Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Стиховете остават" или защо "ръкописите не горят"?

БЪЛГАРСКА ПОЕЗИЯ

"Стиховете остават" или защо "ръкописите не горят"?

За втора поредна година популярни личности преписаха свое любимо стихотворение, а художниците го претвориха в картини

Снимка: Михаил Георгиев

В салона на БНП Париба в София бе открита изложбата "Стиховете остават". Това е втори сезон на проекта на Дарик радио и егоист.бг, посветен на съвременната българска поезия.

Снимка: Михаил Георгиев

На откриването водещият на предаването "Нова култура" по Дарик радио Даниел Ненчев напомни, че в романа "Майсторът и Маргарита" Михаил Булгаков казва, че ръкописите не горят. "Ние взехме тази фраза и я поставихме в съвременен контекст.

Какъв е този съвременен контекст и какво означава тази фраза днес: когато вземеш едно стихотворение и го прочетеш, след което го препишеш, след което го споделиш, такова стихотворение е невъзможно да изгори. По този начин стиховете остават." - допълни той.

Снимка: Михаил Георгиев

В продължение на една година популярни личности, предимно от областта на културата, гостуват в радиото и собственоръчно преписват избрано от тях любимо стихотворение от български поет, а след това художници претворяват част от стиховете в картини.

Снимка: Михаил Георгиев

Сред участниците във втория сезон на "Стиховете остават" са Любов Костова, Ясен Гюзелев, Явор Гърдев, Галин Стоев, Камен Донев, Бойко Василев, Захари Карабашлиев, Рут Колева, Мила Михова, Илиана Коджабашева, Жаклин Вагенщайн, Ованес Торосян и много други.

Снимка: Михаил Георгиев

Откриване на изложбата "Стиховете остават" (Снимка: Михаил Георгиев)

Изложбата със снимки на изписаните листове и стиховете, превърнати в картини, може да бъде разгледана всеки работен ден между 10 и 18 часа до 20 април в салона на БНП Париба на бул. "Цар Освободител" № 2 в София.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Нов тираж на "4 3 2 1" от Пол Остър

По желание на читателите издателство "Колибри" пуска нов тираж на последния роман на Пол Остър, неговия Opus magnum, озаглавен "4 3 2 1"

Пролетните „Литературни срещи“ и изборите на писателите

След по-малко от седмица - на 30, 31 март и 01 април в Гьоте-институт България, ще се проведе пролетното събитие от поредицата на фондация "Прочети София" - "Литературни срещи". Това е и началото на програма от няколко събития през годината

"За радостта и езика": Иван Теофилов събира в книга свои разговори в писма с Георги Господинов

Премиерата на тома е днес в Софийска градска художествена галерия (СГХГ)

10 книги с рецепти за здраве

Те ще ви подтикнат към по-здравословен начин на живот

"Трудни любови" от Итало Калвино

По случай 100-годишнината от рождението на гениалния италиански стилист Итало Калвино, "Колибри" ще предложи на българските читатели сборника с разкази "Трудни любови".

Октавио Пас - премиера на „Избрани есета“

"Срещу тишината и шума създавам Словото - свобода, която се създава и ме създава всеки ден" - Октавио Пас