Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Възстановка на „Старото школо” от Възраждането

ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ - 1 НОЕМВРИ

Възстановка на „Старото школо” от Възраждането

Организатор на патриотичната инициатива е Националният исторически музей

Възстановка на "Старото школо" от Възраждането/Сн. НИМ

 По случай Деня на будителите - 1 ноември Националният исторически музей /НИМ/ ще направи възстановка на занятие в старо възрожденско училище. Музеят кани на 31 октомври, 1 и 2 ноември децата, които искат да научат и да опитат как едно време техните връстници са се учили да пишат и да четат "Аз", Буки", "Веди" - върху пясък и с перо. Новината съобщи за Impressio директорът на НИМ - проф. Божидар Димитров.

Божидар Димитров, директор на НИМ/Сн. Уикипедия

Учебните часове в "Старото школо" са организирани от Детския образователен център на НИМ и в тях ще могат да участват деца от предучилищна възраст, както и по големи - от първи до четвърти клас. Всички те ще могат да изкарат по един учебен час по "взаимоучителната метода", въведена и прилагана от д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов. При това - в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век - с характерната катедра, с дървени чинове. На първия ред ще седнат най-малките - както е било, по-големите ученици ще влизат в ролята на "показвачи" и "чиноначалници", а всички неминуемо ще усетят атмосферата на тогавашното взаимно училище.

Възстановка на "Старото школо" от Възраждането/Сн. НИМ

В "Старото школо" децата могат да разгледат автентични предмети и пособия от българското училище от началото на миналия век - глобус от книжарницата на Христо Г. Данов, икона на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий.

Най-любопитно за тях безспорно ще бъде да видят т. нар. "затвор" - помещение зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказание непослушните ученици.

Децата ще могат да разширят познанията си като посетят експозицията на НИМ, посветена на Възраждането. В пространството пред зала №4 се съхраняват един от първите преписи на "История славянобългарска", "Неделника" на Софроний Врачански от 1806, копие на глобуса на Неофит Рилски, "Рибния буквар" на д-р Петър Берон от 1824 г. и др.

На 1 ноември в Националния исторически музей ще има и специална екскурзоводна беседа по случай празника, на тема "Нашето славно минало".

Повече информация и предварителни заявки могат да бъдат направени на страницата на Детския образователен център на НИМ.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Книга на фокус: "Time Shelter" от Георги Господинов

Романът донесе престижната международна награда „Букър“ на българския автор

Георги Господинов и Светлана Алексиевич ще са сред гостите на "Аполония" в Созопол тази година

Носителят на Международната литературна награда "Букър" за 2023 Георги Господинов и носителката на Нобелова награда за литература от 2015 г. Светлана Алексиевич ще са сред гостите на тазгодишното 39-о издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол, съобщават организаторите от "Фондация Аполония"

За първи път на български език излиза пълното издание на "Произходът на тоталитаризма" от Хана Арент

"Произходът на тоталитаризма" включва трите ѝ основни части - "Антисемитизмът", "Империализмът" и "Тоталитаризмът". Това е най-ранният труд на авторката, публикуван през 1951 година

Куба отвъд стереотипите оживява във вълнуващото издание „Кубинците“ от Антъни ДеПалма

Журналистът и дългогодишен кореспондент на New York Times изследва живота на обикновените кубинци по време и след епохата „Кастро“

Световноизвестни писатели и илюстратори пристигат в София за Международния литературен фестивал за деца и младежи

Утре на 1 юни, Фестивалът ще отбележи Деня на детето с изключително богата програма, акцент в която е срещата с финландския писател Томи Контио и художничката Елина Варста - авторите на поредицата "Куче на име Коте"