Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"379 дни с Милен Цветков - Историята на една чакана любов" (откъси)

НОВА КНИГА

"379 дни с Милен Цветков - Историята на една чакана любов" (откъси)

Спомените на Милена Иванова, жената, която последно беше до журналиста, под редакцията на Георги Тошев, излезе в Издателство Книгомания, за да отбележи 1 година от гибелта му в зверската катастрофа

Милен Цветков (Снимка: BulFoto)

"Тази книга е разказ за Милен. Субективен, личен поглед на жената до него в последните му години тук. Срещнах се с Милена след смъртта на Милен. Тя разказа за тяхната красива история. Милен сподели с мен за Милена два месеца преди да си тръгне. Нарече я "голямата ми любов". Беше искрен."
Георги Тошев

"Той беше един от малкото извън "конвейера" в телевизиите. С времето си беше изградил собствен стил, собствени сетива за работа и с шефовете, и с гостите, и с публиката. И в трите той пак беше себе си - не правеше нещата, както му казваха отгоре или отдолу, или както искаше този отсреща."
Ники Кънчев

"Той беше журналист, който знаеше за какво наистина става въпрос във всеки един аспект на професията ни. Беше непримирим. Не се кланяше на никого, без значение дали управляващ или не. Никога не клекна за пари. Не се продаде, за да има работно място, заплата и комфорт."
Ани Иванова

Милен Цветков (Източник: Издателство "Книгомания")

"Първото, което разбираш от общуването си с Милен, е, че е честен, изискващ човек. Той не обичаше изразите "не става", "не може", "няма как". Въобще те за него не съществуваха. Не ги понасяше. Беше прям."
Тара Нури

"Телевизията бе негова орисия. От дете. Още откакто баща му една вечер го оставил да гледа "По света и у нас". Явно така се е случила тази магия между него и новинарството, която така и не го пусна до края."
Георги Милков

Милена Иванова (Източник: Издателство "Книгомания")

Милена Иванова е родена на 8 май в София. Завършила е езотерична нумерологична психология в Русия и по професия е нумеролог. Десет години специализира в областта на личностното развитие. Работи с много хора в индивидуални и групови сесии. Водещ е на редица нумерологични обучения, курсове и семинари. Участва със собствени нумерологични рубрики в различни медии. Първата й издадена книга, която пише на базата на дългогодишната си практика, е "Нумерология на успеха" (2017). Автор е на многобройни статии и дневни нумерологични прогнози за различни издания и сайтове.

На 19 април се навършва 1 година, откакто обичаният журналист Милен Цветков загина в нелепа катастрофа в София. Книгата "379 дни с Милен Цветков. Историята на една чакана любов" (от Книгомания) излиза в негова памет. Книгата е под редакцията на журналиста Георги Тошев.

Милена Иванова е човекът до Милен Цветков в последните няколко години. 379 дни е тяхното съжителство заедно, но историята на любовта им е започнала по-рано, когато Милена Иванова гостува за първи път в студиото на "Часът на Милен Цветков". И за двамата тази любов е чакана и мечтана, но минава през перипетии.

В книгата ще прочетете спомените, които Милен Цветков е разказвал на Милена Иванова за детството си, навиците и принципите в живота си, за работата си в различните телевизии, за колегите, от които е научил много за журналистиката (като Бригита Чолакова), и за други, от които се е разочаровал; за професионализма и колко е важно доверието, за топлата връзка с децата си, за планината, за пътуванията до Гърция.

Можете да разгледате специалната стори-страница за "379 дни с Милен Цветков" с интересни факти и цитати от книгата: ТУК

Още

Близки и приятели почетоха паметта на Милен Цветков 1 г. след катастрофата

Близки и приятели почетоха паметта на Милен Цветков 1 г. след катастрофата

Въпреки че Милена Иванова е нумеролог, 19 април не предвещава, че ще се случи нещо лошо - денят е Великден, Милен Цветков се е чувствал щастлив, успява да чуе за празника по телефона всички, които обича... но повече не се връща при любимата жена.

"379 дни с Милен Цветков" показва обичания журналист такъв, какъвто е - през погледа на Милена Иванова като партньор, както и през погледа на най-добрия приятел от детските години Марио Райчев, и колегите от Нова тв Ани Иванова, Тара Нури и Иво Тодоров, журналистите Георги Милков и Ники Кънчев.

От днес книгата се разпространява по книжарниците. Част от приходите ще бъдат дарени на фонд "За децата на Милен Цветков".

Издателство "Книгомания"

"379 дни с Милен Цветков" - откъси:

След теб... остана любовта...!

Казват, че времето лекува...

Непълно и невярно е това!

Не времето лекува, не времето, а любовта.

Любовта лекува всички рани.

Безграничната любов, която прави прехода през времето и кара хората да продължат.

На времето му дайте да ликува, то се наслаждава на мига. Създава спомени, бележи ги, а после ги запраща към незнаен път.

Но любовта в сърцето ми остава и броди тя във вечността!

Любовта лекува моите рани, не времето, а любовта!

***

На 14 февруари се събудих от нещо, което се бе забило в бузата ми. Пипнах с ръка. Намерих малка кутийка, на която пишеше: "МАЛКИТЕ неща правят голямата ЛЮБОВ". Погледнах към неговата страна в леглото. Милен го нямаше. Беше ми я оставил на възглавницата до главата. Отворих я. Бонбон, поръсен с малки червени сърчица. Зарадвах се.

Намерих го в хола да чете книга и да пие кафе на дивана.

Беше станал рано.

- Честит празник, любов моя! Благодаря ти за изненадата.

Седнах до него и го целунах.

- И аз имам нещо за теб.

Извадих огромната картичка, която му бях приготвила и скрила зад завесите, защото размерите ѝ бяха такива, че нямаше къде другаде да я сложа, и му я поднесох. Отвори я и прочете: "ОБИЧАМ ТЕ, БЕБЧЕ!"

- И аз те обичам!

Из глава "Обичам те"

- Става късно, нали искаше да излизаш.

Той отговори, четейки нещо във Фейсбук.

- Да, сега тръгвам. Има време до осем, няма да се бавя, до четиресет минути ще се върна.

Стана, премести таблета на перваза на прозореца, без да го изключва, там го държеше. Отново се мушна зад телевизора. Най-накрая успя да свърже единия кабел и ми пусна да слушам класическа музика през интернет, докато се прибере и седнем да гледаме филм. Имах още малко да довърша в кухнята. Започ- на да се облича и докато се обуваше в коридора, попита:

Още

Една година от смъртта на Милен Цветков: Милена Иванова с емоционална изповед за живота им

Една година от смъртта на Милен Цветков: Милена Иванова с емоционална изповед за живота им

- Розовата ми риза тук ли е?

- Да.

- Изпрана ли е?

- Да. Вчера я изпрах. Искаш ли да я изгладя?

- Още какви ризи имам тук, че нали си имам две къщи и вече не помня?

- И бялата, и бледолилавата са тук.

Седеше обут на вратата, търсейки си ключовете, и каза:

- Може ли да видя розовата риза, за да ти кажа дали да я гладиш.

Занесах я до вратата, той я погледна и каза:

- Яката не се е изпрала. Как я пра?

- В пералнята.

- Виж, любов моя, моите ризи се перат първо на ръка около яката, като женските, защото се цапат много от пудрата.

Попита:

- Имаме ли препарат?

И влезе с обувките в банята. Подадох му препарат, напръска яката и каза:

- След три минути я изтъркай с четката и след това я изпери отново.

- Ако държиш утре да си с нея, времето навън е топло, ще я простра и ще изсъхне.

"Добре. Благодаря ти" и отиде към вратата. Взе ключовете от колата и тръгна. След което се върна два пъти. Затворих вра- тата, а той звънна след секунди.

- Извинявай, забравих си ключовете от къщи. Почна да ги търси по джобовете на якетата си.

- Бебче, пак ли започва голямото търсене?

Той винаги си търсеше нещо - очила, документи, ключове, портфейл или някакви дребни неща. За другото беше подреден.

- Какво да направя, като имам толкова много неща и две къщи.

Тръгна отново и малко преди да затворя вратата, се сети, че не си е взел и документите. Върна се. Намери ги. Помоли ме да сменя чаршафите с неговите любими, които купи, защото моите са много светли, а той обича по-топли и тъмни цветове, погледна ме с онзи поглед за сбогуване, който никога няма да забравя, и каза: "Обичам те!".

- Обичам те - и затворих вратата.

Издателство "Книгомания"

***

Седмица след катастрофата започнах да възстановявам вечерта на този ден. Започнах да си връщам паметта. При- помнях си детайлите, какво си казахме на вратата. И се сетих за погледа му. Беше за сбогуване. Душата му ме гледаше през очите му и си вземаше довиждане с мен. Това усетих аз. Душата винаги знае кога е наближило времето да си тръгне. Вече ясно осъзнавам, че той се върна, за да ме погледне още веднъж, за последно. Не един, не три, а два пъти.

А все ме питаше "Защо три, любов, защо три?" Може би, ако се беше върнал един или три пъти, сега щеше да е жив... но вторият път беше за сбогуване, с поглед, който казваше: "Обичам те, моля те, прости ми, че си тръгвам, ти си силна и знам, че ще се справиш".

Още

Любимата на Милен Цветков със сърцераздирателно послание за 9 месеца от смъртта му

Любимите на Милен Цветков със сърцераздирателни послания за 9 месеца от смъртта му

Милен искаше да живее. Не се беше отказал, напротив. Сигурна съм, че последните му мисли, докато е пътувал в колата, са били за нас, за децата му и работата му. Много хора сега ме питат: "Какво ли си е мислил последно преди удара?" Не можем да знаем с точност, но в едно съм сигурна. Напусна ни щастлив. И спокоен. Последният му ден беше един от хубавите в краткия му живот.

- Ти си най-хубавото нещо в живота ми освен децата ми. Къде беше преди десет години?

- Преди десет години нямаше да се получи. Сега му е било времето.

А той повдигна вежди и попита:

- Така ли смяташ?

- Да. Така смятам.

*Текстът се публикува със съгласието на издателство "Книгомания".

Още

Георги Тошев представя книгата си "Георги Парцалев. Хамлет от град Левски"

Георги Тошев представя книгата си "Георги Парцалев. Хамлет от град Левски"

Още

В памет на Татяна Лолова - специално издание на последната й биографична книга

В памет на Татяна Лолова - специално издание на последната й биографична книга

 

Коментирай 8

Календар

Препоръчваме ви

Ето кои са номинираните за наградите на "Перото"

За девети път Литературен клуб "Перото" и Национален център за книгата - НДК ще връчат своите награди

„Нощ на литературата": Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България

Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места - "читателски гнезда"

"Цветя на злото" от Шарл Бодлер в ново издание

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов

Бърни Топин: Човекът в сянка, написал най-големите хитове на Елтън Джон

Бърни Топин така и не става част от британските артистични среди

Разказ на Труман Капоти от началото на 50-те години бе публикуван за първи път

Капоти е в средата на двадесетте си години, изгряваща звезда, когато се мести от Ню Йорк в Таормина, Сицилия през 1950 г. и се настанява в живописната вила Фонтана Векия, обитавана някога от Д.Х.Лорънс

Знаменити, забравени, забранени - хрониките на България в 10 книги

Трудно обозрима, многопластова и противоречива е историята ни, пред която "всички сме малки по ръст и заслуги!"