Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Д'Артанян - "книжният" и реалният

ПРОТОТИПИ

Д'Артанян - "книжният" и реалният

Обвиняват Дюма в историческа недостоверност?

Паметникът на Д,Артанян в Оше

С романа "Тримата мускетари" на Александър Дюма са израснали не едно и две поколения. Приключенията на смелия и красив Д,Артанян и днес ни изпълват с възхищение. Много историци обаче упрекват Дюма в недостоверност на образа на Д,Артанян. Кой е бил гасконецът, станал прототип на легендарния герой?

Фамилният замък в Кастелмор

Името му е Шарл Ожие де Бац де Кастелмор. Роден е през 1613 г. Майката на реалния герой - Франсоаз де Монтескьо Д,Артанян, произхождала от графския род Монтескьо. Семейството й е добре прието във френския кралски двор.

Дали историята е такава, че след смъртта на баща си, Шарл Д,Артанян наследява скромно състояние от три арбалета, седем мускета и две шпаги, а в Париж се озовава с един рижав кон, който продава, защото в кралската войска има много коне?

Не. Истинският Д,Артанян използва протекциите на майка си и първо е зачислен на служба в гвардейската рота при краля, а после - през 1644 г., лично кардинал Ришельо го прави мускетар. Тогава Д,Артанян е на 31. Две години по-късно ротата на мускетарите е разпусната, но това не слага край на кариерата му. Натоварват го с различни военни мисии. Кралят му гласува поверителни задачи - Д,Артанян придружава Мазарини при заточението и арестува незаконно забогателия финансов кралски интендант Никола Фуке, след което го мести от тъмница в тъмница. За заслуги към двора, Д,Артанян е повишен в чин лейтенант.

През 1657 г. мускетарската рота формално оглавява племенник на Мазарини, но фактически цялото главнокомандване се поема от Д,Артанян. През 1667 г. го повишават в чин капитан-лейтенант и го назначават за губернатор на Лил. Той обаче бързо осъзнава, че тази работа не е за него и се връща на бойното поле.

Мускетарите, илюстрация на Морис Пилуар /1894 г./

Истинският Д,Артанян също като героя на Дюма, е имал слуги. Всъщност, всички служещи във войската се нуждаели от помощници. Да управляваш мускет, дължината на който често надвишавала човешки ръст, без помощник било невъзможно.

Паметникът на реалния герой от Маастрихт

Животът и на "книжния" и на истинския Д,Артанян приключва геройски - със смърт в бой. Истинският Д,Артанян загива при обсадата на Маастрихт на 25 юни 1673 г. Улучен е с мускет в гърлото. Доста многозначителна смърт за един мускетар. Кралят изразява скръбта си с думите: "Франция изгуби един прекрасен воин!.." Истинският Д,Артанян няма гроб, но оставя двама наследници - синове, от брака си с Шарлот-Ан дьо Шансоле, с която се разделят. Синовете им са родени през 1660-а и 1661-ва година.

Това е истинската история на Д,Артанян. Всичко останало, което четем в "Тримата мускетари" и продълженията "Двадесет години по-късно" и "Виконт дьо Бражелон", е художествена измислица на Александър Дюма. Но, прекрасна художествена измислица.

Еми МАРИЯНСКА

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Георги Господинов получава литературната награда на фестивала Узедом

Господинов бе определен за лауреат на наградата на фестивала тази година преди няколко месеца от жури в състав Олга Токарчук, Манфред Остен и Андреас Косерт

Чудовища завладяват София по време на пандемията в дебютния роман на Тео Чепилов (откъс)

"До последен зъб" е шантава, забавна и предизвикателна смесица от екшън, фантастика, трилър и хумор

"Архив на изгубените деца" от Валерия Луисели (ОТКЪС)

На 16 април ще се потопим в един изумителен „Архив на изгубените деца“. Мексиканската писателка Валерия Луисели е създала разтърсваща история за това какво е да си човек в един нечовешки свят.

Лудостта на тълпите

Дъглас Мъри разкрива мащабната културна война, която бушува из целия свят в името на социалната справедливост, политиката на идентичността и политкоректността

Почина американският писател и футуролог Джон Нейсбит

Неговата книга "Мегатенденциите" даваше насоки как да се възприеме настоящето и да се предвиди бъдещето