Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Заради кое негово произведение нацистите грешно са предположили, че Макс Брух е евреин?

ИГРА НА IMPRESSIO

Заради кое негово произведение нацистите грешно са предположили, че Макс Брух е евреин?

Макс Брух, немски композитор/Сн.: Софийска филхармония

Регламент на играта:

Първите двама участника, посочили правилния отговор на въпроса на нашата фейсбук страница, печелят по:

Eдна двойна покана за концерта на Софийска филхармония от цикъла "Обичате ли Брамс?", който ще се състои на 1 март, от 19:00 часа, в зала "България".

Наградите се осигуряват от нашите партньори от Софийска филхармония.

Играта е активна в периода от 19 до 25 февруари 2018 г.

Имената на победителите и начинът на получаването на наградите ще бъдат обявени тук.

Играта на Impressio приключи! Верният отговор е: Кол Нидрей. Победители тази седмица са: Николай Колев и Наталия Лахчева. Наградите могат да бъдат получени на службения вход на зала "България", на ул. "Бенковски" 1. (след 27-ми февруари) .

Добре дошли в официалната фейсбук страница на Impressio! Успех!

Повече за концерта:

Вторият концерт от цикъла "Обичате ли Брамс?" на 1 март ще представи последната Четвърта симфония на емоционалния композитор в изпълнение на Софийската филхармония и не по-малко емоционалния маестро Найден Тодоров.

Найден Тодоров/Сн.: Софийска филхармония, автор: Василка Балевска

Четвъртата симфония е своеобразна обобщаваща кулминация на творчеството и светогледа на Брамс. За нея критикът Ханслик пише: "За музиканта няма друга съвременна творба толкова благодатна като обект на изследване - тя е като тъмен кладенец, колкото повече го гледаме, толкова по-ярко звездите светят."

В първата част на концерта ще прозвучи Концерт за цигулка и оркестър на Макс Брух със солист Волфганг Давид.

Още

Диригентът Найден Тодоров: В изкуството няма място за изрази като "най-добър"

Диригентът Найден Тодоров: В изкуството няма място за изрази като "най-добър"

Макс Брух е един от редките примери на творец, който в бурното, изпълнено с радикални новаторски търсения време от края на ХІХ и първите десетилетия на ХХ век остава верен на художествените идеали и традиции на романтичната епоха. Неговата дълга кариера като преподавател, диригент и композитор е свързана с различни немски музикални центрове - Манхайм, Кобленц, Зондерхаузен, Бон. Три сезона е диригент и на Кралското филхармонично общество в Ливерпул, след това повече от 20 години - до 1910, е професор по композиция във Висшето училище за музика в Берлин.

Неговото богато творчество обхваща повече от 200 опуса във всички жанрове.

Концертът за цигулка № 1 се нарежда сред знаменитите инструментални опуси на ХІХ век, показателен за инструменталната естетика от епохата на романтизма със съчетанието на богата емоционалност, драматика, красива мелодичност и виртуозно майсторство.

Творбата съзрява постепенно между 1866 и 1868. Първото й изпълнение през 1866 от Ото фон Кьонигслов под диригентството на самия Брух не удовлетворило автора и той се обръща за съвет към големия цигулар Йозеф Йоахим, с чието активно участие концертът е завършен две години по-късно. (Подобна е ролята на Йоахим и в създаването на цигулковия концерт на Брамс). Премиерата на тази редакция е поднесена от Йозеф Йоахим, този път под палката на диригента Карл Мартин Райнхалтер, на 5 януари 1868 в Бремен. Брух посвещава Концерта на Йоахим и многократно подчертава в своите писма неговото съавторство в раждането на творбата, която ще остане един от предпочитаните шедьоври в цигулковия репероар.

  Волфганг Давид, цигулка/Сн.: Софийска филхармония

Австрийският цигулар Волфганг Давид е роден през 1971 в Санкт Пьолтен. На 8-годишна възраст е приет в подготвителния клас по цигулка на Виенския университет по музика. В продължение на няколко години учи при концертмайстора на Виенската филхармония Райнер Кюхл. По време на обучението си печели награди и отличия на реномираните международни цигулкови конкурси "Йозеф Йоахим", конкурсите в Кьолн и в Претория. По-късно продължава обучението си с Игор Озим в консерваторията в Кьолн и с Ифра Нийман в Guildhall School of Music в Лондон.

Бил е солист на Кралския филхармоничен оркестър, Виенския радиосимфоничен оркестър, симфоничните оркестри на Йоханесбург и Берн и "Нюйорски Виртуози", свирил е в прочути зали като Мюзикферайн и Концертхаус във Виена и Карнеги Хол - Ню Йорк.

Още

През следващите пет дни Правец се превръща в българския Залцбург

През следващите пет дни Правец се превръща в българския Залцбург

Концертирал е Европа, Япония, Южна Корея, Южна Африка и САЩ, където The Washington Post пише: "Той достига висините на музициране". Английското музикално списание The Strad описва неговото свирене като "емоционално толкова богато, колкото може само да се пожелае". Кулминации в неговата кариера са концертът за кралицата на Тайланд и концертът в Голямата зала на Обединените нации в Ню Йорк, където той интерпретира "Годишните времена" на Вивалди, заедно с "Нюйоркски Виртуози".

Паралелно с изпълненията си на традиционния цигулков репертоар, Волфганг Давид се посвещава и на съвременната музика и работи интензивно със съвременни композитори като Дейвид Гомпър, Йозеф Дангерфилд, Ноел Залер, Райнер Бишоф, Люк Дан, Чинг-чу Ху, Джеръми Дейл Робъртс, Джон Aлмайер и др. Някои от тези композитори са писали произведенията си специално за него, той осъществява техните премиери и записи на CD.

Има издаден албум с Кралския филхармоничен оркестър под палката на швейцарския диригент Емануел Сиффер и три компактдиска с американския пианист Дейвид Гомпър. През април 2011 NAXOS издава още един негов компактдиск заедно с Кралската филхармония.

Волфганг Давид свири на инструмент "Карло Бергонци" от 1724, предоставен му от Австрийската национална банка.

Билети на касата на зала "България" и онлайн на epay и ticketsbg.

Коментирай 0

1/1

Макс Брух, немски композитор/Сн.: Софийска филхармония

Волфганг Давид, цигулка/Сн.: Софийска филхармония

Найден Тодоров/Сн.: Софийска филхармония, автор: Василка Балевска

Календар

Препоръчваме ви

Игра на Impressio: През коя година виртуозният Питър Бенс пуска сензационната си видео интерпретация на "Bad" на Майкъл Джексън?

Тази седмица нашият въпрос е свързан с феноменалния пианист Питър Бенс, който идва с два концерта в България - на 13 ноември в София, а на 15 ноември за първи път и във Варна

Игра на Impressio: Koй е първият диригент, с когото Сара Чанг свири в България?

Виртуозната цигуларка пристига в София за концерта си на 10 ноември в зала "България"

Игра на Impressio: Кой поред студиен албум na Chemical Brothers е "No Geography"?

Най-култовото електронно дуо в света пристига в София за шоуто си на 10 октомври в Арена Армеец

Игра на Impressio: Къде хореографите Габриела Каризо и Франк Шартие основават компанията за танцов театър Peeping Tom?

Тази седмица нашият въпрос е свързан с най-мащабното издание на ONE DANCE WEEK, което започва на 20 и 21 септември с "ДЕТЕ" - новият спектакъл на легендарната белгийска компания Peeping Tom

Игра на Impressio: Каква е мисията на благотворителната фондация на Майкъл Болтън?

а) Подпомага жени и деца, попаднали в "рискови групи" поради бедност, физическо и сексуално насилие; б) Набира средства за снабдяване с електричество на страни от Третия свят

Игра на Impressio: Кой е създателят на спектакъла Lord of the Dance?

Омагьосващият спектакъл Lord of the Dance: Dangerous Games отново ще зарадва българската публика на 21 юни в Зала 1 на НДК