Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Стиховете остават" или защо "ръкописите не горят"?

БЪЛГАРСКА ПОЕЗИЯ

"Стиховете остават" или защо "ръкописите не горят"?

За втора поредна година популярни личности преписаха свое любимо стихотворение, а художниците го претвориха в картини

Снимка: Михаил Георгиев

В салона на БНП Париба в София бе открита изложбата "Стиховете остават". Това е втори сезон на проекта на Дарик радио и егоист.бг, посветен на съвременната българска поезия.

Снимка: Михаил Георгиев

На откриването водещият на предаването "Нова култура" по Дарик радио Даниел Ненчев напомни, че в романа "Майсторът и Маргарита" Михаил Булгаков казва, че ръкописите не горят. "Ние взехме тази фраза и я поставихме в съвременен контекст.

Какъв е този съвременен контекст и какво означава тази фраза днес: когато вземеш едно стихотворение и го прочетеш, след което го препишеш, след което го споделиш, такова стихотворение е невъзможно да изгори. По този начин стиховете остават." - допълни той.

Снимка: Михаил Георгиев

В продължение на една година популярни личности, предимно от областта на културата, гостуват в радиото и собственоръчно преписват избрано от тях любимо стихотворение от български поет, а след това художници претворяват част от стиховете в картини.

Снимка: Михаил Георгиев

Сред участниците във втория сезон на "Стиховете остават" са Любов Костова, Ясен Гюзелев, Явор Гърдев, Галин Стоев, Камен Донев, Бойко Василев, Захари Карабашлиев, Рут Колева, Мила Михова, Илиана Коджабашева, Жаклин Вагенщайн, Ованес Торосян и много други.

Снимка: Михаил Георгиев

Откриване на изложбата "Стиховете остават" (Снимка: Михаил Георгиев)

Изложбата със снимки на изписаните листове и стиховете, превърнати в картини, може да бъде разгледана всеки работен ден между 10 и 18 часа до 20 април в салона на БНП Париба на бул. "Цар Освободител" № 2 в София.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

70 изпитани начина за постигане на лекота и в най-мрачния и тъжен ден от Евелине Хелминк

"Ръководство за лоши дни" ни припомня, че истинското щастие не е в отбягването на несполуките, а в приемането на живота такъв, какъвто е

Издателят на биографията на Филип Рот я оттегли

Заради сексуални обвинения срещу Блейк Бейли издателство "Нортън" спря промоцията на една от най-очакваните литературни биографии

"Прочети София" с новите "Скрити букви" и Визуално-поетичен маршрут

На 10 и 11 септември по идея на "Прочети София", Полина Герасимова от Poliforma ще създаде 3D мапинг, посветен изцяло на 14 уникални букви

Очаква ни десетата Нощ на литературата

Столична община се включва със свой откъс в читателския маратон

"Айхман в Йерусалим" от Хана Аренд – една от най-влиятелните книги на XX век излиза в ново издание

Най-добрата теория за тоталитаризма и смразяваща историческа картина на Холокоста се появява отново след години отсъствие от книжарниците