Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Премиера на новата книгата на Стефан Иванов "Без мен" в ТР "Сфумато"

ПРЕМИЕРА

Премиера на новата книгата на Стефан Иванов "Без мен" в ТР "Сфумато"

"Без мен" ще бъде представена на 27 март от 19 ч. в Театрална работилница "Сфумато" в разговор със Стефан Иванов и поетите Силвия Чолева и Кирил Василев

Стефан Иванов (Източник: ТР "Сфумато")

Още

Писателите Горан Войнович и Андрея Расучану гостуват на новите пролетни „Литературни срещи“ през април

Писателите Горан Войнович и Андрея Расучану гостуват на новите пролетни „Литературни срещи“ през април

"Без мен" е новата книга на поета и драматург Стефан Иванов, която излиза след близо десетгодишна пауза. "Без мен" е и първата книга на новото издателство "Кота 0", което бе представено в началото на годината от петимата писатели, които стоят зад него.

Издателството е създадено от Иван Димитров, Захари Захариев, Стефан Икога, Стефан Иванов и Светослав Тодоров.

Освен издателски проект, "Кота 0" е амбициозно начинание, под чийто знак ще се провеждат и различни литературни четения в страната.

"Без мен" ще бъде представена на 27 март от 19 ч. в Театрална работилница "Сфумато" в разговор със Стефан Иванов и поетите Силвия Чолева и Кирил Василев. Това обаче няма да е обичайна литературна премиера. Стефан Иванов е създател на доста литературни събития, сред които "Актьори срещу поети", което продължава да съществува все така успешно за девети пореден сезон.

Източник: ТР "Сфумато"

Затова и актьорското присъствие в събитието е съвсем закономерно.

На сцената на ТР "Сфумато" ще видим още актьорите Августина-Калина Петкова, Биляна Георгиева, Василена Винченцо, Василена Кънева, Иван Станчев, Лора Тенчева, Мартина Апостолова, Надя Керанова, Нено Койнарски, Станислав Кертиков, а водеща ще бъде Анета Иванова. Автор на корицата на книгата е Бояна Павлова.

"Без мен" включва както стихотворения и сънища, така и фрагменти, спомени, бележки от пътувания и записки: "Опитах се да събера последното десетилетие в цялост, за да не се разпилее и за да мога да видя лицето му и да чуя гласа му. Малко самонадеяна амбиция, може би, но нямах и друг избор, за да продължа напред. Мисля, че този опит не засяга само мен." - казва Стефан Иванов.

Още

"Войната и мирът" е темата на летните "Литературни срещи" и "Малък сезон" в Театрална работилница "Сфумато"

"Войната и мирът" е темата на летните "Литературни срещи" и "Малък сезон" в Театрална работилница "Сфумато"

Редакторът на книгата - поетът Марин Бодаков, пише за поезията на автора: "Струва ми се, че единствен от своето поколение Стефан Иванов е пълноправен културен поданик на моето. Новата му книга е всеобхватен мост, по който виждам съвременна София - точно тази, до която вече нямам достъп.

И същевременно изпитвам дълбока сигурност в общуването със Стефан, защото имаме обща литературна памет. Но това, което най-много ме вълнува, е натрапливото сегашно време в стихотворенията му: като назовава, поетът отвоюва нашето всекидневие от нищото.

А то ни обсажда все по-плътно. Сякаш ни уверява, че ни има. Това е колкото банално, толкова и съдбовно. Назовава доброто - и го има. А доброто най-често е закрилящото. Назовава лошото - и го има. И го обезврежда, като го нарича, допълвайки опита на Константин Павлов за убийство чрез премълчаване.

Изрежда, изрежда, изрежда... и човек си мисли, че поетът ще стигне до критичната маса на преобръщането. Но преобръщане е цялото стихотворение, което ти казва: "Абе, има те..." Стихотворението е паспорт. Не знам дали приятелите на Стефан Иванов, на които са посветени стихотворенията, подозират колко той е самотен и любопитен в самотата си. И как стихотворението, дори когато е угнетено със социалност, прегръща."

Още

"Платонoff" или голямата болка на Чехов за "изчезващия човек" е петата премиера на "Сфумато"

"Платонoff" или голямата болка на Чехов за "изчезващия човек" е петата премиера на "Сфумато"

Представянето на книгата ще бъде в ТР "Сфумато", защото театърът е дом за представления, на които Стефан Иванов е автор или драматург - "Медея, майка ми", "Между празниците", "Актьори срещу поети", "Презрението", "Самолетът закъснява", "Същият ден", "Приключенията на Иванка Курвоазие: Изгорелият цирк на щастието", "Женските изкуства за щастливо съпружество", "#антитъга". Той е и изпълнителен директор на "Малък сезон" от 2018 г., ежегодният фестивал на "Сфумато" за най-младите от всички изкуства.

Стефан Иванов (1986, София) е доктор по философия в СУ "Св. Климент Охридски". Автор на стихосбирките "4 секунди лилаво" (2003), "Гинсбърг срещу Буковски в публиката" (2004), "Списъци" (2009) и "Навътре" (2014). За "Списъци" е номиниран за Националната награда за поезия "Иван Николов".

"Навътре" е номинирана за първите награди за литература на НДК - "Перото". Носител е на наградата "София: Поетики" (2011). Съавтор е на пиесата "Медея - майка ми", спечелила "Икар" (2013) за най-добро представление. Пиесата му "Между празниците" е номинирана за "Икар" (2014) за драматургия.

През 2017 г. пиесата му "Същият ден" е поставена в Ню Йорк в LPAC. През 2018 г. е резидентен драматург на Националния театър на Люксембург. През 2019 г. късометражният анимационен филм "Задачи за деня", по едноименното му стихотворение, е официално предложение на България за "Оскар".

От 2003 г. е публикувал многобройни материали в множество медии. Превеждан е на английски, френски, немски, испански, гръцки, турски, сръбски и други езици. 

Още

Largo на турския хореограф Корхан Башаран с премиера в "Сфумато"

Largo на турския хореограф Корхан Башаран с премиера в "Сфумато"

Още

"Антитъга" в "Сфумато" представя вътрешния свят на съвременния човек

"Антитъга" в "Сфумато" представя вътрешния свят на съвременния човек

Още

Експериментът "Аres Ritmos" - премиера в "Сфумато"

Експериментът "Аres Ritmos" - премиера в "Сфумато"

Още

"Животът, макар и кратък" по Станислав Стратиев в театрална работилница "Сфумато"

"Животът, макар и кратък" по Станислав Стратиев в театрална работилница "Сфумато"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Над 4000 книги, заграбени от берлинската Еврейска равинска семинария, са открити в Прага

Книгите произхождат от колекцията на Висшия институт за еврейски изследвания в Берлин, който е закрит и разграбен от нацистите през 1942 г.

"Неразделните" от Симон дьо Бовоар за първи път на български (откъс)

В известен смисъл тази творба е ключ към цялостното творчество на голямата френска писателка

Джоан Роулинг разкритикува актьори от филмите за Хари Потър заради подкрепата им за смяната на пола

Писателката критикува Даниъл Радклиф и Ема Уотсън за това, че използваха различни платформи, за да приветстват транссексуалните.

Украинци в Лисабон протестират срещу проруска книга за войната

През март украинската общност в Португалия изрази възмущението си от издаването на книгата с прокремълски разкази за руската война в Украйна

Рядко копие на първия комикс със Супермен се продаде за 6 милиона щатски долара на търг

"Херитейдж Окшънс" определя първия брой на "Екшън Комикс" като "най-важния комикс, публикуван някога"

Австралийска фондация спечели наградата "Астрид Линдгрен"

Фондацията за грамотност на коренното население (Indigenous Literacy Foundation - ILF) беше отличена за "новаторската си работа за разпространението на литература сред децата от Първите нации на Австралия"