Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Как да бъдеш чужденец / Как да бъдеш упадъчен" с 20-милионен тираж до днес (откъс)

МАЙСТОРИ НА СЛОВОТО

"Как да бъдеш чужденец / Как да бъдеш упадъчен" с 20-милионен тираж до днес (откъс)

Хумористичният шедьовър на Джордж Майкс излиза у нас повторно след почти 30 години

На 13 март, 30 години след първото българско издание, отново излиза хумористичният шедьовър "Как да бъдеш чужденец / Как да бъдеш упадъчен" на Джордж Майкс, роден в Будапеща като Дьорд Микеш. Преводът на книгата на Издателство "Колибри" е на Жечка Георгиева.

Да си чужденец, е срамотно, няма как да не се съгласите. Да си чужденец, е проява на лош вкус. Престъпникът може да се поправи и да стане почтен член на обществото. Чужденецът не може да се поправи. Чужденец ли си, то е за цял живот. За него, чужденеца, изход няма. Той може да стане британец. Но англичанин - никога.

Още

"Огнената тайна" на Стефан Цвайг (откъс)

"Огнената тайна" на Стефан Цвайг (откъс)

Заглавието на книгата "Как да бъдеш чужденец" изразява повече от необходимото. Човек изобщо не бива да е чужденец. Но има определени правила, които трябва да се спазват, ако искате да сте приемлив и цивилизован в рамките на възможното. Що се отнася до упадъчността, важни са добродетелите, които англичаните продължават да притежават.

Търпимост, вежливост, все още поносими обноски при храненето, малко чудноватото чувство за хумор, страстта да се редят на опашки, самоиронията и непоносимостта към всякакво ласкателство, трезвомислието (че и студенокръвието - много си е хубаво дори да не се вдига олелия до небето за всичко, свързано със секса), дарбата да се мисли в две измерения, което ти позволява да друснеш някому в двора летище или автомагистрала, но да не допуснеш друг да ги построи в твоя двор...

Още

Израелският писател Дрор Мишани: Най-грозни са престъпленията зад стените на дома

Израелският писател Дрор Мишани: Най-грозни са престъпленията зад стените на дома

Джордж Майкс (1912-1987) е роден в Будапеща като Дьорд Микеш и гради успешна журналистическа кариера до 1941 г., когато вестникът, за който работи, го изпраща за две седмици в Лондон да отрази Мюнхенската криза. Майкс се влюбва в Англия и остава там за цял живот, за да се прослави като един от най-големите английски хумористи редом с Джером К. Джером и П. Г. Удхаус. Неговият хумористичен стил е издържан изцяло в британската традиция, макар че той самият се надявал да не е толкова безобиден, тъй като прицелът на жилото му са самите англичани с техните неповторими чудатости. Ала жертвите на присмеха му така оценили своя сатирик, че още първата му книга - "Как да бъдеш чужденец" (в Англия, то се знае), излязла през 1946 г., до днес е преиздавана над 40 пъти в над 20-милионен тираж...

Издателство "Колибри" издава книгата на Джордж Майкс преди почти 30 години, и тя се превръща в култово четиво за мнозина, запознати и запознаващи се с идиосинкразиите на англичаните през очите на натурализирал се в страната унгарец.

"По молба на много от нашите читатели поднасяме второ издание и го посвещаваме на БРЕКЗИТ", казват българските издатели на книгата.

Из: "Как да бъдеш чужденец/Как да бъдеш упадъчен" от Джордж Майкс: 

ПРЕДГОВОР

Смятам без излишна скромност, че имам нужната подготовка да пиша на тема "как да бъдеш чужденец". Аз самият съм чужденец. Нещо повече - бил съм чужденец през целия си живот. Само че през първите двайсет и пет години не си давах сметка за този простичък факт. Живеех си в собствената страна - страна, изпълнена с чужденци, и не забелязвах нищо особено или нередно в самия себе си. След което дойдох в Англия и можете да си представите до болка неприятната изненада...

Още

Енчо Керязов: "Обичай смело" (ОТКЪС)

Енчо Керязов: "Обичай смело" (ОТКЪС)

Като всички велики и важни открития и това стана само за секунди. Вероятно всички си спомняте още от училищната скамейка как Исак Нютон открил закона за земното притегляне. Една ябълка паднала върху главата му. Тази случка го накарала да се позамисли за минутка, след което радостно възкликнал:

"Ами да. Гравитационната константа представлява ускорението на един грам маса за една секунда от височина един сантиметър". Също така сте учили, че Джеймс Уот влязъл един ден в кухнята, където къкрело зелето, и видял как капакът на тенджерата се надига и пак пада. Пляснал се той по главата и изобретил парната машина. С мен се получи същото, само че при малко по-различни обстоятелства...

Още

 Излезе "Хитлер" - най-подробната биография на Фюрера (ОТКЪС)

Излезе "Хитлер" - най-подробната биография на Фюрера (ОТКЪС)

Ето как стана работата. Преди години прекарах доста от времето си с една млада дама, която дълбоко съзнаваше факта, че е англичанка, и много се гордееше с това. Един ден ме попита - за моя голяма изненада - дали ще се оженя за нея. "Не - отвърнах. - Няма. Майка ми никога няма да се съгласи да се оженя за чужденка." Тя ме изгледа доста учудено и с известно раздразнение, след което ми се сопна: "Аз ли съм чужденка? Що за приумица! Аз съм англичанка. Ти си чужденец. И майка ти също". - Аз обаче не се предавах лесно. "И в Будапеща ли?" - попитах. "Навсякъде" - отвърна тя решително. "Истината няма нищо общо с географията. Това, което важи в Англия, важи и в Унгария, и в Северно Борнео, и във Венецуела - навсякъде."

Видях, че тази постановка на въпроса е безкрайно простичка и необорима. Бях стреснат и разстроен. Главно заради мама, която обичах и уважавах. А ето че внезапно прозрях истинската ѝ същност.

Още

Кони Палмен се завръща с роман за прокълнатата двойка на модерната литература (откъс)

Кони Палмен се завръща с роман за прокълнатата двойка на модерната литература (откъс)

Да си чужденец, е срамотно. Да си чужденец, е проява на лош вкус. Излишно е да се преструвате, че не е така. Измъкване няма. Престъпникът може да се поправи и да стане почтен член на обществото. Чужденецът не може да се поправи. Чужденец ли си, то е за цял живот. За него, чужденеца, изход няма. Той може да стане британец. Но англичанин - никога.

Така че най-добре да се примирите с тъжната действителност. Има благородни англичани, които може да ви простят. Има великодушни люде, които ще признаят, че това не е ваша вина, а ваше злощастие. Те ще се отнасят към вас със снизхождение, разбиране и съчувствие. Ще ви канят в домовете си. Готови са да държат един-двама чужденци, както държат из къщите си кучета и други домашни любимци.

Поради тази причина заглавието на книгата ми "Как да бъдеш чужденец" изразява повече от необходимото. Как да бъдеш чужденец? Човек изобщо не бива да е чужденец. Но има определени правила, които трябва да се спазват, ако искате да сте приемлив и цивилизован в рамките на възможното.

Проучете тези правила и подражавайте на англичаните. Резултатът може да е само един: ако не успеете в подражанието, ставате смешен. Ако успеете, ставате още по-смешен.

І. КАК ДА БЪДЕШ ЧУЖДЕНЕЦ ИЗОБЩО

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ КЪМ НАЧИНАЕЩИТЕ

В Англия всичко е наопаки.

На континента в неделя дори най-големият бедняк си облича новите дрехи, прави опит да изглежда почтен, а животът става весел и безгрижен; в Англия дори най-богатият благородник или производител на леки автомобили навлича някакви твърде неугледни дрипи, спира да се бръсне, а животът става скучен и тягостен.

Още

"Цвят продълговат в морето" от вълшебницата Исабел Алиенде (откъс)

"Цвят продълговат в морето" от вълшебницата Исабел Алиенде (откъс)

На континента има една тема, която трябва да се отбягва с цената на всичко - времето; в Англия, ако не повторите фразата "Хубаво време, нали?" поне двеста пъти (на ден, разбира се), ще ви сметнат за досаден събеседник.

На континента неделните вестници излизат в понеделник. В Англия, страна на екзотични своенравия, те излизат в неделя...

На континента хората използват вилицата като лопатка; в Англия я обръщат наопаки - зъбците да сочат надолу - и бутат всичко, включително граха, отгоре ѝ.

На континента, когато автобусът наближава спирка по желание, кондукторът натиска звънеца, ако няма да спира; в Англия ти натискаш звънеца, ако искаш автобусът да спре.

На континента уличните котки ги преценяват всяка за себе си, според нейните заслуги - някои обичаме, други уважаваме; в Англия те са предмет на безразборно обожание, като в древен Египет.

На континента хората имат добра храна; в Англия имат добри обноски при хранене.

На континента ораторите се опитват да говорят гладко и красноречиво; в Англия те минават специален курс по оксфордско заекване.

На континента учените люде умират да цитират Аристотел, Хораций, Монтен и не пропускат да се изфукат с познанията си; в Англия само неуките демонстрират знания и никой не цитира гръцки и латински автори по време на разговор - освен ако изобщо не ги е чел.

Още

Най-добрият роман на Австралия за 2019-а - вече и у нас (ОТКЪС)

Най-добрият роман на Австралия за 2019-а - вече и у нас (ОТКЪС)

На континента почти всеки народ, голям или малък, рано или късно открито заявява своето превъзходство над всички останали; англичаните водят героични войни срещу тези опасни схващания, без дума да обелят коя е всъщност най-най-върховната нация на света. Континенталците са чувствителни и докачливи; англичаните приемат всичко с изтънчено чувство за хумор - обиждат се единствено ако им кажете, че нямат чувство за хумор.

На континента населението се състои от малък процент престъпници, малък процент честни граждани и мнозинство, което е смътен преход от едната категория към другата; в Англия ще откриете само малък процент престъпници, останалите са все честни и почтени. От друга страна обаче, на континента хората или ще ви излъжат, или ще кажат истината; в Англия почти никога не лъжат, но и през ум няма да им мине да кажат истината.

Голяма част от континенталното население гледа на живота като на игра; англичаните гледат на крикета като на игра.

*Текстът се публикува със съгласието на издателство "Колибри".

Още

 Авторът на "Майстора и Маргарита" си отиде едва на 48

Авторът на "Майстора и Маргарита" си отиде едва на 48

Още

"Ленинград. Живот под обсада"  - "фреска" на мъченичеството на един град

"Ленинград. Живот под обсада" - "фреска" на мъченичеството на един град

Още

"Вторият пол" - епохалният труд на Симон дьо Бовоар (откъс)

"Вторият пол" - епохалният труд на Симон дьо Бовоар (откъс)

Още

Германски автори настояват да не се публикуват мемоарите на Уди Алън

Германски автори настояват да не се публикуват мемоарите на Уди Алън

Още

"Мъртва точка" от телевизионната легенда Греъм Нортън (откъс)

"Мъртва точка" от телевизионната легенда Греъм Нортън (откъс)

Още

Фред Варгас се завръща с предизвикателстовото "Преобърнатият човек" (откъс)

Фред Варгас се завръща с предизвикателстовото "Преобърнатият човек" (откъс)

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Октавио Пас - премиера на „Избрани есета“

"Срещу тишината и шума създавам Словото - свобода, която се създава и ме създава всеки ден" - Октавио Пас

Романът на Георги Господинов "Времеубежище" ще бъде публикуван на сръбски език

Сръбската издателска къща "Геопоетика" съобщи днес, че е откупила правата за публикуване на сръбски език на романа на Георги Господинов "Времеубежище", предаде Танюг

"Нежна е нощта" на Фицджералд за първи път с български илюстрации

Шедьовърът на Фицджералд , в иконичния превод на Димитри Иванов , е изрисуван от Дамян Дамянов

Георги Господинов е първият български писател, номиниран за „Букър“

Книгата е в превод на Анджела Родел, която също става част от номинацията за международен "Букър"

Мишел Пейрамор, френският писател, автор на сто книги, почина на 101 години

Майсторът на историческия роман е една от монументалните фигури на литературата във Франция

Маргарита Петкова отново пише за любов и пали емоции с поезията си

На 15 март от 18.30 ч. е премиерата на новата й книга "Белите ми нощи"