Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Издателство спря книга за историята на Ане Франк заради въпросите около разследването

СЕНЗАЦИЯ

Издателство спря книга за историята на Ане Франк заради въпросите около разследването

Книгата "Предателството на Ане Франк" предизвика сензация, тъй като разследващите посочиха като основен заподозрян Арнолд ван ден Берг, но други изследователи критикуваха тази версия и я определят като "пълна с грешки"

Книгата "The Betrayal of Anne Frank" ("Предателството на Ане Франк") излезе на 18 януари и предизвика сензация, тъй като разследващите посочиха като основен заподозрян за предателството Арнолд ван ден Берг. Други изследователи обаче критикуваха тази верси

Издателство в Нидерландия спря отпечатването на книга, в която се твърди, че нотариус евреин е издал на нацистите Ане Франк. Причината за решението са въпросите около разследването, описано в книгата, става ясно от вътрешна кореспонденция в издателството, видяна от Ройтерс, цитирана от БТА. 

Книгата "The Betrayal of Anne Frank" ("Предателството на Ане Франк") излезе на 18 януари и предизвика сензация, тъй като разследващите посочиха като основен заподозрян за предателството Арнолд ван ден Берг. Други изследователи обаче критикуваха тази версия и я определят като "пълна с грешки".

Издателят в Нидерландия "Амбо Антос" каза в имейл до авторите в понеделник сутрин, че е трябвало да заеме "по-критична позиция" към книгата.

"Очакваме отговорите от изследователите на въпросите, които възникнаха и забавяме решението да отпечатаме нов тираж", се посочва в имейла на издателството, базирано в Амстердам. "Поднасяме искрените си извинения на всеки, който може да се е почувствал засегнат от книгата".

Още

Дневникът на Ане Франк излиза на маорски по случай 90-годишнината от рождението й

Дневникът на Ане Франк излиза на маорски по случай 90-годишнината от рождението й

Няма повече подробности за възникналите въпроси и от компанията отказаха коментар пред Ройтерс. Агенцията не получи отговор и на запитването за коментар към представителите на авторката Розмари Съливан и към англоезичния издател на книгата "ХарпърКолинс".

Един от цитираните изследователи в книгата Питер ван Туиск каза пред Ройтерс, че е прочел имейл и че разследващият екип бил "напълно изненадан" от посланието в него.

"Имахме среща с редакторите миналата седмица и разговаряхме за критиките, както и защо смятаме, че трябва дa бъдат отклонени и се съгласихме, че ще излезем с подробна реакция по-късно", каза той.

Още

Франция връща картина на Климт, присвоена от нацистите

Франция връща картина на Климт, присвоена от нацистите

В книгата се описват подробно заключенията от продължило шест години разследване на мистерията как нацистите откриват скривалището на Ане Франк, която се прочу по света с дневника си. Тя и още седем евреи са открити от нацистите на 4 август 1944 г., след като са се укривали близо две години в склад в Амстердам. Всички те са депортирани и Ане умира на 15 години в лагера Берген-Белзен през 1945 г.

Дневникът за живота й в скривалището вдъхновява милиони читатели по света и е преведен на 60 езика.

Екип разследващи, сред които пенсиониран агент на ФБР, историци, криминолози и специалисти по обработка на данни, идентифицира Арнолд ван ден Берг като главен заподозрян за разкриване на скривалището.

Сред оспорващите тази версия са Фондация "Ане Франк", основана от баща й и историкът Ерик Сомерс от института NIOD в Нидерландия за изследване на войната, Холокоста и геноцида.

Още

Берлинале разкри нови доказателства за нацисткото минало на Алфред Бауер

Берлинале разкри нови доказателства за нацисткото минало на Алфред Бауер

Още

Берлиналето оттегля престижната си награда Алфред Бауер, заради нацисткото му минало

Берлиналето оттегля престижна награда заради нацистко минало на бивш директор

Още

"Да убиеш SS" - разтърсващ разказ за "ловци на нацисти"

"Да убиеш SS" - разтърсващ разказ за "ловци на нацисти"

Още

Присвоена от нацистите картина на Реноар беше върната на притежателите й

Присвоена от нацистите картина на Реноар беше върната на притежателите й

Още

Най-големият в света нацистки хотел, в който никога не стъпва турист

Най-големият в света нацистки хотел, в който никога не стъпва турист

Още

Заради кое негово произведение нацистите грешно са предположили, че Макс Брух е евреин?

Игра на Impressio: Заради кое негово произведение нацистите грешно са предположили, че Макс Брух е евреин?

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Грамотността ще бъде фокусът на Пролетния панаир на книгата

Изложението ще бъде открито официално на 30 май в 11:00 ч. пред Националния дворец на културата и ще продължи до 5 юни

Кои са носителите на юбилейните 100-ни награди на Съюза на българските писатели

Поетите Елка Няголова и Кирил Назъров получиха своите призове заради творбите си „Парапет за душата“ и „Искри в тъмата“. Наградите бяха дадени съответно в категориите за поезия и за хумор и сатира

Коя е голямата любов на Ориана Фалачи?

На български език излиза ново издание на eдна от най-личните творби на журналистката - "Един мъж"

Британският "Гардиън" за "Времеубежище" на Георги Господинов: Смешна и абсурдна фикция, в която читателят разпознава бъдещето

От комунизма до референдума за Брекзит и конфликт в Европа, "Времеубежище" на Георги Господинов е забавен, но и плашещ роман, който изследва носталгията като оръжие, написа британският в. "Гардиън"

Теодора Димова спечели френската литературна награда "Фрагонар"

Наградатата на българската писателка беше връчена снощи за романа ѝ "Поразените"

За първи път отварят за посетители личната библиотеката на Уилям Гладстон

Тя се смята за "едно от най-големите политически светилища в света" и е сравнима, може би, само с тази на Чърчил в имението Чартуел и на Франклин Рузвелт в Хайд парк