Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина авторът на "Няма място за старите кучета" Кормак Маккарти

IN MEMORIAM

Почина авторът на "Няма място за старите кучета" Кормак Маккарти

Американският писател, носител на "Пулицър" е преживял десетилетия в бедност и уединение, преди Холивуд да открие романите му "Няма място за старите кучета", "Тези прекрасни коне" и "Пътят"

Американският писател, носител на "Пулицър" е преживял десетилетия в бедност и уединение, преди Холивуд да открие романите му "Няма място за старите кучета", "Тези прекрасни коне" и "Пътят" (Снимка: Getty Images)

Известният американски писател Кормак Маккарти, носител на наградата "Пулицър" е починал във вторник сутрин в дома си в Санта Фе, щата Ню Мексико в САЩ, съобщават от неговото издрателство Penguin Random House.

Смъртта на писателя бе потвърдена от неговия син Джон Маккарти, който посочва, че баща му си е заминал от естествена смърт. Писателят беше на 89 години.

Американският писател, носител на "Пулицър" е преживял десетилетия в бедност и уединение, преди Холивуд да открие романите му "Няма място за старите кучета", "Тези прекрасни коне" и "Пътят".

Робърт Редфорд екранизира "Тези прекрасни коне" още през 2000 г., но адаптацията на братя Коен по "Няма място за старите кучета" печели четири награди "Оскар" (за най-добър филм на 2007 г., най-добър адаптиран сценарий, режисура и поддържаща мъжка роля на Хавиер Бардем) и отваря на писателя вратите към световна известност и финансово благополучие.

По същото време идва и призът "Пулицър" за "Пътят". Романът е екранизиран от Джон Хилкоут с участието на Виго Мортенсен, Чарлийз Терон и Робърт Дювал.

През 2013 г. Ридли Скот създава криминалната драма "Съветникът" по оригинален сценарий на Маккарти, като в ролите са Брад Пит, Камерън Диас и Пенелопе Крус. Джеймс Франко адаптира за екран ранния му роман Child of God.

Още

Носителят на "Грами", пианистът Джордж Уинстън, почина на 73 години

Носителят на "Грами", пианистът Джордж Уинстън, почина на 73 години

Маккарти е роден през 1933 г. под името Чарлз Маккарти в Провидънс, в семейство с шест деца. Когато е на 4, семейството се мести в Ноксвил, Тенеси. Така и не завършва висше образование. По време на военната си служба в Аляска през 50-те води радиопредаване. Жени се три пъти, като има двама сина - Кълън е роден през 1962 г., а Джон Франсис - през 1999-а.

Автор е на общо десет романа, обхващащи жанровете южняшка готика, уестърн и постапокалиптична фантастика. Първият, The Orchard Keeper, излиза през 1965 г. и няма особен успех. Едва близо три десетилетия по-късно, с "Тези прекрасни коне" (1992 г.) Маккарти печели и двата американски приза - Национална награда за литература и Национална награда на критиците.

"Кървав меридиан", написана през 80-те, с двайсет години закъснение попада в класацията на списание "Тайм" за 100-те най-добри книги, публикувани на английски между 1923 и 2005 г. Литературният критик Харолд Блум обявява Маккарти за един от четиримата големи романисти на своето време заедно с Дон ДеЛило, Томас Пинчън и Филип Рот, и нарича "Кървав меридиан" най-великата книга от излизането на "Докато лежах и умирах" на Уилям Фокнър.

През 2010 г. "Таймс" класира "Пътят" на първо място в списъка си 100-те художествени и документални литературни произведения за последното десетилетие. Маккарти често е споменаван и като кандидат за Нобелова награда за литература, но не доживява да я получи.

Още

Почина френският режисьор от Новата вълна Жак Розие

Почина френският режисьор от Новата вълна Жак Розие

Още

Художничката Франсоаз Жило почина на 101-годишна възраст в Ню Йорк

Художничката Франсоаз Жило почина на 101-годишна възраст в Ню Йорк

Още

Почина американският художник Чък Клоуз

Почина американският художник Чък Клоуз

Още

Джаксън Полък капсулира американския културен контекст след Втората световна война

Джаксън Полък капсулира американския културен контекст след Втората световна война

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

„Нощ на литературата": Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България

Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места - "читателски гнезда"

"Цветя на злото" от Шарл Бодлер в ново издание

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов

Бърни Топин: Човекът в сянка, написал най-големите хитове на Елтън Джон

Бърни Топин така и не става част от британските артистични среди

Разказ на Труман Капоти от началото на 50-те години бе публикуван за първи път

Капоти е в средата на двадесетте си години, изгряваща звезда, когато се мести от Ню Йорк в Таормина, Сицилия през 1950 г. и се настанява в живописната вила Фонтана Векия, обитавана някога от Д.Х.Лорънс

Знаменити, забравени, забранени - хрониките на България в 10 книги

Трудно обозрима, многопластова и противоречива е историята ни, пред която "всички сме малки по ръст и заслуги!"

„Култура на прехода“: Какво ни казват литературата, киното, театърът за изминалите 30 години?

Цикъл лекции на Културния център на СУ, които започват от 27 септември и продължават до 24 април