Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Жаждата, любовта и смъртта, представени от Амели Нотомб (откъс)

НОВА КНИГА

Жаждата, любовта и смъртта, представени от Амели Нотомб (откъс)

Романът излиза в Издателство "Колибри"

Амели Нотомб (Източник: amelie-nothomb.com)

Романът "Жажда" от Амели Нотомб излиза под печата на Издателство "Колибри".

Според едно от преданията последните думи на Исус на кръста са били "Жаден съм". Тях избира Амели Нотомб, за да ни разкаже какво е чувствал Спасителят няколко часа преди и след разпъването му на кръста в един кратък, но съдържателен философски роман - дързък, ироничен, богоборчески и състрадателен, оспорван и възхваляван от критика и читатели. Жаждата, любовта и смъртта са трите големи характеристики на въплътения Бог и Амели ги разнищва както само тя умее, с много въображение и без да се церемони.

Издателство "Колибри"

"Началото на любовта, това са винаги двама души, които пият", казва тя и не уточнява какво. Дали не любимото й шампанско?

"Жажда" (превод: Светла Лекарска) не е историческо произведение, нито романизирана биография. Според ценителите на Амели Нотомб това е роман възхвала на одухотворената плът - и литературен шедьовър, навярно най-доброто, което ексцентричната белгийка е сътворила след "Изумление и трепет". Според едно от преданията последните думи на Исус на кръста са били "Жаден съм". Тях избира авторката, за да ни разкаже какво е чувствал Спасителят няколко часа преди и след разпъването му на кръста в един кратък, но съдържателен философски роман - дързък, ироничен, богоборчески и състрадателен, оспорван и възхваляван от критика и читатели. Жаждата, любовта и смъртта са трите големи характеристики на въплътения Бог и Амели ги разнищва както само тя умее, с много въображение и без да се церемони. "Началото на любовта, това са винаги двама души, които пият", казва тя и не уточнява какво. Дали не любимото й шампанско?

Още

"Попитай сърцето" на Амели Нотомб (откъс)

"Попитай сърцето" на Амели Нотомб (откъс)

Авторката, вече е добре позната на българските читатели, пише от седемнайсетгодишна и сама определя себе си като графоманка. "Ако не пиша, ставам опасна", казва Амели Нотомб, чиято вярна публика всяка година жадно очаква месец септември, когато на френския книжен пазар се появява "новата Нотомб".

Родена е през 1967 година в Кобе, Япония, в белгийско аристократично семейство. Прекарва детството и юношеството си в различни страни, където баща й е посланик. През 1992 г. излиза първият й роман "Хигиена на убиеца". Амели Нотомб е носителка на много награди, в това число награда Рене Фале, награда Ален Фурние (печели я два пъти) и Гран При Жионо от 2008 година. Романът "Нито Ева, нито Адам" е отличен с награда Флор през 2007 година. "Любовен саботаж" се нарежда сред ранните произведения на ексцентричната авторка и печели Наградата за призвание и Шардон При. През 1999 г. на Амели Нотомб й е присъдена Голямата награда на Френската академия за "Изумление и трепет". Деветнайсетият й роман носи заглавие "Форма на живот" и е номиниран за първата селекция на наградата "Гонкур" (2010).

Днес Амели Нотомб е една от най-четените френскоезични писателки в света. Повече от две десетилетия успехът не я напуска и романите й неизменно са на челните места по продажби.

След Хигена на убиеца, екранизиран през 1999 г. от Франсоа Руджери с Жан Ян и Барбара Шулц в главните роли, и Изумление и трепет на режисьора Ален Корно със Силви Тестю, Синята брада е третият роман на Амели Нотомб, който ще оживее в киносалоните. Издаденият в България роман Любовен саботаж е превъплътен в театрална пиеса и опера.

Със своята неизтощима фантазия и провокативен стил Амели Нотомб е обречена на успех още от 1992 г., когато излиза дебютният й роман "Хигиена на убиеца". През 1999 г. й е присъдена Голямата награда на Френската академия за "Изумление и трепет", екранизиран под режисурата на Ален Корно. "Речи против Катилина" от 1995 г. печели награда "Жан Жионо", награда на телевизионния канал "Пари Прьомиер", награда на Френско-европейските литературни асоциации и награда "Ролан дьо Жювнел". Овладяла до съвършенство иронията и автоиронията, систории като "Попитай сърцето" и "Петрония" Амели Нотомб се спуска до най-дълбоките пластове на човешкото его.

Амели Нотомб - "Жажда" (ОТКЪС)

Винаги съм знаел, че ще бъда осъден на смърт. Предимството на тази увереност е, че мога изцяло да съсредоточа вниманието си върху това, което си заслужава - детайлите. Мислех, че процесът срещу мен ще бъде пародия на правосъдие. Така беше наистина, но не точно както очаквах. Вместо да претупат формално нещата, устроиха голям спектакъл. Прокурорът грижливо бе подготвил всичко.

Свидетелите на обвинението се точеха един след друг. Не повярвах на очите си, когато видях младоженците от Кана, първите, за които извърших чудо.
- Този човек е способен да превърне водата във вино - заяви мъжът напълно сериозно. - Обаче изчака края на сватбата, за да прояви дарбата си. Наслади се на нашата тревога и на унижението ни, а можеше да ни ги спести. Заради него поднесохме хубавото вино след обикновеното и станахме за смях в селото.
Гледах спокойно моя обвинител в очите. Той издържа погледа ми, сигурен в правотата си.

Имперският офицер се яви да разкаже за злата воля, която ме е водела при изцеряването на сина му.
- Как е сега детето ви? - не се въздържа да попита възможно най-некадърният адвокат, отреден ми служебно.
- Много добре. Но той какво толкова е направил! С неговите способности бе достатъчно само да произнесе една дума.
Трийсет и седемте, спасени от моите чудеса, изляха помията си. Най-забавен ми беше обсебеният от Капернаум.
- Ако знаете колко банален стана животът ми след екзорсизма!

Още

"Сърцето с девет стаи" - разказ за любовта, въпреки... (ОТКЪС)

"Сърцето с девет стаи" - разказ за любовта, въпреки... (ОТКЪС)

Някогашният сляп се оплака от грозотата на света, някогашният прокажен заяви, че вече никой не му дава милостиня, задругата на рибарите от Тиберия ме обвини, че съм облагодетелствал част от тях, а другите съм забравил, Лазар разказа колко противно се живее с полепнала по кожата смрад на труп.
Беше видно, че не се е налагало нито да им плащат, нито да ги насърчават. Всички те бяха дошли напълно доброволно да свидетелстват срещу мен. Някои казаха, че са почувствали облекчение, задето са могли най-после да си кажат всичко пред престъпника.
Пред престъпника.

Спокойствието ми е привидно. Трябваше да положа много усилия, за да изслушам тези жалби, без да реагирам. Всеки път гледах свидетелите право в очите и погледът ми неизменно изразяваше смирено удивление. И всеки път те го посрещаха с презрение, държаха се предизвикателно и високомерно.

Майката на едно дете, което бях излекувал, стигна дотам да ме обвини, че съм ѝ вгорчил живота.
- Докато беше болен, малкият си седеше кротко. Сега постоянно шава, крещи, плаче, нямам минута спокойствие, не спя нощем.
- Но нали вие сте помолили моя клиент да излекува сина ви? - попита служебният адвокат.
- Да го излекува - да, но не и да направи от него такава напаст.
- Може би е трябвало да уточните това предварително.
- Че той нали всичко знае, не е ли така?
Добър въпрос. Обикновено знам "какво", но не знам "как". Наясно съм с допълненията, но не и с обстоятелствените пояснения. Така че не, не знам всичко и постепенно откривам всякакви изумителни наречия. Прави са хората, които казват, че дяволът е в детайлите.
Свидетелите не са били принуждавани да говорят, те горещо са го желаели. Всички те знаеха, че ще бъда осъден на смърт.

Още

"Огнената тайна" на Стефан Цвайг (откъс)

"Огнената тайна" на Стефан Цвайг (откъс)

В пророчеството им няма нищо мистериозно. Тези хора познаваха моите способности и видяха, че не направих нищо, за да се спася. Така че не са могли да имат никакви съмнения за изхода на нещата.
Защо им трябваше да ми навличат този излишен срам? Загадката на злото е нищо в сравнение със загадката на посредствеността. Докато свидетелстваха, усещах каква наслада изпитват от недостойното си поведение. Съжаляваха единствено за това, че страданието ми не бе по-видимо. Не им доставих тази радост не защото не исках, просто удивлението ми взе връх над възмущението.
Аз съм човек, нищо човешко не ми е чуждо. Въпреки това не разбирам какво ги беше прихванало, та да бълват такива ужаси. И смятам, че неразбирането не ми прави чест.

Пилат бе получил нареждания за мен и виждах, че не му е лесно. Не защото съм толкова симпатичен, а защото свидетелите дразнеха разумния човек в него. Моето удивление го подведе и той реши да ми даде възможност да опровергая потока от глупости.
- Обвиняеми, имаш ли нещо да кажеш? - попита ме той с вид на интелигентен човек, който се обръща към себеподобен.
- Не - отговорих.

Той поклати глава, сякаш да каже, че е безсмислено да се помага на човек, толкова безразличен към собствената си съдба.

Още

Най-скандалната книга в новата американска класика (откъс)

Най-скандалната книга в новата американска класика (откъс)

Всъщност не казах нищо, защото имаше много за казване. И ако бях говорил, нямаше да мога да прикрия презрението си. Измъчвам се от това, че изпитвам презрение. Бях човек достатъчно дълго, за да знам, че някои чувства не могат да се скрият. Трябва да им позволим да отшумят, без да им се противим. Само така не оставят следи. Презрението е спящ демон. От бездействие силата му отслабва. Думите, произнесени в съда, имат стойността на деяния. Премълчах презрението си и така му попречих да вреди.

Пилат се допита до съветниците си.
- Подсъдимият не прибягва до магия, за да се спаси - това е доказателство, че свидетелствата са фалшиви.
- Нали точно затова искаме да бъде осъден.
- Знам. Единствено това искам и аз, но ми се ще да нямам чувството, че се опирам на измишльотини!
- В Рим на народа му трябват хляб и зрелища. Тези тук искат хляб и чудеса.
- Добре. Щом е въпрос на политика, няма какво да му мисля.

Пилат се надигна и заяви:
- Обвиняеми, ще бъдеш разпънат на кръст.

Още

"Хлебарката" - блестяща политическа сатира от Иън Макюън

"Хлебарката" - блестяща политическа сатира от Иън Макюън

Хареса ми, че беше така пестелив с думите. Гениалността на латинския е в това, че не търпи плеоназми. Щеше да е непоносимо да каже: "Обвиняеми, ще бъдеш до смърт разпънат на кръст". Като че ли има друг възможен изход от разпъването на кръст.

Все пак, като го чух да произнася присъдата, трепнах. Погледнах свидетелите и усетих закъснялото им смущение. При това всички те знаеха, че ще бъда осъден, и ревностно бяха допринесли за присъдата. Сега изведнъж тя им се стори прекалена и се почувстваха шокирани от нейното варварство. Някои се опитаха да уловят погледа ми, за да ми покажат несъгласието си, но аз извърнах очи.

Не знаех, че ще умра така. Новината не беше маловажна. Първо се замислих за болката. Духът ми отпадна. Такова страдание не може да не предизвика страх.

*Текстът се публикува със съгласието на Издателство "Колибри".

Още

"Кът за мечти" и сънища: Животът на Дейвид Линч (откъс)

"Кът за мечти" и сънища: Животът на Дейвид Линч (откъс)

Още

Шедьовърът "Тъмни алеи" на Иван Бунин - книга за любовта и за Русия (ОТКЪС)

Шедьовърът "Тъмни алеи" на Иван Бунин - книга за любовта и за Русия (ОТКЪС)

Още

"Принцът и просякът" излезе в Издателство "Колибри" (ОТКЪС)

"Принцът и просякът" излезе в Издателство "Колибри" (ОТКЪС)

Още

Станислава Айви ни предлага своята "Въображаема реалност" (ОТКЪС)

Станислава Айви ни предлага своята "Въображаема реалност" (ОТКЪС)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пролетният панаир на книгата се завърна: 140 издателства очакват своите читатели

Изложението в парка пред Националния дворец на културата ще продължи 10 дни - до 2 юни

Философът Тони Николов: Нека вървим напред и да не изпускаме от поглед пътя на буквите

"24 май е празник не на миналото ни. Той е празник на бъдещето", каза писателят в речта си в тържествената програма пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София - площад Славейков

За четвърта година инициативата обединява граждани, артисти, автори, културни институции и бизнеси в съвременен празник на българската просвета, култура и писменост

Скритите букви: 3D мапинг и гостуване в Прага

Прожекция на 3D мапинг на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май и гостуване на пейките-букви в Прага

Джени Ерпенбек е първата германска писателка, която печели международната награда "Букър"

Ерпенбек, която започва работа като оперен режисьор през 90-те години на миналия век, получи тазгодишната награда за превода на английски език на романа си "Кайрос" за края на Студената война в Германия

Японският бестселър „Гърди и яйца“: Дръзка история на три жени, които търсят себе си (откъс)

Днес писателката Миеко Каваками, работила и като стюардеса и певица, е сред най-предизвикателните и интригуващи гласове на японската литература