Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коя е Джейн Ан Филипс, спечелила литературната награда "Пулицър"?

ФОКУС ЛИТЕРАТУРА

Коя е Джейн Ан Филипс, спечелила литературната награда "Пулицър"?

Романът "Нощна стража" e за майка и дъщеря, които търсят убежище след войната в приют за душевно болни и постепенно се възстановяват от травмите.

Джейн Ан Филипс на река Хъдсън през 80-те години в Ню Йорк (Снимка: Getty Images)

Джейн Ан Филипс спечели "Пулицър" с романа Night Watch ("Нощна стража"), който е третият от трилогия за войната. Преди него тя пише Machine Dreams ("Машинени мечти") за последиците от Втората световна война и войната във Виетнам върху американско семейство и Lark & Termite ("Чучулига и термит") за Корейската война.

Още

Сагата "Нощна стража" на Джейн Ан Филипс спечели "Пулицър" за роман

Сагата "Нощна стража" на Джейн Ан Филипс спечели "Пулицър" за роман

Тя започва да работи върху Night Watch преди осем години и установява паралел между Гражданската война в САЩ и съвремието.

"Гражданската война все още има голям отпечатък в тази страна", казва тя, цитирана от Асошиейтед прес. "Надявам се, че хората ще могат да четат художествено произведение, като оставят настрана политиката, и да почувстват какво са преживели предците ни по онова време."

Романът Night Watch e за майка и дъщеря, които търсят убежище след войната в приют за душевно болни и постепенно се възстановяват от травмите. Той е описан на сайта на наградите "Пулицър" като завладяващ и прецизно изработен, "зашеметяваща хроника на оцелели от войната и нейните последици".

Джейн Ан Филипс спечели "Пулицър" с романа Night Watch ("Нощна стража"), който е третият от трилогия за войната (Снимка: Knopf via AP/ БТА)

Филипс използва лиричен език и напрегната сюжетна линия, за да отрази темитe за скръбта, травмата и паметта. Езикът й е метафоричен и нищо не е описано в буквалния смисъл. Изтормозеният войник се превръща в "рояк тъмни стършели, попаднали в кална килия, спящи в стаята си преди нощната проверка", а детска ръка е описана като "смачкан молец върху огромната черна врата".

Този лиричен език забулва травматичните спомени на многобройните герои на романа, пише "Харвард Кримсън", вестник на Харвардския университет.

Още

"Съпричастният" – първокласен шпионски роман,  отличен с „Пулицър”

"Съпричастният" – първокласен шпионски роман, отличен с „Пулицър”

Тя подрежда думите стегнато и често лирично, преплита физическите образи на хората, действието и сетивността. Така постига хипнотизиращ ефект.

Джейн Ан Филипс е родена в малко градче в Западна Вирджиния през 1952 г. Завършва университета на Западна Виржиния и университета на Айова. Работи като университетски преподавател, включително в Харвардския университет, Бостънския университет, а сега в университета Рътгърс.

През средата на 70-те години на миналия век обикаля страната, като се издържа с временна работа. Това повлиява много на творчеството й. Първия си сборник с разкази издава през 1976 г. Третият Black Tickets ("Черни билети") й носи известност и награди. В него пише за самотата, алиенацията и неуспешното търсене на щастие.

Първия си роман Machine Dreams Джейн Ан Филипс издава през 1984 г. Той е признат за забележително постижение. Следват още пет романа.

Джейн Ан Филипс е финалист за американската Национална литературна награда и Наградата на литературните критици в САЩ.

Още

Манията по кръстословиците - от вестника на Пулицър до тоалетната хартия

Манията по кръстословиците - от вестника на Пулицър до тоалетната хартия

Още

Носителят на награда "Пулицър" Майкъл Кънингам издава нов роман през януари

Носителят на награда "Пулицър" Майкъл Кънингам издава нов роман през януари

Още

Почина носителят на "Пулицър" за поезия Чарлз Симич

Почина носителят на "Пулицър" за поезия Чарлз Симич

Още

Носителят на "Пулицър" Уейн Бидъл за живота на Вернер фон Браун - героят и злодеят (откъс)

Носителят на "Пулицър" Уейн Бидъл за живота на Вернер фон Браун - героят и злодеят (откъс)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Носителят на "Букър" ще стане известен през ноември

Дългият списък, включващ 12 или 13 книги, ще бъде оповестен на 30 юли

Поетичната книга "Моите сънища" от Ефи Лада събужда красотата и светлината в живота

Книга – Чувство, близка до сърцето, реална и неповторима в своята нереалност

"Дуински елегии" от Райнер Мария Рилке в превод на Кирил Кадийски

През зимата на 1912 г. Рилке започва да пише поетическия цикъл "Дуински елегии" в замъка "Дуино", който се намира в близост до италианския град Триест и се извисява над светлите води на Адриатика

Необичаен ръкопис на романа "Чужденецът" на Албер Камю беше продаден за 656 000 евро на търг в Париж

Прочутият роман на Камю е написан през пролетта на 1940 г. в Париж и е коригиран до септември 1941 г., преди да бъде издаден от "Галимар" през май 1942 г.

102-годишният философ Едгар Морен, публикува роман, написан през 1946 г.

Видният творец пресъздава автобиографията си, за да може най-накрая да бъде прочетена от широката публика

НДФ "13 века България" ще проведе наново конкурса за български роман на годината

Управителният съвет на Фонда анулира процедурата по конкурса и реши повторното му провеждане до края на годината – с жури в същия състав, без доц. д-р Борис Минков