Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Възстановка на „Старото школо” от Възраждането

ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ - 1 НОЕМВРИ

Възстановка на „Старото школо” от Възраждането

Организатор на патриотичната инициатива е Националният исторически музей

Възстановка на "Старото школо" от Възраждането/Сн. НИМ

 По случай Деня на будителите - 1 ноември Националният исторически музей /НИМ/ ще направи възстановка на занятие в старо възрожденско училище. Музеят кани на 31 октомври, 1 и 2 ноември децата, които искат да научат и да опитат как едно време техните връстници са се учили да пишат и да четат "Аз", Буки", "Веди" - върху пясък и с перо. Новината съобщи за Impressio директорът на НИМ - проф. Божидар Димитров.

Божидар Димитров, директор на НИМ/Сн. Уикипедия

Учебните часове в "Старото школо" са организирани от Детския образователен център на НИМ и в тях ще могат да участват деца от предучилищна възраст, както и по големи - от първи до четвърти клас. Всички те ще могат да изкарат по един учебен час по "взаимоучителната метода", въведена и прилагана от д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов. При това - в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век - с характерната катедра, с дървени чинове. На първия ред ще седнат най-малките - както е било, по-големите ученици ще влизат в ролята на "показвачи" и "чиноначалници", а всички неминуемо ще усетят атмосферата на тогавашното взаимно училище.

Възстановка на "Старото школо" от Възраждането/Сн. НИМ

В "Старото школо" децата могат да разгледат автентични предмети и пособия от българското училище от началото на миналия век - глобус от книжарницата на Христо Г. Данов, икона на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий.

Най-любопитно за тях безспорно ще бъде да видят т. нар. "затвор" - помещение зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказание непослушните ученици.

Децата ще могат да разширят познанията си като посетят експозицията на НИМ, посветена на Възраждането. В пространството пред зала №4 се съхраняват един от първите преписи на "История славянобългарска", "Неделника" на Софроний Врачански от 1806, копие на глобуса на Неофит Рилски, "Рибния буквар" на д-р Петър Берон от 1824 г. и др.

На 1 ноември в Националния исторически музей ще има и специална екскурзоводна беседа по случай празника, на тема "Нашето славно минало".

Повече информация и предварителни заявки могат да бъдат направени на страницата на Детския образователен център на НИМ.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Музеят на Артюр Рембо в Шарлевил-Мезиер показва 2 негови писма и 2 поеми, купени на разпродажба в Париж

Цената, на която ръкописите на поета са били придобити от дарителя, е над 240 000 евро

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

Този февруари отправяме взор към някои от най-въздействащите любовни истории, занимали художествената литература

Пиесите на Ларш Нурен за първи път на български (откъс)

"Целият ми живот се състои от писане, както вълната се състои от вода" са думи, които принадлежат на големия шведски драматург, чиито пиеси имат статут на съвременна класика

Парижките букинисти остават по кейовете на Сена по време на Олимпиадата

След дълга полемика френският президент реши търговците на стари книги, които традиционно се разполагат по брега на реката от 17-и век, да не се местят

Документ, написан от японски военачалник през 16-и век, беше разчетен в музея Химеджи

Смята се, че писмото е изпратено до високопоставен самурай през периода Едо

"Изповедта на един назадничав хетеросексуален мъж" от Фредерик Бегбеде

Това е неговият опит да разбере себе си, миналото си, обезумелия свят, в който живее