Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Преди 10 години ООН призна многоезичността като фактор за мира

ГЛОБАЛНИЯТ СВЯТ

Преди 10 години ООН призна многоезичността като фактор за мира

Езикът е свобода и предпоставка за разбирателство между народите

Живеем в глобален свят, в който границите все повече се превръщат в условност, и в същото време усещаме необходимостта да ги издигаме като прегради, под заплахата от тероризъм и световна война. Сякаш единственото свободно нещо, което не подлежи на "санкции", са езиците. Те ни дават възможност за общуване, без разлика на пол, занятие и национална принадлежност. Свободното общуване е важна предпоставка за мирно съществуване на планетата.

На днешния ден през 2007 г. Общото събрание на ООН, като се позовава на единството в многообразието от езици по света, именно с цел международното разбирателство, обявява решението си, следващата година - 2008-а, да бъде обявена за Международна година на езиците.

Днес е немислимо да се води политика на световно ниво, без знанието на езиците на други народи. Немислимо е да се познава културата на други страни и народи, без точен превод на новините, книгите, филмите и другите медиаторни средства за общуване.

Има хора, които общуват на два езика - т.нар. матерен език, според произхода им по рождение, и на езика на държавата, в която живеят. Двуезичното население на планетата е, според езиковеди, две-трети от общото население на земята. Така наречената многоезичност на общностно ниво се отнася до цели общности, в които е разпространена именно тази форма на многоезичност. В глобален план, езиковедите дават за пример Индия, където в рамките на групата се използва специфичния за нея език, а в общуването между отделните общности - английския. Това донякъде се отнася и до диалектните групи в дадена страна, където диалектите все още съществуват като форма за словесно общуване. Общностната форма на езика е характерна и за етническите групи в една държава.

Полиглотите, или хората които владеят повече от 3 езика, са единици, но броят им все повече расте в глобалния ни свят. Има феноменални примери на личности, които са владеели до съвършенство по 8 до 10 езика - писмено и говоримо.

Много интересна и все по-развиващата се форма за общуване в съвременния свят е многоезичността на интерактивно ниво — отнася се за използването на повече от един език в един и същ разговор. Това се осъществява като "превключване" чрез смяна на езика по време на разговор. Друг пример, който се използва при близки по звучене езици, е този, в който всеки от участниците говори на своя език, но той е разбираем и за другите, независимо че те не го говорят добре. Българи често общуват по този начин с македонци и сърби. Особено онези, които живеят в пограничните райони между съответните страни.

Най-важното в многообразието на езиците е способността им да общуваме чрез тях. Тази способност се възприема като жест на доброжелателство между хората от различни националности и е наистина една много важна предпоставка за мир.

Еми МАРИЯНСКА

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Перото" обяви номинациите за наградите на литературния клуб

Претендентите се състезават в пет категории: "Детска литература", "Поезия", "Проза", "Превод от български на чужд език" и "Дебют"

Готови ли сте да скочите в творческата дупка на заека?

За четвърта поредна година Творческа Академия "Заешка Дупка" обявява прием за Есенното издание за творческо писане и актьорско майсторство

"Какво би направил Маркс?": Има ли смисъл да гласувам?

Какви са достойнствата и проблемите на демокрацията? Сбъркана ли е нейната концепция? Повече по този и още важни въпроси - в новата книга на д-р Гарет Саутуел (откъси)

На прага на утрешния ден с Джаред Даймънд

След легендарните "Пушки, вируси и стомана" и "Колапсът", "Изток-Запад" издаде на български и третата книга от бестселъровата поредица - "Катаклизъм" (откъс)

"Милениум" - образецът за скандинавска криминална литература

"Момичето, което живя два пъти" е шестият последен роман от бестселъровата поредица за гениалната хакерка Лисбет Саландер и журналиста Микаел Блумквист

Завещанията на Вера Мутафчиева излизат в "Душа в душата"

"Може би дойде времето да открия Вера Мутафчиева от различни посоки и я събера в мрежичка живот такава, каквато я познавах", пише авторката Божана Апостолова