Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Стиховете остават" или защо "ръкописите не горят"?

БЪЛГАРСКА ПОЕЗИЯ

"Стиховете остават" или защо "ръкописите не горят"?

За втора поредна година популярни личности преписаха свое любимо стихотворение, а художниците го претвориха в картини

Снимка: Михаил Георгиев

В салона на БНП Париба в София бе открита изложбата "Стиховете остават". Това е втори сезон на проекта на Дарик радио и егоист.бг, посветен на съвременната българска поезия.

Снимка: Михаил Георгиев

На откриването водещият на предаването "Нова култура" по Дарик радио Даниел Ненчев напомни, че в романа "Майсторът и Маргарита" Михаил Булгаков казва, че ръкописите не горят. "Ние взехме тази фраза и я поставихме в съвременен контекст.

Какъв е този съвременен контекст и какво означава тази фраза днес: когато вземеш едно стихотворение и го прочетеш, след което го препишеш, след което го споделиш, такова стихотворение е невъзможно да изгори. По този начин стиховете остават." - допълни той.

Снимка: Михаил Георгиев

В продължение на една година популярни личности, предимно от областта на културата, гостуват в радиото и собственоръчно преписват избрано от тях любимо стихотворение от български поет, а след това художници претворяват част от стиховете в картини.

Снимка: Михаил Георгиев

Сред участниците във втория сезон на "Стиховете остават" са Любов Костова, Ясен Гюзелев, Явор Гърдев, Галин Стоев, Камен Донев, Бойко Василев, Захари Карабашлиев, Рут Колева, Мила Михова, Илиана Коджабашева, Жаклин Вагенщайн, Ованес Торосян и много други.

Снимка: Михаил Георгиев

Откриване на изложбата "Стиховете остават" (Снимка: Михаил Георгиев)

Изложбата със снимки на изписаните листове и стиховете, превърнати в картини, може да бъде разгледана всеки работен ден между 10 и 18 часа до 20 април в салона на БНП Париба на бул. "Цар Освободител" № 2 в София.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пролетният панаир на книгата се завърна: 140 издателства очакват своите читатели

Изложението в парка пред Националния дворец на културата ще продължи 10 дни - до 2 юни

Философът Тони Николов: Нека вървим напред и да не изпускаме от поглед пътя на буквите

"24 май е празник не на миналото ни. Той е празник на бъдещето", каза писателят в речта си в тържествената програма пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София - площад Славейков

За четвърта година инициативата обединява граждани, артисти, автори, културни институции и бизнеси в съвременен празник на българската просвета, култура и писменост

Скритите букви: 3D мапинг и гостуване в Прага

Прожекция на 3D мапинг на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май и гостуване на пейките-букви в Прага

Джени Ерпенбек е първата германска писателка, която печели международната награда "Букър"

Ерпенбек, която започва работа като оперен режисьор през 90-те години на миналия век, получи тазгодишната награда за превода на английски език на романа си "Кайрос" за края на Студената война в Германия

Японският бестселър „Гърди и яйца“: Дръзка история на три жени, които търсят себе си (откъс)

Днес писателката Миеко Каваками, работила и като стюардеса и певица, е сред най-предизвикателните и интригуващи гласове на японската литература