Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Д'Артанян - "книжният" и реалният

ПРОТОТИПИ

Д'Артанян - "книжният" и реалният

Обвиняват Дюма в историческа недостоверност?

Паметникът на Д,Артанян в Оше

С романа "Тримата мускетари" на Александър Дюма са израснали не едно и две поколения. Приключенията на смелия и красив Д,Артанян и днес ни изпълват с възхищение. Много историци обаче упрекват Дюма в недостоверност на образа на Д,Артанян. Кой е бил гасконецът, станал прототип на легендарния герой?

Фамилният замък в Кастелмор

Името му е Шарл Ожие де Бац де Кастелмор. Роден е през 1613 г. Майката на реалния герой - Франсоаз де Монтескьо Д,Артанян, произхождала от графския род Монтескьо. Семейството й е добре прието във френския кралски двор.

Дали историята е такава, че след смъртта на баща си, Шарл Д,Артанян наследява скромно състояние от три арбалета, седем мускета и две шпаги, а в Париж се озовава с един рижав кон, който продава, защото в кралската войска има много коне?

Не. Истинският Д,Артанян използва протекциите на майка си и първо е зачислен на служба в гвардейската рота при краля, а после - през 1644 г., лично кардинал Ришельо го прави мускетар. Тогава Д,Артанян е на 31. Две години по-късно ротата на мускетарите е разпусната, но това не слага край на кариерата му. Натоварват го с различни военни мисии. Кралят му гласува поверителни задачи - Д,Артанян придружава Мазарини при заточението и арестува незаконно забогателия финансов кралски интендант Никола Фуке, след което го мести от тъмница в тъмница. За заслуги към двора, Д,Артанян е повишен в чин лейтенант.

През 1657 г. мускетарската рота формално оглавява племенник на Мазарини, но фактически цялото главнокомандване се поема от Д,Артанян. През 1667 г. го повишават в чин капитан-лейтенант и го назначават за губернатор на Лил. Той обаче бързо осъзнава, че тази работа не е за него и се връща на бойното поле.

Мускетарите, илюстрация на Морис Пилуар /1894 г./

Истинският Д,Артанян също като героя на Дюма, е имал слуги. Всъщност, всички служещи във войската се нуждаели от помощници. Да управляваш мускет, дължината на който често надвишавала човешки ръст, без помощник било невъзможно.

Паметникът на реалния герой от Маастрихт

Животът и на "книжния" и на истинския Д,Артанян приключва геройски - със смърт в бой. Истинският Д,Артанян загива при обсадата на Маастрихт на 25 юни 1673 г. Улучен е с мускет в гърлото. Доста многозначителна смърт за един мускетар. Кралят изразява скръбта си с думите: "Франция изгуби един прекрасен воин!.." Истинският Д,Артанян няма гроб, но оставя двама наследници - синове, от брака си с Шарлот-Ан дьо Шансоле, с която се разделят. Синовете им са родени през 1660-а и 1661-ва година.

Това е истинската история на Д,Артанян. Всичко останало, което четем в "Тримата мускетари" и продълженията "Двадесет години по-късно" и "Виконт дьо Бражелон", е художествена измислица на Александър Дюма. Но, прекрасна художествена измислица.

Еми МАРИЯНСКА

 

Коментирай 0

1/1

Паметникът на Д,Артанян в Оше

Фамилният замък в Кастелмор

Мускетарите, илюстрация на Морис Пилуар /1894 г./

Паметникът на реалния герой от Маастрихт

Календар

Препоръчваме ви

"Мъртва точка" от телевизионната легенда Греъм Нортън (откъс)

Съкрушително красив и съкрушително трогателен роман за дълбоко противоречивата човешка природа

"Възкресени мигове" за уникални личности

Книгата на Владимир Янев припомня за известни общественици, поети, писатели и белетристи

Българският "глас" на нобелистката Олга Токарчук - преводач на м. януари 2020-а в Столична библиотека

Силвия Борисова бе удостоена през декември миналата година с държавната награда на Полша "Златен кръст"

"Обичай ме бавно" - лирика, на границата между страха от провала и смелостта да обичаш

Издателска къща "Персей", с изящно томче с любовните стихове на Добромир Банев, в навечерието на Св. Валентин

"Събирачът на думи" или колко струва една обикновена любов?

Издателство "Библиотека България" и Община Пловдив представят дебютната книга с разкази на фотографа Десислава Грамадникова

Фред Варгас се завръща с предизвикателстовото "Преобърнатият човек" (откъс)

Романът е удостоен с наградата "Санг д’анкр" на гимназистите, с Голямата награда за черен роман на фестивала в Коняк и с Наградата за мистерия на критиката