че е преписал без да цитира и Време разделно. Това което повече ме отвращава е съвсем осъзнатият му и доброволен принос към възродителният процес. Цялата промивка на мозъка която комунистите наложиха е подпомогната от Дончев и него май хич не го е срам...

Комунистите си раздават навзаем награди. Гнус!

Честито на Антон Дончев! И така хубаво го е казал, и за достойнството и за гледането на живота в очите! Да е жив и здрав още дълги години!

И какъв точно е „огромният принос“ на комуниста Антон Дончев? Написал една пропагандна книга като млад (а според мълвата даже Дончев не е истинският автор), и после цял живот нищо не е направил, само получава всякакви награди.

Тъпите продажни либерали да не мълвят срещу световен комунист.Мрете от злоба плъхове

Дърти комундета си раздават един на друг награди..

Бе ебалник шибан

Ще ме прощавате ама Антон Дончев и морал? Писател? Време разделно (ако изобщо е писан от него) е чисто поръчков роман. Странният рицар на свещената книга е толкова повърхностно и глуповато четиво че повече няма на къде. А притчата за гривната е от индийската митология и нашият пак преписва без да цитира. Аман от награди за това ченге.

Тъпомеров

Много уважавам г-н Дончев, от все сърце му пожелавам здраве и още дълги години живот!!!

В Пловдив Тотев си призна, че ГЕРБ губят изборите, ако не купят циганските гласове и не правят невалидни бюлетини на конкурентните партии. Има го записан на клип в интернет, с признанията как да фалшифицират изборните резултати и циганските номера на партия ГЕРБ по избори. Няма кой да разследва с тия поробени институции, дето не знаят и те за какво съществуват вече. Политици, полиция, прокуратура, съд, ДАНС - те са вече толкова прогнили, че са за ликвидиране и наново да се формират ръководени от нови хора. Да се направят както трябва а не да са пародиини като сегашните.

За какво достойнство говорим в 21ви век?

Трилогията "Аспарух",както и "Време разделно", трябва да се изучават задължително в училище. Надявам се това да стане скоро,когато вятърът на промяната поочисти страната ни от безродни зомбирани боклуци.

И какво, ще промиват мозъците на децата с художествени измислици, а не с реални факти и събития. Затова сме я докарали до тук, от три морета , та сега и за едното да не сме сигурни.

Да ме извинявате,ама вие откъде знаете на 100% реалните факти векове назад? Знае се само това, което се засича при различни летописци и хроники. Факт е примерно, че имаме държава поне от 681 г. и че българската войска е спасила Константинопол и Европа от ислямското нашествие (има там един европейски свети зТрибелиус) и че по турско добро не сме видели. Освен това литературата е художествена измислица, отразяваща реални факти и винаги с определена идеологическа насоченост. Това, което се изучава в училищата, се финансира от държавата и трябва да гради морални и национални ценности,както и патриотизъм. Аман от Киряк Стефчовци и изобщо от всичките паразити тип "нерязани турци" (Захари Стоянов)!

Календар